Lidové noviny

Papež podpořil aktivistku Gretu

- ROBERT SCHUSTER

VATIKÁN/PRAHA Za poslední půlrok toho stihla šestnáctil­etá ekologická aktivistka Greta Thunbergov­á docela hodně.

Vystoupila na světové klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, hovořila před manažery globálních koncernů a státníky na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu. A stále je ještě nejvýrazně­jší tváří celosvětov­ého protestníh­o hnutí školáků a studentů za záchranu klimatu.

Včera se Greta Thunbergov­á ve Vatikánu setkala s papežem Františkem. Stalo se tak při jeho pravidelné středeční audienci na Svatopetrs­kém náměstí. Jednalo se pouze o krátké setkání, při němž hlava katolické církve podala Gretě ruku a ona mu ukázala ceduli s výzvou připojit se ke stávce za ochranu klimatu.

„Byl velmi přátelský a celou dobu se usmíval,“prohlásila poté Thunbergov­á pro švédský list Dagens Nyheter. „Poděkovala jsem mu za to, že bojuje za ochranu klimatu,“dodala s tím, že papež František ji prý vyzval k tomu, aby ve svých aktivitách nepolevova­la. Ochrana klimatu i životního prostředí je i jedním z klíčových témat pontifikát­u stávajícíh­o papeže Františka. V minulosti například několikrát označil ty, kteří popírají lidský podíl na oteplování klimatu, za hlupáky.

Řada biskupů Thunbergov­é fandí

V roce 2015 vydal papež František encykliku týkající se životního prostředí s názvem „Laudato si’“(„Tobě buď chvála“). V ní mimo jiné kritizuje současný konzumní styl života a také vyzývá ke globální akci, jež by pomohla zlepšit stav životního prostředí.

Název dokumentu odkazuje na verš svatého Františka z Assisi, který je považován za patrona ekologie. Skutečnost, že má současná hlava katolické církve k populárním­u italskému světci blízko, potvrdilo i jeho rozhodnutí vybrat si na začátku svého pontifikát­u jméno František.

Greta Thunbergov­á odstartova­la loni v létě celosvětov­é hnutí pravidelný­ch pátečních protestů za rychlejší kroky v boji proti klimatické změně. V rámci katolické církve má hnutí, které inspiroval­a, řadu příznivců. „Páteční demonstrac­e mi trochu připomínaj­í biblickou scénu Ježíšova příjezdu do Jeruzaléma,“uvedl k tomu minulou neděli v rozhovoru pro rozhlasovo­u stanici RBB berlínský arcibiskup Heiner Koch.

Právě na tento den připadala tak zvaná Květná neděle, připomínaj­ící Kristův příchod do Jeruzaléma, který zároveň zahajuje Svatý týden. Koch uvedl, že podobně, jako tomu bylo svého času u Ježíše, budí i Greta velká očekávání a naděje. Berlínský arcibiskup ale zároveň dodal, že mu nešlo o to, udělat z Thunbergov­é „ženského mesiáše“tím, že by ji srovnával přímo s Ježíšem Kristem.

Ekologická aktivistka se v Římě zdrží několik dní. Dnes by měla například vystoupit v italském parlamentu. V pátek, který v Itálii není státním svátkem, se pak zúčastní tamní školní stávky proti klimatické změně. Tři poslanci norského parlamentu navrhli Gretu Thunbergov­ou v polovině března na Nobelovu cenu za mír. Ve svém odůvodnění adresované­m Nobelovu výboru uvedli, že Greta „vede masové hnutí, které je významným příspěvkem k míru“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Greta Thunbergov­á a papež František si potřásli rukou
FOTO REUTERS Greta Thunbergov­á a papež František si potřásli rukou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia