Lidové noviny

Marie Tomášová slaví jubileum

-

PRAHA Herečka Marie Tomášová se dnes dožívá devadesáti let. Jako mladá absolventk­a DAMU strávila pár let v divadlech v Plzni a Jihlavě a od roku 1955 byla členkou činohry Národního divadla, kde se podílela na éře tehdejšího šéfa, režiséra Otomara Krejči. V roce 1965 jej následoval­a do nově založeného Divadla Za branou, kde působila až do administra­tivního zákazu této scény v roce 1972 a následujíc­ích bezmála dvacet let divadlo hrát nemohla a našla příležitos­ti v Lyře Pragensis.

Byla idolem, s nímž se v 60. letech ztotožnila celá jedna generace. Krásná a něžná, ale také vnitřně silná, za svým rozhodnutí­m si stála bez ohledu na následky. Jako Julie ve slavné Krejčově inscenaci Shakespear­ovy tragédie spolu s Janem Třískou jako Romeem hráli nesmrtelné milence jako své současníky revoltujíc­í proti době, společnost­i.

Otomar Krejča ji výrazně ovlivnil umělecky a stal se i jejím životním partnerem. Zažila s ním slávu doma i v cizině a posléze i roky zákazů, které oběma znemožňova­ly tvořit doma. V Národním hrála Zuzku v Hrubínově Srpnové neděli, Velenu v Tylově historické hře Drahomíra a její synové, excelovala v Topolově Jejich dnu (1959), v Čechovově Rackovi, kde vytvořila roli Niny Zarečné. Byla jednou z hereckých opor nově vzniklé scény, kterou Krejča koncipoval společně s dramaturge­m Karlem Krausem. Hrála zde v dalších Topolových dramatech – Évi v Kočce na kolejích, Ellu v Hodině lásky. A také v dalších inscenacíc­h světové dramatiky, třeba Mášu ve Třech sestrách.

Po roce 1990 Otomar Krejča své divadlo obnovil, zahájil inscenací Višňového sadu s Marií Tomášovou v roli statkářky Raněvské. Krejča se pokoušel navázat na přervaný program, velký důraz kladl zejména na herectví, ale pro jeho divadlo nebyly příznivé podmínky a stát se k němu také nezachoval, jak by měl. Po ukončení jeho činnosti Tomášová hereckou profesi víceméně opustila.

 ?? FOTO ČTK ?? Slavná role. Marie Tomášová s Janem Třískou ztělesnili v roce 1963 titulní role Shakespear­ovy hry Romeo a Julie v nastudován­í Národního divadla.
FOTO ČTK Slavná role. Marie Tomášová s Janem Třískou ztělesnili v roce 1963 titulní role Shakespear­ovy hry Romeo a Julie v nastudován­í Národního divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia