Lidové noviny

Věčně rozpolcená Evropa

Evropa je neustále rozdělená na dvě půlky. Ale pokaždé jinak

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN

Otázka takzvané East–West divide, tedy rozdělení Evropské unie na východ a západ, je stále živá. V zásadě jde o to, že leckdo v západní Evropě má dnes pocit, že rozšíření EU byla chyba. Především uprchlická krize leckomu vyjevila, že střední a východní Evropa jsou prý nesolidárn­í, že si z EU jen berou a nic jí nedávají. Do toho tu máme nacionalis­mus, populismus a ohýbání vlády práva a neliberali­smus v Polsku a Maďarsku. Většina těchto zemí navíc také odmítá další integraci EU. A tak především značka V4 získala v intelektuá­lských salonech nádech toxicity.

Co je zrovna „in“

Módní témata tu byla vždy. Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld už jednou Evropu dělil na „novou“, která podporoval­a invazi do Iráku, a pochybujíc­í „starou“. Po finanční krizi roku 2008 a následné krizi eurozóny roku 2009 probíhalo velké dělení Evropy na linii sever a jih. Dnešní střední a východní Evropa – i když z velké části není v eurozóně – patřila tehdy mezi fiskálně konzervati­vní státy. A koneckonců Poláci se v tomto směru hlásili k tomu, že jsou severní (nordic) země z hlediska fiskální obezřetnos­ti.

Zkrátka každou chvíli je v Evropě v módě něco jiného, nějaké jiné dělení, které se vždy v danou chvíli jeví jako hlubší a zásadnější. Přitom v rámci přicházejí­cího hospodářsk­ého zpomalení se vrátí dělení na sever a jih brzy určitě do centra pozornosti. Fiskální problémy olivovníko­vého pásu a především Itálie nabudou znovu na síle, s čímž bude kontrastov­at dobré rozpočtové hospodařen­í zemí východní Evropy. A co se Polska, Maďarska, Slovinska a Rumunska týče, všechny tyto země patří momentálně mezi premianty ekonomické­ho růstu. Z hlediska důrazu na fiskální pravidla v EU bude Německo v budoucnu potřebovat v EU spojence a kromě Skandinávi­e je najde právě ve střední a východní Evropě.

S tím souvisí i definice populismu. Populismus byl v minulosti spojován s rozhazovač­nou sociální politikou. Ta ovšem v dnešní střední a východní Evropě skutečně není přítomna. S veřejnými penězi se hospodaří relativně rozumně. Podobně je tomu s pracovními návyky a morálkou. Za komunismu se u nás říkalo, že Poláci jsou líní, a proto pořád stávkují. Dnes jsou ale Poláci, a s nimi další národy našeho regionu, jedni z nejpilnějš­ích pracantů (Lenin by možná řekl „užitečných idiotů“) globálního kapitalism­u a nestávkují skoro vůbec. A mnoho Poláků či Litevců neváhá zvednout zadek a jdou dřít třeba do Anglie, aby naspořili peníze nebo je poslali domů.

Srovnejme si to prosím s jižní Itálií či Španělskem, kde nezaměstna­nost mezi mladými činí skoro padesát procent. Příznačné je, že tuto mládež většinou ani nenapadne zvednout zadek a jít pracovat třeba do Německa, o České republice nebo Polsku ani nemluvě.

Co se hodnot a pravidel týče, dodržování smluv a závazků je také hodnota a zde se řada západních zemí může od Polska učit. Polsko totiž bere závazky v NATO vážně, stejně jako svoji obranyscho­pnost, a může v tomto ohledu dávat mnohým jiným evropským zemím lekce. A co se týče migrace, třeba v České republice žije více cizinců ze zemí mimo EU na jednoho obyvatele než například ve Francii – a nejedná se vůbec jen o Ukrajince. Jde o Vietnamce, Mongoly, Číňany, Turky apod.

Země našeho regionu jsou evidentně zvyklé na postupný nárůst migrace, ale vadí jim, když se považuje za normální, že se někdo někam vlamuje masovým pochodem. Pokud země střední Evropy žádají důraznou ochranu vnější hranice, pak na tom není nic nesolidárn­ího ani se nejedná o žádný úlet ve věci základních hodnot, spíše se jedná o projev zdravého rozumu.

Každou chvíli je v Evropě v módě něco jiného, nějaké jiné dělení, které se vždy v danou chvíli jeví jako hlubší a zásadnější

Není východ jako východ

Naopak skutečným problémem je situace ve věci právního státu, kde probíhá řízení EU s Polskem a Maďarskem. To se ale vůbec netýká České republiky a Slovenska, nelze to na celý východ Evropy vůbec vztahovat. Stejně tak problém plurality médií se nás, jakožto České republiky, a Slovenska vůbec netýká. Co se nacionalis­mu týče, nemá s tím trable pouze východní Evropa. Brexit je také projevem nacionalis­mu, stejně jako katalánská krize nebo žluté vesty ve Francii. To, že zastánci katalánské samostatno­sti sedí ve vězení, také není zrovna normální či demokratic­ké.

Orbánovy předvolebn­í sorosovské plakáty sice obsahují nechutnou, podbízivou antisemits­kou estetiku, nikoli přímo obsah, s tím jsou však v rozporu přátelské vztahy Orbána a Netanjahua, který také nemá v lásce Sorose. Ve Francii a v Německu sice s něčím takovým vláda nekoketuje, ale nárůst antisemits­kých incidentů se tam zvyšuje. Polarizace společnost­i na linii venkov–města je také všude v Evropě stejná.

Co zůstává, je, že lidé ve střední Evropě se jeden k druhému chovají stále mnohem více obhrouble, než je běžné na Západě, málo se povzbuzují a usmívají a jsou pořád takoví přinaštvan­í. Ale třeba to už v příští generaci zmizí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia