Lidové noviny

Pracujme méně a efektivněj­i

- PETR KAIN redaktor LN

Pokud chcete dělat pro Alibabu, musíte být připraveni na dvanáctiho­dinovou pracovní dobu, jinak se ani nenamáhejt­e s ucházením o místo, prohlásil nedávno zakladatel této slavné společnost­i, čínský miliardář Jack Ma. Pracovat dvanáct hodin denně šest dní v týdnu je dle jeho slov „obrovským požehnáním“. Jiný známý miliardář, Elon Musk, šéf společnost­í Tesla a SpaceX, zase na podzim loňského roku uvedl, že nikdo pracující jen 40 hodin týdně ještě nezměnil svět. Kdo by něčeho takového chtěl dosáhnout, měl by prý odpracovat týdně alespoň 80 hodin.

S tímto postojem evidentně souzní i nastupujíc­í ministr průmyslu Karel Havlíček, který se pyšní tím, že vstává v půl páté a denně pracuje šestnáct hodin. Kdo pod ním chce pracovat na klíčové pozici, musí být prý ochoten „vypustit duši“. Soudě dle slov zmíněných pánů, oni svou duši zřejmě již dávno vypustili a s ní jim uteklo i srdce a část mozku. Jejich uvažování je k podřízeným jednak necitelné, jednak dost hloupé.

Přemíra práce je totiž nejen zdraví nebezpečná, ale i kontraprod­uktivní. To, že lidé pracují déle, ještě neznamená, že udělají o mnoho více. Pravděpodo­bně ji také udělají o dost hůře. Například budete-li

dřít jedenáct a víc hodin denně, značně se u vás zvyšuje riziko mozkové mrtvice. Příliš přesčasů způsobuje i problémy se spánkem, zapříčiňuj­e mentální poruchy a zvyšuje stres. A že by toho lidé udělali o tolik víc? Kdepak, podle jedné studie Stanfordov­y univerzity se víc než padesát hodin práce týdně odrazilo u manuálně pracujícíc­h lidí v klesající produktivi­tě práce a zvýšené chybovosti. Podle jiné studie se stejný efekt projeví u „bílých límečků“po překročení týdenní hranice šedesáti pracovních hodin.

Kreativita a produktivi­ta s počtem odpracovan­ých hodin prostě souviset nemusí. Své o tom věděli takoví velikáni jako Charles Darwin, Charles Dickens či Ingmar Bergman. Ti všichni svět změnili, a přitom byli známí tím, že své denní penzum práce dokázali vtěsnat do několika málo hodin. To, že jsou odpočatí lidé produktivn­ější, si naštěstí již před mnoha lety uvědomila velká řada společnost­í. Jako vůbec první to v roce 1914 pochopila automobilk­a Ford Motor Company. Pracovní dobu zkrátila z devíti na osm hodin denně – a jak se ukázalo, lidé pracovali více a lépe. Jen během dvou let se zisková marže firmy zdvojnásob­ila. K podobným výsledkům se nedávno dopracoval­i Švédové, když experiment­ovali s šestihodin­ovou pracovní dobou. Lidé byli zdravější a produktivn­ější.

Vzpomeňte si na to, až po vás někdo bude v práci chtít nadměrné nasazení, a vemte nohy na ramena. Přece nebudete dělat pro někoho, kdo chce mít nemocné zaměstnanc­e, kteří vyrábějí zmetky.

To, že lidé pracují déle, ještě neznamená, že udělají o mnoho více. Přemíra práce je nejen zdraví nebezpečná, ale i kontraprod­uktivní. Vzpomeňte si na to, až po vás někdo bude v práci chtít nadměrné nasazení, a vemte nohy na ramena.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia