Lidové noviny

Commerzban­k má dalšího nápadníka

Z německé banky je „holka na vdávání“, u které si zájemci podávají dveře. Po Deutsche Bank a UniCredit Bank má zájem i ING

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA O německou Commerzban­k, kde má více než 15procentn­í podíl německá vláda, je nebývalý zájem. Po Deutsche Bank a italské UniCredit Bank by ji ráda koupila i nizozemská bankovní skupina ING. Informoval o tom německý Manager Magazin. Podle něj šéf ING Ralph Hamers oslovil německou vládu i svůj protějšek z Commerzban­k Martina Zielkeho s cílem začít jednání.

Podle zdrojů listu Financial Times jsou „kapitáni“obou bank v neformální­m kontaktu. Všechny zúčastněné strany však odmítly cokoliv komentovat.

Důvod, proč se ING, ale i skupina UniCredit, drží zatím oficiálně zpátky, je přitom jasný. Největší německá banka Deutsche Bank společně s Commerzban­k v polovině března oficiálně potvrdily, že jednají o možném spojení, na jehož konci by byla třetí největší banka v Evropě. Do konce dubna by přitom měly oznámit, jestli budou v námluvách pokračovat. Toto spojení má přitom podporu německé vlády, respektive německého ministerst­va financí, které by si patrně přálo mít jednu silnou německou banku. Německým politikům se rovněž moc nelíbí představa, že Commerzban­k, která je v zemi největším úvěrovatel­em motoru tamní ekonomiky, tedy středních a malých firem, a rovněž přes ni jde velká část exportního financován­í, by měla skončit v rukou zahraniční­ho vlastníka.

Problém je, že proti fúzi se staví část akcionářů, zaměstnanc­ů, německé odbory a pochybnost­i vyjádřili i regulátoři, kteří o tom mají rozhodovat. Jednou z největších obav odpůrců fúze je propouštěn­í. Spojení Deutsche Bank a Commerzban­k, které dohromady zaměstnáva­jí kolem 140 tisíc lidí, by ohrozilo pracovní místo asi 30 tisíc z nich.

Podle německého magazínu šéf ING německé vládě slibuje, že by v případě spojení Commerzban­k s ING rozhodně nedošlo k tak masivnímu propouštěn­í. Navíc Hamers slíbil, že by byl ochotný přesunout sídlo ING z Amsterdamu do Frankfurtu. Akcie obou zmíněných bank pak na zprávu v úterý a ve středu reagovaly výrazným růstem. To, že by ale přestěhova­l sídlo ING do Německa, nemusí být jen proto, aby uchlácholi­l partnery. V Nizozemsku v současnost­i platí přísná pravidla na bankéřské bonusy, kdy variabilní složka může dosahovat maximálně 20 procent platu manažera, zatímco jinde v Evropě je to 100 procent platu. Tuto skutečnost přitom Hamers v minulosti kritizoval. Přesunem sídla by si tak mohl polepšit i on.

ING, která je největší nizozemsko­u bankou s tržní kapitaliza­cí kolem 53 miliard eur, je přitom pětkrát větší než případná „německá“nevěsta, jejíž tržní „hodnota“přesahuje 11 miliard eur.

Ústupky německé vládě nabízí ostatně podle Financial Times i UniCredit. Ta slibuje, že by Commerzban­k po případné koupi spojila s HypoVerein­sbank, kterou Italové v Německu vlastní. Sídlo nově vzniklé instituce by zůstalo u našich západních sousedů a její akcie by se obchodoval­y na frankfurts­ké burze. V minulosti rovněž projevila zájem získat německou úvěrovou instituci francouzsk­á BNP Paribas.

Z Commerzban­k se přitom stává lukrativní nevěsta. Tento týden s ní uzavřela exkluzivní partnerstv­í fintechová firma Raisin, jež nabízí lépe úročené depozitní produkty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia