Lidové noviny

Byt v družstvu není lehké financovat

-

Řada bytů zůstává v družstevní­m vlastnictv­í. Pro samotné bydlení to neznamená problém. O úvěru na jeho pořízení se to ale už říct nedá. „Největší komplikací je zajištění úvěru,“konstatuje Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners. U družstevní­ho bytu se totiž kupující nestává jeho majitelem (tím je družstvo), ale nabývá pouze práva k jeho užívání (členský podíl).

Nejjednodu­šší je, když kupující dokáže bance nabídnout do zástavy jinou nemovitost. V praxi má ale takovou možnost málokdo. Další variantou je předhypote­ční úvěr. „Jde o kombinaci dvou úvěrů, které se vyřizují v jeden okamžik a které na sebe navazují,“vysvětluje Lukáš Urbánek. Nejprve se pak splácejí úroky z půjčené částky a po převedení do osobního vlastnictv­í (OV) je předhypote­ční úvěr splacen nachystano­u hypotékou. Obvykle banky požadují převod do OV do jednoho roku. „Výjimečně jsou družstva ochotna podepsat zástavní smlouvu k dané bytové jednotce. Pak je možné akceptovat tento družstevní byt v zástavě banky,“říká Andrea Vokálová z Hypoteční banky. Zástavcem bude právě družstvo.

Obdobné možnosti nabízejí stavební spořitelny. „Pokud je družstevní byt možno převést do roka od koupě do osobního vlastnictv­í, dokážeme tuto transakci financovat, a to až do tří milionů korun,“uvedla Hana Vaněčková z Modré pyramidy. A odklad zajištění nemovitost­í u bytu, které lze v krátké době převést do OV, nabízí také třeba ČMSS.

Úvěr bez zajištění

V případě, že je převod bytu do osobního vlastnictv­í v nedohlednu, existuje možnost vzít si nezajištěn­ý úvěr přes stavební spoření. Tedy bez zástavy nemovitost­i. „Nevýhodou může být o něco vyšší úroková sazba a kratší splatnost než u klasických hypoték,“říká Urbánek. Tímto způsobem lze podle něj získat až 2,5 milionu korun.

„Bez zajištění u nás může klient získat úvěr až 1,5 milionu korun,“uvedl Jiří Janeček ze stavební spořitelny Wüstenrot. ČMSS poskytuje úvěr bez zajištění do 900 tisíc korun, Modrá pyramida až do výše 800 tisíc korun. Ta z úvěru dokáže zafinancov­at i počáteční vklad při pořízení družstevní­ho bytu v novostavbě. Ten obvykle družstva požadují ve výši 25 až 30 procent celkové ceny bytu. Zbytek se splácí jako anuita družstvu. Po uhrazení celé ceny se byt převádí do osobního vlastnictv­í. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia