Lidové noviny

Stavební spoření, cesta k úvěru

Na růst úrokových sazeb reagují stavební spořitelny zpravidla pomaleji než běžné bankovní domy

- DANA JAKEŠOVÁ

Už dlouho platí, že úvěry od stavebních spořitelen jsou nejvýhodně­jší v době pomalu rostoucích úrokových sazeb – a tato doba právě nastala. Více než dekádu byly první volbou hypotéky, protože byly levnější než úvěry od stavebních spořitelen. To už ale v posledním roce neplatí.

„Podle statistik ČNB jsou úvěry stavebních spořitelen v průměru o 0,2 až 0,3 procentníh­o bodu nižší než hypotéky,“přibližuje čísla Tomáš Kofroň z Českomorav­ské stavební spořitelny (ČMSS).

Například ČMSS tak nyní nabízí zajištěné úvěry (tedy takové, za něž se ručí nemovitost­í) se sazbou začínající na 2,49 procenta. U stavební spořitelny Wüstenrot si pak lze na koupi bytu či domu půjčit prostředni­ctvím překlenova­cího úvěru již od 2,89 procenta.

„Výhodou také je, že splátka zůstává stále stejná po celou dobu trvání úvěru. Klient se nemusí obávat růstu úrokových sazeb a zvyšování splátek při ukončení fixace

úrokové sazby jako u hypoték,“tvrdí Jiří Janeček z Wüstenrotu.

Rekordní rok

Vysvětlení, proč si to mohou dovolit, je přitom jednoduché. „Úvěry, které našim klientům poskytujem­e, jsou financován­y z vkladů, které lidé střádají na spořicích smlouvách,“vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Nejsou tedy tak závislé na externím financován­í a na růst úrokových sazeb v ekonomice mohou reagovat pomaleji než běžné komerční banky.

A to se již na trhu s úvěry na bydlení naplno odrazilo. Zatímco ještě v roce 2014 stavební spořitelny poskytly úvěry v objemu 37 miliard korun, v roce 2017 už to bylo 55 miliard a loni dokonce 67 miliard. To byl nejlepší výsledek za posledních deset let, což potvrzují i samy stavební spořitelny.

Například ČMSS loni uzavřela úvěry za 28,5 miliardy korun, což představuj­e meziroční nárůst o 28 procent. Raiffeisen stavební spořitelna půjčila loni lidem celkem 15,8 miliardy korun, to je meziroční nárůst o 45 procent.

Mění se ovšem i to, nač si lidé v souvislost­i s vlastním bydlením půjčují. „Zatímco v roce 2014 bylo 48 procent všech úvěrů od stavebních spořitelen použito na rekonstruk­ce a modernizac­e, v roce 2018 už to bylo jen 33 procent,“popisuje Kofroň. Naopak výrazně vzrostl podíl úvěrů na koupi, a to z 28 na 38 procent.

Letos ovšem i stavební spořitelny zažívají totéž co banky. „Dopady doporučení ze strany ČNB se podepsaly na propadu prodejů úvěrů,“potvrzuje Hana Vaněčková z Modré pyramidy. V meziročním srovnání za první kvartál to představuj­e 40 procent.

Reálný dopad však podle Vaněčkové bude pravděpodo­bně o něco menší. Na nízkých číslech z prvního kvartálu 2019 se totiž podepsalo i předzásobe­ní hypotečním­i úvěry v reakci na předem avizovaná omezení ze strany ČNB.

Podobně jsou na tom i ostatní stavební spořitelny. Například stavební spořitelna Wüstenrot zatím v letošním roce zaznamenal­a třetinový pokles trhu, ČMSS hlásí meziroční pokles zájmu o úvěry o 19 procent. Také Raiffeisen stavební spořitelna letos čeká pokles, protože loňský rok byl opravdu mimořádný. Předpoklád­ají proto, že se budou pohybovat zhruba na úrovni výsledků z roku 2017.

Sjednání úvěru ze stavebního spoření je podobné jako u hypotéky. „Vyhodnocuj­e se bonita a úvěruschop­nost žadatele, účel a také zajištění úvěru,“říká Janeček.

Jiná je však konstrukce půjčky. „Na úvěr ze stavebního spoření má žadatel nárok, pokud spoří alespoň dva roky, naspoří určitou část cílové částky a dosáhne minimální hodnoty takzvaného hodnotícíh­o čísla,“popisuje Molnárová.

Výhodou je, že splátka zůstává stále stejná po celou dobu trvání úvěru. Klient se nemusí obávat růstu úrokových sazeb a zvyšování splátek při ukončení fixace jako u hypoték.

Překlenova­cí úvěr či hypoúvěr Ale zoufat nemusí ani ten, kdo stavební spoření nemá. Pro tyto případy totiž mají stavební spořitelny tzv. překlenova­cí úvěry. „U toho se ale standardně splácí pouze úroky z úvěru,“upozorňuje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting. K tomu vám založí ještě spořicí smlouvu, a až splníte výše zmíněné podmínky, překlopí se překlenova­cí úvěr na řádný. Pak se začíná splácet i jistina.

„Kromě toho některé stavební spořitelny nabízí ještě takzvané hypoúvěry,“doplňuje Lucie Drásalová, analytička Partners. Jejich konstrukce je trochu jiná než u překlenova­cích úvěrů. Třeba Modrá pyramida nabízí v rámci jarní nabídky u hypoúvěrů do výše 80 procent LTV sazbu 2,88 procenta.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ?? překlenova­cí úvěry
úvěry ze stavebního spoření překlenova­cí úvěry
úvěry ze stavebního spoření
Foto Shuttersto­ck / šk překlenova­cí úvěry úvěry ze stavebního spoření překlenova­cí úvěry úvěry ze stavebního spoření
 ??  ?? úvěry celkem počet 422 868
úvěry celkem počet 422 868

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia