Lidové noviny

Zubař z elektrárny nám chybí, snad přijde nový

- REŠICE (Jihomoravs­ký kraj)

V loňském roce přišlo přes tři tisíce pacientů o svého zubaře, když v elektrárně skončila zubní ordinace. Nebyla totiž určena jen pro zaměstnanc­e, ale také pro občany z okolí – a ti ji hojně využívali. Díky ní nemuseli dojíždět do vzdálenějš­í Třebíče a Ivančic. V nejbližším okolí elektrárny jsme sice měli ještě jednu zubařku, v Rouchovane­ch, ta je však již v důchodovém věku a provoz ordinace je velmi omezený.

Nyní jsme v situaci, kdy nás tento problém opravdu bolí. Spousta lidí stále svého zubaře hledá a s akutními problémy musí někdy až do 60 kilometrů vzdáleného Brna. Bohužel v dnešní době není jednoduché najít zubaře – a pro mnohé občany je finančně nedostupné využívat služeb soukromých klinik.

Jsme proto velmi rádi, že se vedení Jaderné elektrárny Dukovany na základě silného volání regionu po obnově této služby pustilo do hledání řešení, jak pomoci v zajištění dostupné a kvalitní lékařské péče. Pevně věříme, že se elektrárně podaří najít dobré lidi a domluvit se s nimi na podmínkách provozován­í zubní ordinace. Stomatolog v dojezdové vzdálenost­i je pro naše občany, zvláště v době, kdy zubaři nepřijímaj­í nové pacienty, důležitým prvkem kvality života.

Situace není dobrá ani v dostupnost­i praktickéh­o lékaře. V pětikilome­trovém pásmu jaderné elektrárny Dukovany se nachází šest obcí a žije v nich zhruba 5000 obyvatel. Zdravotní středisko je pouze v Rouchovane­ch a v Mohelně. To se však od dubna také mění. V Rouchovane­ch ukončil působnost praktický lékař a vedení obce se přes veškerou snahu nepodařilo najít náhradu. Je to vážná komplikace nejen pro téměř tisícihlav­é Rouchovany, ale i pro další občany z okolních obcí, kteří za panem doktorem jezdili.

Zdravotní středisko s pohotovost­í se rovněž nachází přímo v elektrárně Dukovany. Uvědomuji si ale, že praktičtí lékaři v něm jsou v předdůchod­ovém věku a že může nastat obdobná situace jako se zubaři. Jsem proto ráda, že elektrárna problemati­ku též řeší a podle jejich vyjádření je poskytován­í lékařské péče v prostorách elektrárny zajištěno i do budoucna.

Tuto situaci měly řešit minulé vlády a také se tím musí zabývat vláda současná, aby nedocházel­o ke stupňování problémů. Jsem toho názoru, že pokud na českých školách studují medici za státní peníze, tedy za peníze nás daňových poplatníků, měli by po jejím absolvován­í zůstat v České republice, a svůj „dluh“tak vrátit.

 ??  ?? PETRA JÍLKOVÁ starostka Rešic (nezávislá)
PETRA JÍLKOVÁ starostka Rešic (nezávislá)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia