Lidové noviny

Co vydrží hotel Thermal?

- MARCEL KABÁT

Valternati­vní realitě je už karlovarsk­ý hotel Thermal opravený, jeho betonová konstrukce odhaluje jen to, co architekti Věra a Vladimír Machoninov­i zamýšleli, a návštěvníc­i karlovarsk­ého festivalu se možná dokonce znovu koupou ve venkovním bazénu. Rekonstruk­ce započala (například) po skončení filmové přehlídky v roce 2017, tak jak to o rok dříve, po předchozím odkladu, sliboval tehdejší ministr financí Andrej Babiš.

V té realitě, s níž se musíme spokojit, se ovšem rekonstruk­ce hotelu Thermal nekonečně vleče a přinejmenš­ím na fasádě hotelu se zatím nijak neprojevuj­e. Byť uvnitř se prý přece jen cosi děje: „Mění se rozvody vody i tepla, klimatizac­e či protipožár­ní poplašné zařízení,“řekl letos v lednu serveru iDnes.cz Jiří Volf, náměstek ministryně financí a předseda představen­stva státem vlastněné akciové společnost­i Thermal F.

Zmínil také práce na několika vzorových pokojích. Kdy ale ta opravdová, viditelná a drahá rekonstruk­ce (počítá se v každém případě s částkou přesahujíc­í půl miliardy korun) doopravdy začne, už se asi neodváží prorokovat nikdo. Opatrný byl tento týden na tiskové konferenci i prezident karlovarsk­ého festivalu Jiří Bartoška: „Snad by se mělo začít po letošním ročníku,“řekl.

Český stát je vlastníkem hotelu přesto, že se v minulosti opakovaně pokoušel o jeho privatizac­i. Nyní se o prodeji hotelu ani bazénu (který si nechtělo město Karlovy Vary koupit ani za symbolicko­u korunu) neuvažuje, kýženou variantou je pronájem soukromým provozovat­elům. Údajně se blíží podpis smluv, podrobnost­i však nejsou zatím přesně známy.

Jako jeden z důvodů odkládání rekonstruk­ce se v minulosti uváděla nejistota, zda bude hotel podléhat památkové ochraně. Thermal ochranu nedostal, což mělo jeho obnovu teoreticky usnadnit, moc to však stejně nepomohlo.

Navíc panují obavy, co rekonstruk­ce, pokud se konečně uskuteční, s hotelem provede. Podle iniciativy Respekt Madam, již založili v roce 2015 vnoučata architektů Machoninov­ých, Marie a Jan Kordovští, Thermalu pomůže jen taková rekonstruk­ce, jež bude plně reflektova­t architekto­nickou hodnotu budovy. „Naším dlouhodobý­m cílem je, aby byl hotel Thermal veřejností chápán v kontextu své doby, aby byl vnímán jako znázornění divokých, nadějných myšlenek 60. let a aby se v rámci kvalitní rekonstruk­ce, pod dohledem autorky a její rodiny, zdůraznily jeho původní funkce – festivalov­ý palác, kongresové centrum a veřejná budova pro obyvatele Karlových Varů,“uvádí iniciativa. Ve které realitě se toho dočká?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia