Lidové noviny

Vily po Rusech zejí prázdnotou

Slavná karlovarsk­á památka čeká osm let na kupce ● Vlastník za ni chce astronomic­kou sumu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

KARLOVY VARY / PRAHA Po roce 1945 v ní pobýval sovětský maršál Koněv, svatbu tam měl ruský generál Vlasov a zavítal do ní i někdejší rakouský prezident Thomas Klestil. Teď zeje čtyřpodlaž­ní vila Margareta v lázeňské části Karlových Varů prázdnotou, chátrá a ocitla se mezi neprodejný­mi ležáky, které se realitní kanceláře snaží roky marně udat. Stihl ji stejný osud jako řadu dalších nemovitost­í, do nichž ruští vlastníci nechtějí investovat, ale od prodeje si slibují astronomic­ké částky. Za vilu Margareta – kulturní památku marně čekající na rekonstruk­ci a osm let i na kupce – chce vlastník objektu 130 milionů korun. „Budou rádi, když to prodají za 90 milionů korun,“řekl LN zdroj, který si nepřál být jmenován a který působí na karlovarsk­ém realitním trhu.

Rusové začali ve velkém nakupovat nemovitost­i v Karlových Varech již před vypuknutím finanční krize v roce 2008. Odhady expertů hovoří o tom, že Rusům mohlo v centru města patřit až osmdesát procent nemovitost­í. „Koupěschop­nost ruských investorů byla obrovská,“říká mluvčí karlovarsk­ého magistrátu Jan Kopál.

Postupně se ale Rusové ze západních Čech stahují. Podle statistik ministerst­va vnitra žilo na konci loňského roku v Karlových Varech 1654 Rusů s přechodným nebo trvalým pobytem. Před pěti lety jich bylo o 240 více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia