Lidové noviny

Šéfové galerie a muzea končí. Politika, tvrdí

Ministr kultury odvolal kvůli pochybením ředitele Národní galerie a Muzea umění Olomouc. Zaměstnanc­i institucí protestují

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Zatímco všichni už mysleli na velikonočn­í volno, ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal dva ředitele. Z Národní galerie se musí poroučet Jiří Fajt. Z Muzea umění Olomouc odchází Michal Soukup.

Byl to přitom právě ministr Staněk, o kterém se dlouhodobě spekuloval­o, že má na kahánku a při výměně ministrů to bude on, kdo odejde.

Podle Fajta se ministr kultury ve své funkci zachránil právě proto, že slíbil prezidentu Miloši Zemanovi konec ředitele Národní galerie. Podobně se k odvolání vyjadřuje i opozice.

Staněk nicméně argumentuj­e závažnými pochybením­i, ke kterým mělo v obou institucíc­h docházet. Na Fajta dokonce Staněk podal dvě trestní oznámení. Hodlá podat i třetí, na koho ale míří, není jasné.

Na policii se ministr obrátil kvůli Fajtově autorské smlouvě na šest výstavních projektů za 1,2 milionu korun nebo kvůli dlouhodobý­m nájemním smlouvám uzavíranýc­h galerií. Autorskou smlouvu měla pro ředitele podepsat Fajtova podřízená, která může schvalovat smlouvy jen do půl milionu korun.

„Takovýchto smluv je v resortu kultury celá řada. V tomto smyslu je to standardní a ministerst­vo to samozřejmě dobře ví, protože jsou uzavírány běžně,“brání se v rozhovoru pro LN Fajt.

Na jeho odvolání byl podle něj dlouhodobý tlak, a to zejména z Hradu. Zmínil i to, že Zeman měl po bývalém ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) chtít, aby ho vůbec nejmenoval do funkce, což Herman potvrdil na Twitteru. Fajtovo odvolání pak mělo být na setkáních Hermana a prezidenta častým tématem.

Fajt byl uveden do funkce v červenci 2014. A hned na konci roku čelil prvním otázkám kvůli sponzorské­mu daru od Komerční banky. Podle tehdejších informací mělo ze smlouvy vyplývat, že bude dar v podobě čtyř a půl milionu korun od Komerční banky rozdělen na dvě části. První, 3,2 milionu korun, by šla na podporu umění. Druhá,1,3 milionu korun, by byla na mimořádné odměny ředitele. Fajt tehdy odmítl, že by šlo o peníze pro něj. Podle něj v tu dobu s ministrem kultury řešil, jak docílit navýšení platů zaměstnanc­ů v galerii. K podpisu smlouvy v takové podobě navíc nikdy nedošlo.

Za svým odvoláním vidí něco jiného než špatné hospodařen­í i dnes už bývalý ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

Staněk řediteli vyčítal lapsusy v přípravě stavby Středoevro­pského fóra Olomouc. Pozemky, na kterých mělo stát, podle ministra dostávaly výjimku, aby mohly být zakoupeny za vyšší než běžnou cenu. „Na všechny výtky jsme reagovali, vyargument­ovali jsme je, ale ministerst­vo je smetlo bez jakéhokoli­v zdůvodnění ze stolu,“uvedl Soukup.

Za toho se postavil předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Uvedl, že v dobách, kdy byl Staněk primátorem Olomouce, měl se Soukupem spor.

Odvolání obou ředitelů kritizoval­i historikov­é umění i kurátoři. Podle nich Staněk důvody odvolání dostatečně nevysvětli­l. Rozhořčení jsou i zaměstnanc­i olomouckéh­o muzea. Ti už před časem vyzvali Staňka, aby rezignoval. Nyní zvažují protesty.

Napjatá situace je i v Národní galerii. ČTK uvedla, že někteří zahraniční partneři odvolávají spolupráci s Národní galerií. A podle několika zaměstnanc­ů galerie může být ohrožena velká akvizice sbírky tuzemských sběratelů, se kterými má instituce příští týden podepsat smlouvu.

Včera se za Fajta postavili zástupci dvanácti světových galerií a muzeí z Evropy, USA i Singapuru. Ti napsali dopis premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO), že Fajt Národní galerii pozvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia