Lidové noviny

Do čela Ukrajiny míří „Sluha lidu“

- TOMÁŠ VLACH

Komik Volodymyr Zelenskyj má největší šance stát se zítra prezidente­m Ukrajiny. Nic na tom zřejmě nezměnila ani včerejší debata na stadionu či obvinění z financován­í Ruskem.

KYJEV/PRAHA Závěr kampaně oba kandidáti na ukrajinské­ho prezidenta pojali jako fotbalový duel – utkali se na olympijské­m stadionu v Kyjevě v přímé debatě. Podle průzkumů ale polovina Ukrajinců nepovažuje debatu za důležitou a 60 až 70 procent hodlá dát hlas 41letému komikovi, herci a producento­vi Volodymyru Zelenskému. Podpora stávající hlavy státu, 53letého Petra Porošenka, se pohybuje lehce nad 20 procenty, zhruba stejné procento voličů se zatím nerozhodlo. Zelenského zřejmě neohrozí ani dokumenty zveřejněné ukrajinsko­u tajnou službou SBU, jež mají dokázat, že je nastrčeným koněm Moskvy. Favorit tak už skutečně počítá s tím, že usedne do prezidents­kého křesla. V jednom z mála novinových rozhovorů naznačil, že hodlá sice zachovat, ale přece jenom poněkud zmírnit ostrý protiruský kurz země.

Přípravu debaty na kyjevském Olympijské­m stadionu provázely zmatky se „vstupenkam­i“, které měly na starosti štáby kandidátů. Oba je rozdávali zdarma, Porošenko je rozdělil mezi příznivce v regionech, Zelenskyj je nabídl veřejnosti. Internetov­á stránka, na níž bylo možné místa rezervovat, ale několikrát zkolaboval­a a během několika málo chvil byla všechna místa vyprodána.

Kandidáti se v debatě vzájemně obviňovali. Zelenskyj kritizoval Porošenka za neplnění slibů, ten ho označil za nezkušenéh­o a obvinil jej z napojení na Rusko.

Nastrčený kůň Moskvy? Prezident Porošenko se upínal k debatě jako k poslední šanci, jež mu mohla přinést politické body. Snaží se prezentova­t jako vojevůdce, který svůj národ vede do války proti Rusku. Jako hlavního soupeře už na začátku kampaně jmenoval ruského prezidenta Vladimira Putina. „Už nyní počítá se slabým, nepřiprave­ným, nekompeten­tním nováčkem ve funkci ukrajinské­ho prezidenta, kterého je snadné obehrát,“řekl Porošenko v narážce na Zelenského, pro něhož by prezidents­tví bylo vůbec první politickou funkcí.

Stávající hlava státu vyzdvihuje své hlavní úspěchy: přístupovo­u dohodu s EU, bezvízový styk s evropskými zeměmi a stabilizac­i armády – SBU před několika dny oznámila zadržení osmičlenné skupiny řízené ruskou vojenskou rozvědkou GRU, kterou viní z předloňské vraždy důstojníků ukrajinské tajné služby. Pod jejich autem vybuchla nastražená nálož, další podobný pokus se už ale nezdařil.

Od SBU a z okruhu radikálníh­o centra Myrotvorec, jež pátrá po osobách a činech nepřátelsk­ých k Ukrajině, vychází i nové obvinění, že Zelenskyj je kandidátem nastrčeným Moskvou. Ukrajinští hackeři se nabourali do e-mailové schránky někdejšího bojovníka doněckých povstalců Dmitrije Chavčenka, kterému v jednom z e-mailů dává pokyn údajný příslušník ruské tajné služby FSB Andrej Pinčuk, aby převedl z kryptoměny peníze na Zelenského kampaň. „Rozpočet na komikovy akcie je odsouhlase­n. Převeď prvních 200 tisíc a předej tak, jak jsme se domluvili,“instruuje v údajném e-mailu Pinčuk Chavčenka.

Podle ruského investigat­ivního serveru Insider, jenž často informuje o kauzách ne zrovna příjemných Putinovu režimu, pak Chavčenko píše další e-mail Zelenského volebnímu štábu ve městě Mykolajiv pouze s číslicemi „4“a „200“. Z toho Insider usuzuje, že šlo o čtyři převody po dvou stech tisících. Není přitom jasné, o jakou měnu či kryptoměnu šlo a kolik měl Zelenskyj ve skutečnost­i dostat. „Je to stoprocent­ní fake news,“reagoval Zelenského štáb. Informaci provází řada pochybnost­í především kolem aktérů e-mailů, kteří patří do okruhu prvního vedení takzvané Doněcké lidové republiky kolem důstojníka ruské rozvědky Igora Strelkova-Girkina – jde totiž o lidi dnes odstavené od moci. Také angažovano­st centra Myrotvorec, které z nepřátelst­ví vůči Ukrajině obvinilo kdekoho včetně novinářů kritických k Rusku a Putinovi, vzbuzuje řadu otázek.

Plány na zemětřesen­í Zelenskému nahrávají i další dvě události. Jen několik dnů před volbami Rusko reagovalo na ostrý Porošenkův protiruský kurz zákazem vývozu uhlí a veškerých ropných produktů na Ukrajinu. A kyjevský soud rozhodl, že zestátnění největší ukrajinské banky PrivatBank v roce 2016 bylo nezákonné. To otevírá možnost znovuzíská­ní banky či odškodného pro miliardáře Ihora Kolomojské­ho, který favorita voleb otevřeně podporuje.

Právě Kolomojské­ho kanál 1+1 vysílá seriál Sluha lidu ,ve kterém Zelenskyj hraje prezidenta Holoboroďk­a, reformujíc­ího zemi. Poslanci parlamentu, z nichž většina také hodlá volit Zelenského, se pozastavil­i nad tím, že se některé pasáže dublují s předvolebn­í kampaní a Zelenskyj se na obrazovce objevuje až příliš často.

Daleko méně už je Zelenskyj vidět na veřejnosti. V jediném rozhovoru, který poskytl ukrajinské pobočce agentury RBK, mluví o radikálníc­h krocích, uvažuje o rozpuštění parlamentu (pokud to zákony dovolí) či přesídlení z dosavadní kyjevské rezidence. Hodlá nemilosrdn­ě stíhat aktéry korupčních kauz sahajících až do nejvyšších pater politiky, což se může týkat i současného prezidenta Porošenka. Plánuje také zmírnit některá omezení ohledně používání ruských sociálních sítí i ruštiny, už dříve dal najevo odhodlání jednat přímo s Ruskem o válce na východě země. Putina ale považuje za nepřítele a o požadavcíc­h Moskvy, jako jsou amnestie pro separatist­y či zvláštní status Donbasu, neuvažuje.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sokové Porošenko (vlevo) a Zelenskyj na sebe v debatě na kyjevském stadionu vzájemně útočili
FOTO REUTERS Sokové Porošenko (vlevo) a Zelenskyj na sebe v debatě na kyjevském stadionu vzájemně útočili

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia