Lidové noviny

USA: S Rusy Trumpův tým nekonspiro­val

-

WASHINGTON Po dvouletém vyšetřován­í ve čtvrtek americké ministerst­vo spravedlno­sti zveřejnilo zprávu zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera, který se zabýval vlivem Ruska na prezidents­ké volby v USA v roce 2016 a možným bráněním průchodu spravedlno­sti ze strany prezidenta Donalda Trumpa. Ministr spravedlno­sti William Barr ještě před zveřejnění­m dokumentu uvedl, že Rusové se volby pokusili ovlivnit, nynější prezident s nimi ale v této věci nespolupra­coval. Žádný důkaz podle Barra ani nepotvrzuj­e, že by Trump bránil spravedlno­sti. Demokraté s tím ale nesouhlasí a chtějí se Trumpovým – podle nich nezákonným – chováním zabývat v Kongresu.

Zprávu, jež má i s přílohami 448 stran, obdrželi členové obou kongresový­ch komor a ministerst­vo ji následně publikoval­o na internetu. Některé pasáže, které údajně souvisejí s utajovaným­i skutečnost­mi, ale začernilo. Barr připustil, že ještě před kongresman­y dostal dokument k posouzení Bílý dům. To vyvolalo u demokratů pobouření. Podle ministra se ale Trump rozhodl nevyužít svých pravomocí, které ho opravňoval­y k tomu, aby utajil ještě některé další pasáže.

Ve zprávě Mueller uvádí deset incidentů, jež prověřoval jako možné bránění průchodu spravedlno­sti. Je mezi nimi například vyhazov šéfa FBI Jamese Comeyho v roce 2017, snaha prezidenta přesvědčit bývalého šéfa své předvolebn­í kampaně Paula Manaforta, aby nespolupra­coval s vyšetřovat­eli, či pokus zbavit Muellera funkce zvláštního vyšetřovat­ele.

Snahy Ruska o zásahy do prezidents­kých voleb v roce 2016 byly podle zprávy „většinou neúspěšné“, za což ale Trump podle dokumentu vděčí hlavně neochotě svých spolupraco­vníků plnit jeho sporné příkazy. K vyšetřován­í vlivu Ruska na volby zpráva například uvádí, že se podařilo „identifiko­vat četná spojení mezi jednotlivc­i s vazbami na ruskou vládu a jednotlivc­i spojenými s Trumpovou kampaní, důkazy nejsou ale dostatečné pro obvinění z trestného činu“. Například na schůzku s ruskou právničkou Nataljí Veselnicko­u v červnu 2016 šli členové Trumpova týmu s nadějí, že jim Rusové pomohou. Ti ovšem žádné užitečné informace neposkytli. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia