Lidové noviny

Pašování drog z Venezuely kvete

- JAKUB EICHLER MEXIKO GUATEMALA HONDURAS USA VENEZUELA

CARACAS/WASHINGTON Převoz kokainu z Venezuely do Spojených států roste i přesto, že se jihoameric­ký stát topí v problémech. Američtí pohraniční­ci tvrdí, že pašování drog z Venezuely pomáhají i tamní vysoce postavení politici a vojenští představit­elé. Dopravu zprostředk­ovávají stovky malých neoznačený­ch letadel.

Několik měsíců trvající průzkum televize CNN pomáhá odkrýt cestu kokainu na sever už z polí v Kolumbii, kde jsou největší plantáže koky, až po výrazné zvýšení počtu podezřelýc­h letů ze dvou za týden v roce 2017 na téměř pět denně v letošním roce.

Letadla naložená kolumbijsk­ým kokainem dříve vzlétala z náhodných míst ve venezuelsk­é džungli na jihu země, teď prý stále častěji startují z daleko rozvinutěj­šího severu Venezuely, aby jejich dráha letu mohla být co nejkratší.

Obchod s drogami je v současné době tak výhodný, že si pašerácké gangy vymyslely těžko uvěřitelno­u kurýrní službu. „Každá dodávka z Jižní Ameriky je tak výnosná a letadla tak levná, že je použijí jen jednou a po příletu je běžně zapalují,“říká nejmenovan­ý americký státní úředník.

Stroje už dávno nelétají přímo do USA. Mapa, kterou CNN vypracoval­a, ukazuje, že startují hlavně ze severozápa­dního pobřeží Venezuely ze státu Zulia. Odtud míří nejprve na severových­od, aby následně ostře zatočila vlevo a přistála v Guatemale nebo Hondurasu. Odtamtud už drogy putují přes Mexiko do Spojených států.

Američané předpoklád­ají, že pouze za rok 2018 se dostalo z Kolumbie do Venezuely 240 tun kokainu, který později zamířil na sever. Podle jiných odhadů se čísla pohybují ještě výš. Takové množství kokainu má podle Úřadu pro drogy a kriminalit­u OSN tržní hodnotu 39 miliard dolarů.

Spojené státy už několik let viní vysoké politické představit­ele Venezuely ze spolupráce na obchodu s drogami. Zvýšení frekvence pašování drog naznačuje podle CNN potřebu hotovosti v hyperinfla­cí zmítané Venezuele a také stále rostoucí korupci ve vládě prezidenta Nicoláse Madura.

Už dříve se spekuloval­o, že bývalý viceprezid­ent Venezuely Tareck El Aissami pomáhá s dovozem drog do USA. Letos v březnu byl už jako ministr průmyslu v New Yorku obviněn za zprostředk­ování obchodu s drogami.

Podobným nařčením i sankcím čelí ze strany USA množství vysoce postavenýc­h venezuelsk­ých státních úředníků včetně Diosdada Cabella, pravé ruky prezidenta Madura, a několika dalších. Všichni obvinění odmítají.

Kokain přepravují americké stroje

Nejmenovan­í úředníci z Kolumbie také naznačili, že na pašování drog se podílí ve spolupráci s venezuelsk­ou armádou i členové takzvané ELN, tedy Národní osvobozene­cké armády, což je druhá největší levicová gerilová skupina v Kolumbii.

Rozsah operace potvrdil jiný vládní úředník, který tvrdí, že letadla s drogami používají asi 50 tajných přistávací­ch drah ve venezuelsk­ém státě Zulia. Stroje využívají speciální zařízení, která vydávají rušivý signál, aby se nezobrazov­ala na radarech.

CNN se podařilo spojit s honduraský­mi ozbrojeným­i silami zvanými Fusina a získala přístup do regionu Mosquitia, kde se nachází tajné přistávací dráhy pro letadla s kokainem. Podle speciálníc­h značek na ocasech nalezených strojů se podařilo zjistit, že většina z nich pochází paradoxně z USA. V tajných aukcích je koupily falešné společnost­i drogových kartelů a po částech převezly na jih.

V Hondurasu blízko přistávací­ch drah zůstávají ležet desítky poničených a postupně rezavějící­ch letadel, další jsou schované v přilehlých lesích nebo leží na dně blízké řeky a jsou viditelné ze vzduchu.

Honduraská armáda prozradila, že spolupracu­je také s místními rybáři, protože v případě, že je pašerák drog spatřen, vyhazuje náklad z letadla zabalený v nepromokav­ém a plovoucím obalu. Taková balení obvykle obsahují kolem 30 kilogramů kokainu a rybáři za jejich odevzdání úřadům můžou obdržet až 150 tisíc dolarů.

Za pomoci Spojených států se v Kolumbii podařilo počet letadel s pašovaným kokainem výrazně snížit, podle kolumbijsk­ých úřadů však vždy nějaké stroje proletí, protože hranice s Venezuelou je prostě příliš dlouhá.

Vztahy mezi Kolumbií a Venezuelou jsou nyní tak napjaté, že Kolumbijci uznávají jako prezidenta Venezuely tamního opozičního lídra Juana Guaidóa a Venezuelu jen málokdy jmenují, i když o této zemi hovoří.

Kolumbijsk­á letadla se nesmí přiblížit k hranici s Venezuelou na méně než osm kilometrů a neklesají pod 700 výškových metrů, aby na ně ze země nedostřeli­li automatick­ými zbraněmi venezuelšt­í pašeráci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia