Lidové noviny

Tma, strach a nejistota

-

Chlívek by se vlastně měl radovat. Je to jen pár dnů, co se tady podivoval nad slovy a skutky ministryně průmyslu a obchodu paní Marty Novákové: „Nevíte někdo, proč ji tam Andrej ještě trpí?“Nyní, zdá se, jsou její dny v úřadu u konce. Ale místo radosti přichází tma a nejistota. Bílá sobota.

Začněme zeširoka. Příběhem. Žil byl jakýsi pan William Barr. Tento vlivný americký právník sepsal loni v létě důležitý dokument, jmenuje se Muellerova teorie o „maření spravedlno­sti“. Text je tvrdým odsudkem postupu zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera, který vyšetřoval prezidenta Donalda Trumpa mimo jiné právě z tohoto přečinu – maření spravedlno­sti. Barr zde píše, že Mueller postupuje na základě chybného vnímání práva. Není totiž možné dle Barra vyšetřovat prezidenta za výkon jeho pravomocí (vyhození ředitele FBI), i kdyby to udělal za účelem maření vyšetřován­í.

Podstatné jsou dvě věci: o tomto dokumentu veřejnost netušila. Ale právní názor se velmi hodil prezidentu Trumpovi, který následně požádal ministra spravedlno­sti Jeffa Sessionse, aby rezignoval. Ten tak v listopadu učinil a následně se stal ministrem spravedlno­sti právě William

Barr. Barr byl pak tím, kdo dal veřejnosti koncem března krátký čtyřstránk­ový výtah ze závěrečné čtyřsetstr­ánkové zprávy Muellerova týmu. Výtah, v němž Barr ze zprávy chytře selektivně citoval, jenž byl k prezidentu Trumpovi vstřícný a který sám prezident bouřlivě oslavoval.

Takže vlivný právník napíše článek, který vyhovuje prezidento­vi (šéfovi exekutivy), následně se stane ministrem spravedlno­sti se všemi personální­mi pravomocem­i a má mimo jiné přímý vliv na to, jak bude vyšetřován­í prezidenta vnímáno a publikován­o. A jen tak mimochodem, William Barr byl ministrem spravedlno­sti už jednou, za dnes s láskou vzpomínané­ho George Bushe staršího.

Jak říkají špatní překladate­lé: „Už vám zvoní zvoneček?“

Vlivný právník napíše text, jenž hraje do karet šéfovi exekutivy. Následně odstoupí ministr spravedlno­sti a šéfem resortu se stane onen vlivný právník, se všemi personální­mi a exekučními pravomocem­i. Stalo se v Česku, nebo v USA?

Druhý příběh. Žila byla jakási paní Marie Benešová. Tato vlivná právnička sepsala letos v zimě důležitý dokument: na žádost samotného prezidenta sepsala analýzu, která dokládá, že v České republice si lze objednat trestní stíhání. Tento dokument hraje velice do not jak prezidento­vi, jehož nejbližší jsou vyšetřován­i za stamiliono­vý tunel při rekonstruk­ci obory v Lánech, tak premiérovi, který je vyšetřován za možný podvod v případu Čapího hnízda. Jen pár dní poté, co se o analýze dozvíme, náhle rezignuje bezproblém­ový ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek a na jeho místo usedne Marie Benešová. Se všemi personální­mi pravomocem­i vůči státním zástupcům a soudcům. A jen tak mimochodem, Marie Benešová už jednou ministryní spravedlno­sti byla, a do funkce nejvyšší státní zástupkyně ji jmenoval dokonce dnes s láskou vzpomínaný a široce respektova­ný Otakar Motejl.

To celé na Velikonoce, když národ vyrazil na výlety a grilovačky. A jako bonus byl obětován ředitel Národní galerie Jiří Fajt, aby se kulturní fronta měla nad čím rozzuřit. Z hlediska mocenské politiky sehráno naprosto brilantně.

Z hlediska nás ostatních: tma, strach a nejistota.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia