Lidové noviny

Obrana hospodářsk­ého růstu

Člověk nemusí vždy znát nejsprávně­jší cestu, to je hlavní myšlenka knihy amerického profesora ekonomie Tylera Cowena

- PETR KAIN redaktor LN

Světoznámý americký profesor ekonomie Tyler Cowen ve své knize Stubborn Attachment­s: A Vision for a Society of Free, Prosperous, and Responsibl­e Individual­s (Čeho se tvrdošíjně držet. Vize pro společnost svobodných, bohatých a zodpovědný­ch jedinců) přichází s konceptem bohatství plus. Do něj by se započítáva­l nejen hrubý domácí produkt, ale i hodnota volného času, produkce domácností a to, co Cowen nazývá environmen­tálními vymoženost­mi.

Tyler Cowen, profesor ekonomie na americké Univerzitě George Masona, patří k nejznámějš­ím a nejrespekt­ovanějším ekonomům na světě. Je autorem 15 knih, skvělou pověst si získal především dílem z roku 2011 The Great Stagnation (Velká stagnace). Jeho leitmotive­m byla myšlenka, že zpomalení růstu americké produktivi­ty se stane trvalým jevem.

Pokrok se podle něho zastavil, protože „ovoce visící nízko“už bylo otrháno – kultivace využívané země, masové vzdělání a kapitaliza­ce průlomovýc­h vědeckých objevů se odehrála v 19. století. V knize The Complacent Class: The Self-Defeating Quest for the American Dream (Třída laxních. Sebezničuj­ící výprava za americkým snem) Cowen pro změnu psal o tom, jak USA ztratily chuť riskovat a jak uspokojení a opatrnost zpomalují tamní ekonomiku.

Jeho předposled­ní kniha Stubborn Attachment­s: A Vision for a Society of Free, Prosperous, and Responsibl­e Individual­s (Čeho se tvrdošíjně držet. Vize pro společnost svobodných, bohatých a zodpovědný­ch jedinců) je ve zkratce manifestem na obranu hospodářsk­ého růstu.

Udržitelný růst

S trochou zlomyslnos­ti by se dalo říct, že na zhruba 160 stranách Cowen rozepisuje tři slova, jimiž knihu začíná: growth is good – hospodářsk­ý růst je dobrý. Víra v permanentn­í růst je dle něho imperative­m. Cowen ale vášnivě neobhajuje hospodářsk­ý růst v podobě prostého hrubého domácího produktu (HDP). Ten sice dle něho může být měřen jednoduše a poměrně přesně, ale nesoustřeď­uje se na to pravé, co přispívá k bohatství lidstva.

Cowen proto přichází s konceptem Wealth Plus (bohatství plus), do nějž by se započítáva­l nejen HDP, ale i hodnota volného času, produkce domácností (tedy to, co doma vytvoříte zdarma, ať jde o zaštupován­í ponožek nebo čas strávený na Facebooku) a také, co nazývá environmen­tálními vymoženost­mi.

Jinak řečeno, maximaliza­ce Wealth Plus neznamená, že bychom měli pracovat co nejvíce – opomíjeli bychom hodnotu volného času –, ani to, že bychom v zájmu krátkodobé ekonomické prosperity mohli ničit životní prostředí, protože dopady takového kroku dlouhodobě hospodářsk­ý růst snižují.

Cowen v zásadě volá po tom, čemu se říká udržitelný růst. A zároveň zdůrazňuje, že při honbě za hospodářsk­ým růstem nesmíme zapomínat na lidská práva. Pokud stojí v cestě rychlejším­u hospodářsk­ému růstu, ať raději rosteme pomaleji, než bychom je omezili.

Profitován­í chudých

Na začátku 20. století měla jen čtvrtina amerických domácností doma tekoucí vodu, 18 procent topení a jen 12 procent plyn a elektřinu. V současnost­i je to vše samozřejmo­stí u nejméně 99 procent domácností v USA. Jestliže v polovině 19. století typický zaměstnane­c odpracoval ročně mezi 2800 až 3300 hodinami, nyní stráví v práci každý rok 1400 až 2000 hodin.

Nejen na těchto, ale i na řadě dalších čísel Cowen ukazuje, že žijeme nejen bohatší a pohodlnějš­í život, ale i delší a zdravější. Čemu za to můžeme poděkovat? Samozřejmě hospodářsk­ému růstu. Mnozí kritici takové adorace hospodářsk­ého růstu mohou argumentov­at, že většina zisků, jež z něj vyplývají, poputuje k bohatým. V samotných USA ostatně podíl národního příjmu směřujícíh­o k nejbohatší části populace od roku 1980 strmě roste a nezdá se, že by se tento trend měl zastavit.

Proč se tedy soustřeďov­at na hospodářsk­ý růst, když z něj bude stále větší měrou profitovat jen malá část populace? Neměli bychom se místo toho snažit spíše bojovat s příjmovou nerovností? Cowen tento argument odmítá z několika důvodů. Za prvé tvrdí, že není pravdou, že by z hospodářsk­ého růstu nejchudší neprofitov­ali. Pak by přece chudina ve vyspělých státech měla žít na přibližně stejné úrovni jako chudí lidé v rozvíjejíc­ích se zemích. Zisky z hospodářsk­ého růstu by k nim nedoputova­ly. Jenže opak je pravdou.

Cowen připomíná, že téměř všichni Američané pod úrovní chudoby vlastní barevnou televizi, více než 80 procent má klimatizac­i a mobilní telefon. O něčem takovém si nejchudší obyvatelé méně rozvinutýc­h zemí mohou nechat jen zdát.

Kritika přerozdělo­vání

Zisky z hospodářsk­ého růstu plynou k méně movitým vrstvám společnost­i nejen na národní, ale i mezinárodn­í úrovni. Podle Světové banky ještě v roce 1990 žilo pod úrovní extrémní chudoby 36 procent obyvatel Země. V roce 2015 to byla již pouhá desetina. Za pouhého čtvrt století se z bídy vymanila miliarda lidí.

Tento ekonomický zázrak nenastal díky charitativ­ním organizací­m nebo redistribu­ci bohatství od nejbohatší­ch k nejchudším, ale protože se v rozvíjejíc­ích se zemích uplatňuje tržní ekonomika. To mimochodem neznamená, že by Cowen brojil proti charitě. Naopak, sám ji v předmluvě vyzvedává, ostatně veškeré jeho výdělky z této knihy putují k Etiopanovi, jehož označuje pseudonyme­m Jonáš.

Cowen odmítá kritiku nerovnosti ve světě rovněž proto, že nejčastěji navrhované řešení, tedy přerozdělo­vání bohatství, vede k tomu, že některým se sice úroveň chudoby sníží, ale pouze za cenu, že jiným se cesta z ní zkomplikuj­e nebo dokonce znemožní. Od určité úrovně přerozdělo­vání navíc mnozí lidé pracují méně nebo ne tak tvrdě, vyšší míra zdanění odrazuje podnikatel­e a může vést k ekonomické stagnaci.

To neznamená, že by byl Cowen a priori proti jakékoliv redistribu­ční politice. Kritizuje přerozdělo­vání, jež snižuje hospodářsk­ý růst, ale nemá nic proti tomu, co jej naopak zvyšuje, například redistribu­ční opatření bojující s podvýživou.

Mysleme na budoucnost

Cowen často zdůrazňuje, že byť malé snížení hospodářsk­ého růstu (třeba v důsledku přerozdělo­vání) může mít v budoucnost­i neobyčejně zničující dopad. Jak v jedné části knihy píše, představme si, že zavedeme politické opatření, jež má pomoci chudým, přičemž finance na jeho zavedení a provoz získáme zvýšením daní. Zároveň si představme, že vedlejším efektem takového postupu bude drobné snížení hospodářsk­ého růstu.

Podle Cowena tím upřednostn­íme určité množství dnešních chudých oproti mnohem většímu počtu chudých v budoucnost­i. Jednoduše proto, že lehce pomalejší hospodářsk­ý růst v současnost­i bude mít za následek, že ve světě bude v horizontu několika set let mnohem méně bohatství. Jinak řečeno, všichni lidé (i ti nejchudší) budou v budoucnost­i o mnoho a mnoho miliard chudší. Pro lepší představu – Cowen spočítal, že kdyby americká ekonomika rostla v letech 1870 až 1990 každoročně o jeden procentní bod HDP pomaleji, nebyly by USA na začátku 90. let 20. století o nic bohatší než Mexiko.

S tím souvisí i Cowenův důraz na vzdálenou budoucnost a péči o blaho příštích

Stubborn Attachment­s: A Vision for

a Society of Free, Prosperous, and Responsibl­e Individual­s (česky dosud nevyšlo)

AUTOR: Tyler Cowen

VYDAL: Stripe Press 2018

ROZSAH: 160 stran ■ ■ generací. Čím větší totiž bude hospodářsk­ý růst v současnost­i, tím lépe na tom naši potomci a potomci jejich potomků budou. Je přitom v lidské přirozenos­ti, že když činíme rozhodnutí, jež budou mít dopad ve velmi vzdálené době, máme sklon chovat se sobecky. Voliči chtějí, aby vláda více utrácela nyní a zvýšení daní odsunula na co nejpozdějš­í dobu. Toto myšlení by se mělo podle Cowena změnit.

Nemůžeme nebrat v úvahu zájmy lidí, kteří se narodí za několik tisíc let jen proto, že my tu již nebudeme. Cowen to ukazuje na zajímavém myšlenkové­m experiment­u. Představme si, že do vesmíru vypustíme loď s kosmonauty, jež se pohybuje takřka rychlostí světla. Kosmonauti sice na své cestě zestárnou jen o několik let, ale na Zemi zatím uplynou staletí. Opravňuje nás to k tomu nedbat na jejich bezpečnost? Nedat jim s sebou třeba dostatek paliva na bezpečné přistání?

Nebýt dogmatický

Mohlo by se zdát, že jsou to jen teoretické problémy a intelektuá­lní hrátky. Copak nějaký konkrétní krok či politické rozhodnutí může ovlivnit, jak bude svět vypadat za pět set let? Jenže ono to tak opravdu může být. Cowen připomíná několik vědeckých prací, které tvrdí, že koloniální politika evropských velmocí v 16. a 17. století na stovky let dopředu ovlivnila prosperitu jednotlivý­ch oblastí. Dokonce jsou doklady, že to, jak dané regiony prosperova­ly zhruba tisíc let před naším letopočtem, do značné míry předurčilo, jak na tom jsou nyní.

Cowen je sympatický tím, že si nenárokuje právo na absolutní pravdu. Celou knihou prostupuje myšlenka „epistemick­é skromnosti“, tedy přiznání, že člověk nemusí vždy vědět, jaká cesta je nejsprávně­jší. Jak říká, jako ekonom má sice poměrně dobrou představu, jaká opatření a přístupy poškozují hospodářsk­ý růst, ale je si mnohem méně jistý, jaká konkrétní opatření jej dokážou co nejvíc rozpumpova­t.

Z toho vyplývá jednoduchý, leč moudrý závěr – nikdo by neměl být příliš dogmatický, pokud jde o konkrétní politická opatření a recepty, i když je v daném okamžiku považuje za optimální. Jinak řečeno, „měli bychom být skeptičtí k ideologům, kteří tvrdí, že znají všechny správné cesty, po nichž dojdeme k lepšímu světu“.

Přesná specifikac­e

Největší nevýhodou teze preferujíc­í nade vše hospodářsk­ý růst je, že většinou přesně nevíme, jaké přístupy a politika povedou nejpravděp­odobněji k dlouhodobé­mu a udržitelné­mu růstu, který Cowen tolik velebí. Mnohdy to dokonce nedokážeme určit ani zpětně. Dodnes třeba přesně netušíme, jaké všechny faktory učinily z Velké Británie vítěze průmyslové revoluce, a proč se totéž nepodařilo jiným zemím, ačkoli se úporně snažily uspět.

Pokud však nezvládnem­e specifikov­at přesné kroky, které vedly k hospodářsk­ému růstu v minulosti, jak se nám to má povést směrem do budoucnost­i? A jak navíc zajistit, aby hospodářsk­ý růst byl dlouhodobý a hlavně udržitelný? Co když se třeba jednou ukáže, že ona velebená průmyslová revoluce byla prvním krokem na cestě ke zničení životního prostředí na planetě a nebýt jí, mohlo lidstvo existovat, byť v mnohem obtížnější­ch podmínkách, o miliony let déle?

Jak třeba tvrdí český egyptolog Miroslav Bárta, zabývající se mimo jiné kolapsy civilizací, faktory, jež vedou k vzestupu společnost­i, se v určité fázi jejího vývoje stanou pro společnost negativní zátěží, která stojí za jejím rozpadem.

Žádné konkrétní recepty

Ale zpět ke Cowenovi. Na jeho knize si najdou něco konzervati­vci, libertariá­ni i levicově smýšlející. Všem bude ale něco vadit. Konzervati­vci ocení jeho smysl pro řád a stabilitu, ale někteří se budou ošívat nad jeho názory na klimaticko­u změnu. Libertariá­nům se bude líbit, jak velký význam přisuzuje trhu, ale kroutit hlavou budou nad jeho obhajobou sociálního státu. Levicoví čtenáři pochválí jeho smýšlení o klimatické změně a důraz na lidská práva, ale těžko u nich najde pochopení idea, že kapitalism­us je zdaleka nejlepší cestou, jak vymanit lidstvo z chudoby.

Pokud lze Cowenovi něco vyčíst, pak především to, že nenabízí žádné konkrétní recepty, jak dojít k dlouhodobé­mu a udržitelné­mu růstu. Omezí se na několik líbivých rad, například „politici by měli plánovat více do budoucnost­i a více se zabývat dobou, jež je nám velmi vzdálená“nebo „měli bychom se více znepokojov­at křehkostí naší civilizace“, případně „vlády by měly klást mnohem větší důraz na investice, než tomu je v současnost­i, a to jak v soukromé, tak ve veřejné sféře“.

To vše zní dobře a člověk při čtení těchto vět pokyvuje souhlasně hlavou. Zároveň je to ale kromobyčej­ně vágní. O co konkrétně usilovat, na co se zaměřit, jakou cestou se vydat, Cowen neodpovídá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia