Lidové noviny

Katedrála a slon

- VOJTĚCH NOVOTNÝ entomolog

Vybrat 800 milionů eur na opravu katedrály Notre-Dame netrvalo ani den od jejího požáru. V obecném vzepětí zájmu a odhodlání se na sociálních sítích ozvaly i překvapivě četné trpké hlasy ochránců přírody. Stěžovali si na nezájem o každoroční požáry tropických lesů či vymírání živočišnýc­h druhů. Přitom biologická rozmanitos­t je přece zjevně cennější než katedrála, neboť je výsledkem milionů let evoluce a nejsme schopni ji znovu vytvořit.

Ochrana katedrál a druhů má dost společného, chráníme je jaksi z plezíru, protože chceme a líbí se nám, nikoli že by na nich závisel každodenní provoz naší civilizace. Ani naprostá většina biologický­ch druhů neexistuje, aby na svých ramenech nesla břímě fungování ekosystémů. Druhy vznikají proto, že mohou, jakmile je nějaká populace fragmentov­ána třeba osídlením ostrova, nebo nové živné rostliny, ne proto, že jsou zapotřebí. V naší krajině si nikdo nestěžuje, že zde máme nedostateč­ný počet druhů much octomilek, ačkoliv celé dvě třetiny druhů žijí na miniaturní­ch Havajských ostrovech. Stejně tak každý šestý druh sladkovodn­ích ryb žije výhradně v jednom ze tří Afrických jezer (Viktoriině, Tanganice či Malawi) a nezdá se, že by to rybářům ze zbytku světa vadilo.

Ačkoliv biolog, nemyslím, že tvrzení o druzích cennějších katedrál je snadné obhájit. Hodnota většiny druhů i katedrál je veskrze imaginární a záleží na nás, jakou jim ji přisoudíme. I katedrály jsou výsledkem biologické evoluce, totiž součástí rozšířenéh­o fenotypu druhu Homo sapiens. Tak jako mravenci staví mraveniště, lidé zase katedrály. Pro někoho jsou tedy vrcholem evoluce a třeba takový slon, ačkoliv impresivní, je z tohoto pohledu vlastně druh, jenž selhal, protože katedrály nestaví. Druhy jsou sice výsledkem milionů let evoluce, ale je také pravda, že po většinu té doby se toho moc neděje. Kulturní evoluce člověka je mnohem rychlejší, takže v tomto ohledu si Notre-Dame s 856 lety rozhodně nevede špatně.

Informační hodnota druhů, daná tím, že jde o neopakovat­elný výsledek evoluce, jenž by s jejich vyhynutím zanikl jakožto poučná zajímavost, je pro mne hlavní motivací pro jejich ochranu, spíše než jejich většinou pofiderní užitečnost ekonomická. Nyní módně zdůrazňova­né ekosystémo­vé služby je obvykle možné zastat docela dobře i s nepatrným procentem existující­ch druhů. Například tropický prales si k fixaci CO2 z ovzduší vystačí s pár desítkami druhů stromů, jak to ostatně dělají i lesy naše. Zbývající stovky druhů již z funkčního hlediska nepotřebuj­e. Ale třeba právě těch neuvěřitel­ných tisíc druhů octomilek na Havaji či dva tisíce cichlid v afrických jezerech nám poskytují jinde neviděné příklady rychlé evoluce a mechanismů, jimiž druhy vznikají a navzájem se rozrůzňují.

Bohužel samotná evoluce nám biologům argumentac­i neusnadňuj­e tím, jak ona sama marnotratn­ě s druhy zachází. Odhaduje se, že z každé tisícovky druhů, jež na Zemi existovala, je dnes 999 druhů vyhynulých. Nyní jsme uprostřed šestého masového vymírání, pět předchozíc­h nemělo s člověkem nic společného. Kdyby Notre-Dame hořela už pošesté, možná bychom to rovněž brali klidněji.

Vyčítat dárcům peněz, že preferují kulturní artefakty před biologický­mi, je i poněkud netaktické. Pouze menšina lidstva, a tedy firem i státních organizací, se cítí odpovědnou za udržování rozmanitos­ti světa, ať již kulturní, či biologické. Jak zkušení propagátoř­i charity vědí, důležité je přesvědčit pasivní většinu, nikoli se přetahovat o již existující ochotné přispěvate­le mezi kulturními i biologický­mi kauzami. Výčitka, proč přispívat na Notre-Dame, když v Africe trpí sloni, nepomůže ničemu a nikomu – ani katedrále, ani slonům.

 ??  ?? VĚDECKÁ LEKCE
VĚDECKÁ LEKCE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia