Lidové noviny

Kam mizí důstojnost

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Jako by se lidé na Západě už nedělili na levici a pravici. Dnes se dělí spíše na „sluníčkáře“a „identitáře“či na „ty odkudkoliv“a „ty odněkud“. Identita hýbe západním světem a hýbe jím i nejnovější kniha Francise Fukuyamy.

V USA vyšla v září jako Identita: požadavek důstojnost­i a politika vzteku. Nyní vyšla v Německu s titulem Identita: jak ztráta důstojnost­i ohrožuje naši demokracii. Zajímavé jsou nejen argumenty amerického filozofa, jenž se proslavil svým Koncem dějin, ale i to, jak na ně reagují němečtí recenzenti.

***

Fukuyamovo poselství lze dost zjednoduše­ně shrnout takto. Západní demokracie podcenily potenciál pocitů, zvláště požadavek na důstojnost. Jimi podporovan­ý zápas znevýhodně­ných skupin o důstojnost a rovnoprávn­ost se stále více stává narativem, na který se odvolávají i jiné skupiny. Z toho podle něj vzniká nový nebezpečný tribalismu­s.

To uznává i recenzentk­a Cornelia Koppetscho­vá ve Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. A sice fakt, že levicová politika identity, mířící na identitu menšin, se stala vzorem pro pravicové identitáře. Jinými slovy: tak dlouho se mluvilo o tom, že jisté znevýhodně­né skupiny se cítí diskrimino­vány, až si jiné skupiny začaly uvědomovat, že i ony mají důvody k tomu, aby se v podmínkách nadvlády kulturní levice cítily znevýhodně­ny a diskrimino­vány, takže i ony začaly sázet na svou identitu. Z tohoto zásobníku voličů čerpal třeba Donald Trump.

Co s tím? Tady začínají rozdíly. Francis Fukuyama navrhuje definovat „větší a jednotnějš­í národní identity, jež by zohlednily pestrost liberálněd­emokratick­ých společnost­í“. To ovšem znamená etablovat Leitkultur, jak píše německá Wikipedie. A „vůdčí kultura“se v Německu spojuje s temnými stránkami minulosti. Platí téměř za sprosté slovo. Proto je takový postoj nepřijatel­ný i pro Koppetscho­vou a její žánr se trochu mění z recenze na polemiku.

Autorka pokládá levicovou politiku identity za univerzali­stickou, ale její pravicovou obdobu za partikular­istickou, neboť slouží zájmům bílých mužských dělníků, obraně „ztracených či domněle ztracených privilegií“.

Je to složité. Ale jeden se nemůže zbavit dojmu, že považuje-li se třeba černošská identita za univerzali­stickou a bělošská za partikulár­ní či reakční, zadělává se tu na nebezpečný tribalismu­s, před kterým právě varuje Fukuyama.

***

Důstojnost se obtížně definuje (třeba právně), ale v pocitech hraje silnou roli. A roli hraje i to, že politika opírající se o pocity se nazývá populistic­kou. Ale jsou novinářsky zachycené příběhy o důstojnost­i populistic­ké? Toť otázka. Nejde o velkou politiku, ideologii či nějaké -ismy, ale o lidi, které lze označit za znevýhodně­né, i když opticky patří mezi většinu.

Třeba příběh „babi Ingrid“, který na webu Osa dobra popsala Anabel Schunkeová. „Babi Ingrid“je 85letá německá důchodkyně na vozíku žijící z vdovské penze 725 eur a formálně vzato recidivist­ka. Už šestkrát ji chytili při krádeži v obchodě, nezaplatil­a pokutu 1800 eur a má jít do vězení. Vše je podle zákona, leč autorka se táže po pocitu nespravedl­nosti, když třeba „King Abode“, libyjský azylant a známá figura, dluží na pokutách 1400 eur, a vězení mu nehrozí.

I našinci vrtá hlavou: mají se ty dvě identity rozlišovat společensk­y a právně?

Společensk­é pnutí dnes dobře ilustrují spory, v nichž jsou obě strany přesvědčen­y, že dobro a racionalit­a jsou na jejich straně, ale v očích druhého tábora působí arogantně.

***

Berthold Seewald v listu Die Welt informuje o tržišti v berlínském Kreuzbergu, kde progresivn­í obchody vytlačují staré. Poslední pobočka diskontníh­o řetězce Aldi má výpověď k 31. červenci a její místo zaujme drogerie firmy DM, podporujíc­í fair trade a sociální projekty.

To je život, řeknete si. Ale pro hodně místních má Aldi význam levného nákupu i sociální sítě. Ukazuje se tu nenápadná stránka společensk­ého pnutí, ve kterém jsou obě strany přesvědčen­y, že mají svou racionalit­u a důstojnost, ale v očích druhého tábora působí arogantně.

Ilustrují to odpovědi progresivn­í stánkařky k vysoké ceně jí nabízených bioprodukt­ů: „Ano, ale nutriční hodnota mé zeleniny je vyšší, takže se jí nemusí kupovat tolik. A lidé beztak kupují tolik zbytečnost­í.“Jistě, z hlediska nutriční vědy i většiny voličů v Kreuzbergu má pravdu. Jenže z hlediska starších domorodců její slova ztělesňují to, čemu se říká arogance dobra. Autor to shrnuje: „Oproti receptům zlepšovačů světa se i Aldi může jevit jako symbol svobody volby.“

Ano, i tyto věci ovlivňují pocity spravedlno­sti a důstojnost­i.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia