Lidové noviny

Všechny tv

Požár katedrály Notre-Dame zasáhl pr a je načase se ptát: Čím byla kated A jaký by mě

-

a roury. Odlehčujíc­í oblouky, o nichž mluvil Viollet-le-Duc, navíc pocházejí zřejmě až z pozdější doby.

Jean Bony, významný francouzsk­ý historik architektu­ry minulého století, poukazoval na tehdy jedinečný důraz, který pařížská katedrála klade na prostorovo­u expanzi nejen po vertikále, ale též horizontál­ně. Na rozdíl od svých sesterskýc­h staveb měla v přízemí po stranách hlavní lodi nikoli jednu boční loď, ale rovnou dvoulodí. Nad vnitřní boční lodí pak v patře probíhala prostorná tribuna, takže boční loď byla jakoby zdvojena nejen vodorovně, ale i ve svislém směru.

Takřka celý obestavěný prostor si tak můžeme představit jako obrovskou geometrick­y přesnou síť – či jako sestavu zdánlivě nekonečnéh­o množství malých kubických jednotek, navzájem zcela nebo téměř zaměniteln­ých. Pouze hlavní osa je vytažena vysoko nad úroveň bočních lodí převýšeným prostorem hlavní lodi, uzavřené obrovskými šestidílný­mi klenbami. Pařížská katedrála prostě vnesla nové měřítko do tehdejšího světa – nový řád.

Také Bonyho chápání katedrály bylo již v době jeho publikován­í problemati­zováno. Jak lze mluvit o prostorové expanzi po horizontál­e, když byla východní část kostela přehrazena dodnes zachovaným­i příčkami, jež oddělovaly prostor před hlavním oltářem, vyhrazený pro místa kanovníků, od zbytku kostela, kde se mohli pohybovat prostí věřící? Není přínosnějš­í studovat konkrétní provoz v katedrále, odrážející sociální rozdělení středověké společnost­i, než vytvářet silně abstraktní interpreta­ce její prostorové skladby?

Podobně se měnil pohled na místo katedrály Notre-Dame v širším kulturním kontextu. Dieter Kimpel a Robert Suckale, kteří v polovině osmdesátýc­h let minulého století vydali monumentál­ní a v mnohém úmyslně revoluční monografii o gotických katedrálác­h, pařížský chrám popisovali jako královskou reprezenta­tivní stavbu. To se zdá být logické vzhledem k tomu, že se nedaleko od ní nacházel královský palác. Kunsthisto­rik Willibald Sauerlände­r však ještě v osmdesátýc­h letech poukázal na to, že Paříž 12. a 13. století zdaleka nebyla evropským centrem, jak ji známe z pozdějších dob. Nicméně dobře vnímal rozšíření opus francigenu­m – stavění „na francouzsk­ý způsob“– po tehdejší Evropě.

Co vyplývá z měnících se názorů na význam pařížského biskupskéh­o kostela? Snad to, že Notre-Dame – a s ní všechny gotické katedrály – musíme chápat i jako obrovskou projekční plochu našich představ, nezměrnou rezonanční desku, která dává zaznít myšlenkám o architektu­ře a jejich prostředni­ctvím o světě, ve kterém žijeme.

Chrám Rozumu

V novodobých dějinách kostela se projevily velké francouzsk­é a vlastně také evropské dějiny. Nejprve to byla revoluce, která přinesla – přinejmenš­ím v hlavách jakobínů – pokus o násilný přelom v dějinách. Tomu odpovídal i revoluční ikonoklasm­us, jenž se projevil zničením soch takzvané královské galerie na západním průčelí kostela (jejich hlavy, objevené při archeologi­ckém průzkumu, jsou dnes vystaveny v Museé de Cluny). Na rozdíl od jiných případů zde nehrála roli hrabi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia