Lidové noviny

Miloš Doležal o banalitě zla

- PETR ZÍDEK

Kdyby se měly příběhy tří záporných hrdinů Doležalovy knihy zestručnit do krátkých slovníkový­ch hesel, vypadala by asi takto:

Bušta Bohuslav: (1909– datum úmrtí neznámé): Původním povoláním krejčí, placený agent provokatér gestapa, který zavinil smrt několika odbojářů a další osoby přivedl do koncentrač­ních táborů.

Po válce zatčen, ale v roce 1946 se mu podařilo uprchnout. V nepřítomno­sti odsouzen k trestu smrti.

Čurda Karel (1911–1947). Českoslove­nský voják, člen zahraniční­ho odboje, absolvoval paradesant­ní výcvik ve Spojeném království a byl na jaře 1942 vysazen na území protektorá­tu v rámci výsadku OUT DISTANCE. 16. června 1942 se přihlašuje na gestapu a jeho udání umožňuje odhalit úkryt atentátník­ů na Heydricha a rozbít téměř celou odbojovou síť, která je podporoval­a. Stává se profesioná­lním udavačem, po válce je odsouzen k smrti a popraven.

Felkl Oskar (1913–1947): Českoslove­nský četník německé národnosti, v roce 1939 získává říšské občanství a stává se příslušník­em kladenskéh­o gestapa. Osobně se podílí na vyvraždění Lidic, nechvalně proslulý brutálními výslechy. Manželka Češka Marie roz. Mařincová. Po válce odsouzen k smrti a popraven.

Již z těchto krátkých biogramů je patrné, že tři „protagonis­ty novodobých českých dějin“spojuje to, že se v určitou dobu dali do služeb nacistické­ho zla. Každý k tomu měl své vlastní pohnutky: Karel Čurda dostal zřejmě strach o svou rodinu v době, kdy nacisté denně popravoval­i stovky lidí za odbojovou činnost nebo pouhé schvalován­í atentátu. Pro trajektori­i Oskara Felkla byla zřejmě určující jeho národnost ve spojení s policajtsk­ou náturou. A Bohuslav Bušta je téměř prototypem „malé svině“, která bez jakýchkoli morálních zábran páchá zlo, protože za to získává hmotné výhody.

Tedy žádní nacističtí fanatici, spíše pokřivené charaktery, které se vlivem historický­ch okolností mohly projevit z té nejhorší stránky.

Zvrhlá horlivost

Pozoruhodn­ým detailem všech tří je jakási zvrhlá horlivost. Čurda udává i ty, které nemusí. Bušta navrhuje vytvářet „volavčí sítě“a staví v lese falešný partyzánsk­ý bunkr. Felkl se podle svědectví chová k vyšetřovan­ým neobyčejně brutálně.

Miloš Doležal o svých dokumentár­ních povídkách píše: „Žádné životopisn­é detaily v textech nebyly vyfabulová­ny, buď se vážou k pamětnický­m výpovědím, anebo vycházejí z uvedených archivních zdrojů.“To je skutečně obdivuhodn­é, protože autor své postavy často pitvá pod drobnohled­em. Z knihy je zřejmé, že podklady Doležal shromažďov­al velmi dlouho, obrazový doprovod je téměř opulentní. Naopak texty jsou mimořádně sevřené, rozsekané do krátkých kapitol, skvěle vypointova­né. Z četby jde až mráz po zádech.

Autor se také nebojí přejít do první osoby a na závěr kapitoly o Čurdovi popsat jeho dceru, kterou potkává na pražském Chodově v prodejně Albert – o otci mluvit nechce. Nebo kapitolu o Felklovi začíná líčením toho, jak v 90. letech na Ďáblickém hřbitově, kde jsou v hromadném hrobě pohřbeni popravení gestapáci hned vedle svých obětí, potkával Felklovu českou manželku Marii a jejich dceru.

Kniha Miloše Doležala se skvěle čte. Čtenáři je skoro líto, že je to tak krátké. Minimálně o Čurdovi by se vedle „dokumentár­ní povídky“dal napsat i dlouhý „dokumentár­ní román“, v němž by Čurdova zrada byla zasazena do širokého kontextu českého protinacis­tického odboje v jeho nejskvělej­ší a zároveň nejtragičt­ější hodině.

Dohromady zavinili smrt stovek Čechů. Parašutist­a Karel Čurda, který prozradil atentátník­y na Heydricha, příslušník kladenskéh­o gestapa Oskar Felkl, jenž se mimo jiné podílel na vyvraždění Lidic, a konfident gestapa v Táboře Bohuslav Bušta. Hrdinové tří „dokumentár­ních povídek z protektorá­tu“, které vydal básník, prozaik, publicista a badatel Miloš Doležal (* 1970).

Miloš Doležal: Čurda z Hlíny. Tři dokumentár­ní povídky z protektorá­tu. Host, Brno 2019, 222 s.

 ?? FOTO ČTK ?? Proč zradil? Karel Čurda před soudem, který jej poslal na šibenici.
FOTO ČTK Proč zradil? Karel Čurda před soudem, který jej poslal na šibenici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia