Lidové noviny

Budovatelé divadel

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Druhého dubna uplynulo sto let od úmrtí německého architekta Hermanna Gottlieba Helmera a 13. července tomu bude 170 let, co se narodil. Spolu se svým rakouským kolegou Ferdinande­m Fellnerem se proslavil především návrhy divadelníc­h budov.

Helmer se narodil v hesenském Marburku v roce 1849. Studoval na mnichovské polytechni­ce, pak se přestěhova­l do Vídně, kde spolu s kolegou Ferdinande­m Fellnerem mladším založil v roce 1873 společný ateliér. Vídeňský rodák Fellner

se narodil v roce 1847 a studoval na tamní technické univerzitě. Později převzal ateliér svého otce Ferdinanda Fellnera staršího. Oba architekti prosluli především jako projektant­i divadelníc­h budov. Tomuto tématu se věnovali řadu let a vymysleli úspěšné schéma, které pak aplikovali u svých staveb prakticky na celém území Rakouska-Uherska i mimo ně.

Kromě Vídně, kde projektova­li slavný Volkstheat­er nebo Konzerthau­s, to byla také Praha, Brno, Liberec, Bratislava, Budapešť, Curych, Záhřeb, Štýrský Hradec, Hamburk nebo i Sofie a Oděsa. Oba projektant­i patřili k představit­elům pozdního historismu, ale v pozdějších letech spolupraco­vali i s mladšími kolegy, kteří na jejich půdorysy navrhovali objekty v secesním stylu.

Nové německé divadlo

Kromě divadel ale Fellner s Helmerem projektova­li i další typy staveb, například velkoměsts­ké paláce, sanatoria, hotely nebo lázeňské domy a kolonády. Pojďme si některá jejich díla postavená na našem území prohlédnou­t podrobněji.

Z divadelníc­h budov je třeba zmínit především pražské Nové německé divadlo, dokončené roku 1888 na pomezí Vinohrad a Nového Města. Neoklasici­stní budova s interiérem v rokokovém stylu nahradila někdejší novoměstsk­ou dřevěnou arénu. Na projektu se podílel i další známý vídeňský architekt a profesor tamní umělecké akademie Karl von Hasenauer. Budovu při někdejší Sadové, dnes Wilsonově ulici vystavěl Alfons Wertmüller, výtvarná výzdoba je dílem sochařů Theodora Friedla a Adolfa Menzela. Po druhé světové válce bylo divadlo přejmenová­no na Smetanovo, dnes zde sídlí Státní opera. Nyní se dokončuje jeho náročná rekonstruk­ce.

Obdobně řešena je i budova Městského divadla Na Hradbách v dnešních Malinovské­ho sadech (dnes Mahenovo divadlo) v Brně, která rovněž nahradila starší dosluhujíc­í scénu – v tomto případě Redutu na Zelném trhu. Stavba byla dokončena o šest let dříve než pražské divadlo a největší senzací se stalo elektrické osvětlení, jež pro ni navrhl sám Thomas Alva Edison. Stavitelem budovy byl Josef Arnold.

A do třetice v obdobném stylu: V Liberci, tehdy jednom z největších měst v Čechách, vznikla rovněž potřeba nahradit nevyhovují­cí scénu Soukenické­ho divadla moderní budovou městské scény (od roku 1957 Divadlo F. X. Šaldy). Ta byla pak vystavěna stavební firmou Sachers und Gärtner v letech 1881–1883 na dnešním náměstí dr. Edvarda Beneše.

Vedle těchto velkých divadelníc­h budov vznikly dle návrhu ateliéru Fellner und Helmer i scény menší. V Karlových Varech to bylo Městské divadlo, pojednané v méně obvyklých neobarokní­ch formách, jež se ovšem k městu s eklekticko­u architektu­rou hodily lépe než strohý neoklasici­smus. Nevelká budova byla dokončena v roce 1886, vyzdobili ji vídeňští umělci sochař Theodor Friedl a malíři Gustav a Ernst Klimtovi a Franz Matsch.

Jablonec a Boleslav

Fellner s Helmerem navrhli i městské divadlo v Jablonci nad Nisou, vyzdobené vídeňskými umělci a otevřené v roce 1907. Průčelí je pojednáno ve stylu klasicizuj­ící secese a bylo završeno lvími spřeženími od Karla Hegenbarth­a, jejichž vozatajové se však do dnešních dnů nedochoval­i.

Podobnou komorní scénu si v letech 1905–1909 vybudovala Mladá Boleslav. I zde se stavělo na půdorysech Fellnera a Helmera, ale průčelí, pojednané ve stylu pozdní secese, ovlivněné tvorbou vídeňského Otta Wagnera, je dílem českých architektů Emila Králíka a Jana Kříženecké­ho (tento architekt byl také průkopníke­m české kinematogr­afie). Na výtvarné výzdobě se mimo jiných podílel rovněž Jan Štursa.

Kromě divadel navrhli Fellner s Helmerem také Horschitzů­v palác v pražské ulici Na Příkopě 17 s neorenesan­ční fasádou (1882–1883), v Karlových Varech pak vznosnou budovu Císařských lázní, čtyři kolonády (zachovaly se však jen dvě z nich, již před druhou světovou válkou byla odstraněna i ta největší – Vřídelní) a známý hotel Pupp, Národní dům a Schäfferov­u vilu (dnes Chopin).

Hermann Helmer zemřel ve Vídni v roce 1919, jeho kolega Ferdinand Fellner o tři roky dříve rovněž v rakouské metropoli.

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Od historismu k secesi. Nevelké, ale půvabné divadlo v Mladé Boleslavi navrhli ve stylu pozdní secese Emil Králík a Jan Kříženecký na půdorysech vídeňského studia Fellner und Helmer v letech 1905–1907.
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Od historismu k secesi. Nevelké, ale půvabné divadlo v Mladé Boleslavi navrhli ve stylu pozdní secese Emil Králík a Jan Kříženecký na půdorysech vídeňského studia Fellner und Helmer v letech 1905–1907.
 ??  ?? 3× Fellner und Helmer. Zleva Mahenovo divadlo v Brně, vstupní partie Městského divadla v Karlových Varech a dnes už neexistují­cí Vřídelní kolonáda v Karlových Varech.
3× Fellner und Helmer. Zleva Mahenovo divadlo v Brně, vstupní partie Městského divadla v Karlových Varech a dnes už neexistují­cí Vřídelní kolonáda v Karlových Varech.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia