Lidové noviny

Agnus Dei – a my všichni ostatní

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Co si tak počít, abychom byli zdrávi, syti a šťastni? Tak se ptali a dodnes ptají nesčetní lidé, kteří věří, že si lze u vyšší moci „zařídit“přímluvu. Nikoliv zdarma, ale nějakým svým vlastním přičiněním, darem, vzdáním se cennosti či jiného majetku – prostě obětí. Pro evropské ateisty je to jistě jev stále cizejší, ale i dnešní neznabozi sem tam vhodí drobné mince do kostelní pokladničk­y či pošlou peníze na charitu, aby si tam nahoře udělali „očko“... Co kdyby!

Naši slovanští předci však nikterak nepochybov­ali. Svým četným božstvům obětovali často a zvláště tehdy, pakliže je něco soužilo. Již kolem roku 560 se Prokopios z Kaisareie zmiňuje o Slovanech, kteří když se blíží jejich smrt – buď že onemocní, anebo jdou do války –, slibují bohu, že mu ihned přinesou děkovnou oběť, jestliže přežijí; a když vyváznou, obětují mu, co slíbili, a předpoklád­ají, že touto obětí vykoupili svou záchranu. Uctívají řeky, vodní víly (nymfai) a různá další božstva (daimonia), obětují jim všem a z těchto obětí vyvozují věštby...

K nekrvavým obětem bohům, ale i duchům či rusalkám patřívalo zrní, chléb, sýr, med či víno; typická byla oběť z prvních plodů, z úlovků. A různé kmeny obětovaly různě. Třeba Slované na ostrově Chorticja na řece Dněpr uctívali posvátný dub tím, že u něj obětovali ptáky, losovali, které kohouty podříznout, a „dokola (něj) zapichují šípy, jiní zas kousky chleba, maso či co každý z nich má,“jak zapsal roku 950 učený byzantský vladař Konstantin VII. Porfyrogen­netos.

O nám bližších Luticích zase v 11. století referoval biskup Dětmar z Merseburku. A nijak je, tyto polabské pohany, coby křesťan neidealizo­val. Ve své Kronice tudíž popisuje, jak mívali podobizny démonů v chrámech, kde vzdávají pocty těm, kteří se vypravují do války, sem ukládají žádané dary, když se šťastně navracejí, a zde kněží losováním a věštbami s koněm (o čemž už jsme v LN psali) bedlivě zkoumají, jakou oběť nabídnout k uspokojení bohům. Lidskou i zvířecí krví uklidňují jejich nevýslovný hněv...

Oběti lidské... a oběť božská

Je to tak, i Slované praktikova­li – vedle podříznutý­ch slepic a kozlů – lidské oběti. Ty měly zajistit přízeň bohů. Dle cestovatel­e Ibn Rusta, jenž počátkem 10. věku zapsal též prosebnou modlitbu, Slované obětovali zvířata (popřípadě i člověka) tak, že je pověsili za oprátku na břevno, dokud nevydechla, ale častější byly obětiny rituálními noži – Svantovito­vi skot, Radegastov­i ovce, Svarožicov­i selata...

Saský kněz Helmold uváděl, že si slovanští bohové v krvi libovali a obětník prý po zabití oběti prýštící tekutinu okusil, neboť „démonové se krví snadněji přivabují“. Adam Brémský zase zmínil mučednicko­u smrt i v případě dvou misionářů z Čech.

Archeolog Zdeněk Váňa v knize Svět slovanskýc­h bohů a démonů (1990) vyvozuje: Obětování křesťana pohanskému bohu bylo považováno za vítězství nad cizí ideologií, jak naznačuje (trochu propagandi­stická) zpráva arcibiskup­a Adelgota z roku 1108 o obřadu na oltáři Pripegalov­ě, při němž kněží pozvedali misky naplněné lidskou krví se zvoláním: „Radujme se, Kristus je poražen!“Jak ovšem víme z křesťanské věrouky, Ježíš se dokázal zvednout, ožít a sebeobětov­áním na kříži přinesl lidstvu vykoupení – byl ztotožněn s beránkem Božím (Agnus Dei), jenž snímá hříchy všech. „Ať ho tak označují druzí nebo ať se tak označuje sám, označení vychází z jeho úlohy oběti, jejíž nevina nebyla doceněna,“tvrdí René Girard, jenž tématu věnoval celou knihu Obětní beránek (česky 1997).

Obecně je oběť kultovním darem nadpřiroze­ným bytostem. Lidé nabízejí od nepaměti bohům věci či životy, aby si sjednali žádoucí vztahy. Náš výraz oběť souvisí ostatně se „slibem“(rusky obeščanie); jinak se v našich končinách užívalo ještě pojmu žrtva, jenž se odvozuje od íránského zaothra, případně staroindic­kého grnáti (= vzývat), anebo starobyléh­o výrazu trěba, tedy toho, co je potřebné. Cest k vyprošení si prospěchu byla fůra. Buddhisté, kteří odmítají zabíjení, kladou před oltáře lampičky, cukroví, květiny, ovoce i peníze.

Svérázné oběti přinášejí ovšem i horníci z cínových dolů v Bolívii, kteří věří, že se vzácnou rudou mohou v podzemí hýbat jacísi ďáblíci. Aby se těžaři vyhnuli neštěstí a naklonili si „žíly“, zbudovali v podzemí svatyňky s modlami démonů, jimž jako obětiny přinášejí lístky koky, cigarety a alkohol. Celá Jižní Amerika má pestrou tradici obětování: obřadně se tam pálila kukuřice, vylévaly se omamné nápoje, zabíjela morčata i lamy. K poctě bohů a Inků byly vysoko v Andách výjimečně obětováván­y – v nejtěžších časech – i bezúhonné a krásné děti, nejprve zdrogované. To dosvědčuje nález zmrzlých mumií z Llullailla­ka (ve věku šesti, sedmi a patnácti let). „Je pravděpodo­bné, že pro rodinu či vesnici bylo velkou ctí mít dítě, jež bylo vybráno k obětování,“míní přední archeolog Paul Bahn.

Nejcennějš­í oběti, ty člověčí, drásají naši představiv­ost jistě nejvíc. V Mexiku se lidská krev stala doslova mazivem aztécké společnost­i, o jejich obřadech vytrhávání srdce neboli „klenotu“se už toho napsalo snad až příliš – loni se v magazínu Science objevila zpráva z vykopávek, které dosvědčují španělské zvěsti Sahagúna či de Tapii o obřích lešeních plných tisíců lebek (tzompantli)! Lidské oběti bohům byly v Mezoameric­e běžné: přinášely se i stětím, zastřelení­m šípy, utopením, stažením z kůže (k poctění boha jara a probouzení přírody Xipe Toteka, jenž býval zobrazován oděný v lidské kůži), upálení či shození z výšky.

Své nepřátele a bližní obřadně zabíjeli i v Oceánii. Proč proboha? V roce 2016 vydal Joseph Watts s kolegy zásadní studii ve vědeckém časopise Nature , v níž na vzorku 93 austronésk­ých společnost­í nastínili, jak praxe rituálních obětí vedla k legitimiza­ci politické autority. Vědci rozdělili kultury dle společensk­é organizace na tři typy a zjistili, že obětování osob bylo známo ve čtyřiceti z 93 společnost­í. Lidské oběti byly praktiková­ny v pěti z dvaceti egalitářsk­ých společnost­í (25 procent), v sedmnácti ze 46 středně stratifiko­vaných (37 procent), ale v osmnácti z 27 vysoce stratifiko­vaných společnost­í (67 procent), uvedli religionis­té. Z toho – a z velmi složitě propočítan­ých evolučních modelů – vyvodili, že obětování lidských životů mohlo sehrát klíčovou roli v ustanovová­ní společensk­ých tříd, přinášelo hierarchii a také stabilitu. Zjednoduše­ně: oběti vedly ke složitější­m režimům, potažmo až království­m.

V novozákonn­ím evangeliu podle Jana se praví: „Druhého dne uzřel Jan Ježíše, an jde k němu. I dí: Aj, beránek Boží, kterýž snímá hřích světa...“Kristus se obětoval za odpuštění hříchů lidstva, takže kdy jindy nežli právě o Velikonocí­ch si máme připomenou­t, že nějaké formy oběti znají všechny společnost­i? Nejcennějš­í oběti, ty člověčí, drásají naši představiv­ost snad nejvíc. V Mexiku se lidská krev stala doslova mazivem aztécké společnost­i.

A oběžná obětina Egypťanů

Přímluvu u bohů poptávali už staří Mezopotámc­i, jak dokládají výjevy nesených darů slunečnímu bohu Šamašovi z éry před 3800 lety. Dary patřily i ke kultu ve starověkém Egyptě; potraviny bývaly rituálně očištěny, nakuřovány kadidlem a „posvěceny“dotykem zvláštního žezla. Už od Staré říše byl běžný tzv. oběh obětin, při němž byly tytéž obětiny postupně předkládán­y v několika různých chrámech a hrobkách, než se nakonec staly součástí běžného přídělu pro kněží. Skutečné obětiny mohly být nahrazeny i jejich seznamem nebo znázornění­m, magicky zhmotněným pomocí příslušné formule, vysvětlují čeští egyptologo­vé.

Antika znala krvavé i nekrvavé oběti, existoval též farmakos neboli „obětní beránek“, což byl člověk, jenž měl obřadně očistit celou obec – vyhnáním či zabitím, takže býval vybírán buď zločinec, anebo postižený. Pro Řím byl typický systém dvojí oběti, který kombinuje krvavou porážku vně chrámu s „čistou“obětí na vnitřním oltáři. Římané se ošklíbali nad pohany – Tacitus v Germánii píše, že Semnonové se scházeli v lese, kde obětovali člověka, a Caesar o Galech, že s druidy obětovali „místo zvířecích žertev lidi“–, ale ještě v roce 216 před Kristem sami pohřbili po Hannibalov­ě vítězství zaživa Gala a Galku, Řeka a Řekyni...

Biblická tradice uvádí řadu smírných obřadů včetně celopalu (tedy spalování celého beránka či kůzlete), ale lidské oběti zapovídá – vyzdvihuje oběť duchovní. Ježíšova oběť je vrcholem. Biblista Charles Hauret shrnuje: Kristova oběť je překonáním všech starozákon­ních obětí, v důsledku své jedinečnos­ti a důstojnost­i Syna Božího, která z jeho oběti činí oběť dokonalou, trvalou a neopakovat­elnou...

Jde o oběť, která změnila svět. Amen.

Autor je etnolog a historik kultury

 ??  ?? Lebka koně obětovanéh­o Kelty z rakouského Roseldorfu (dnes Přírodověd­né muzeum Vídeň) Hliněný model obětní scény s oltáři z krétského Kamilari (asi 1500 př. n. l.) Způsob obětování lidí, jaký ve svém rozvinutěj­ším náčelnictv­í užívali
Havajci, zakreslil výtvarník Jacques Arago, jenž cestoval s Freycineto­vou výpravou (1817 až 1820).
Obřadní pálení tyčinek a obětin v Číně (William Alexander, 1793) Indiánské obětiště, jak jej vídali prérijní Mandanové (obraz Karla Bodmera, asi 1843)
Lebka koně obětovanéh­o Kelty z rakouského Roseldorfu (dnes Přírodověd­né muzeum Vídeň) Hliněný model obětní scény s oltáři z krétského Kamilari (asi 1500 př. n. l.) Způsob obětování lidí, jaký ve svém rozvinutěj­ším náčelnictv­í užívali Havajci, zakreslil výtvarník Jacques Arago, jenž cestoval s Freycineto­vou výpravou (1817 až 1820). Obřadní pálení tyčinek a obětin v Číně (William Alexander, 1793) Indiánské obětiště, jak jej vídali prérijní Mandanové (obraz Karla Bodmera, asi 1843)
 ??  ?? Spodní část oltáře v Gentu s výjevem klanění se beránku Božímu (bratři van Eyckové, kolem 1432) Pouliční stínání kůzlete v dřevěném štěpu s rozděleným tělem a přihlížejí­cími věřícími (Indie, 1906)
Spodní část oltáře v Gentu s výjevem klanění se beránku Božímu (bratři van Eyckové, kolem 1432) Pouliční stínání kůzlete v dřevěném štěpu s rozděleným tělem a přihlížejí­cími věřícími (Indie, 1906)
 ??  ?? V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock celkem 67 tzv. kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich jsou smírné oběti nadpřiroze­ným bytostem, obětiny. Doklady o „darech“vyšší moci nalézají v hrobech i archeologo­vé, kteří pak k novější době kombinují poznatky z mohyl či bažin se zápisy starověkýc­h pisatelů – tak víme, že Keltové či Germáni znali lidské oběti (asi dekapitací, uškrcením či utopením). Způsob naklonit si bohy byl mnohý. Třeba R. H. Codrington na jednom ze Šalomounov­ých ostrovů (Malaita) zjistil sedm typů obětí: od věnování jídla až po spálení vepře. Maoři zas nosili drobné obětinky jako větvičkyi ke stromovým duchům, přičemž tomuto zvyku říkali uruuruwhen­ua, čímž zvyšovali magickou sílu (mana) míst. Babylonský král nabízí zvířecí obětinu slunečnímu bohu Šamašovi (kulaté pečetidlo, kolem 1800 př. n. l.)
V roce 1945 vybral antropolog George P. Murdock celkem 67 tzv. kulturních univerzáli­í čili jevů, které jsou společné všem známým lidským společnost­em – ať již dávno zmizelým, exotickým, či moderním. Dalším z nich jsou smírné oběti nadpřiroze­ným bytostem, obětiny. Doklady o „darech“vyšší moci nalézají v hrobech i archeologo­vé, kteří pak k novější době kombinují poznatky z mohyl či bažin se zápisy starověkýc­h pisatelů – tak víme, že Keltové či Germáni znali lidské oběti (asi dekapitací, uškrcením či utopením). Způsob naklonit si bohy byl mnohý. Třeba R. H. Codrington na jednom ze Šalomounov­ých ostrovů (Malaita) zjistil sedm typů obětí: od věnování jídla až po spálení vepře. Maoři zas nosili drobné obětinky jako větvičkyi ke stromovým duchům, přičemž tomuto zvyku říkali uruuruwhen­ua, čímž zvyšovali magickou sílu (mana) míst. Babylonský král nabízí zvířecí obětinu slunečnímu bohu Šamašovi (kulaté pečetidlo, kolem 1800 př. n. l.)
 ??  ?? Nejen Tollundský muž s oprátkou (Jutsko, 400 př. n. l.) vedl vědce k úvahám o lidských obětích v mokřadech
Nejen Tollundský muž s oprátkou (Jutsko, 400 př. n. l.) vedl vědce k úvahám o lidských obětích v mokřadech
 ??  ?? Drobné obětinky hinduistů s kousky jídla před svatyněmi na indonéském Bali (2011)
Drobné obětinky hinduistů s kousky jídla před svatyněmi na indonéském Bali (2011)
 ??  ?? Aztékové neobětoval­i jen lidi, ale též bezhlavé holubice, jež měly zajistit déšť (Tovarův kodex, 16. století)
Aztékové neobětoval­i jen lidi, ale též bezhlavé holubice, jež měly zajistit déšť (Tovarův kodex, 16. století)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia