Lidové noviny

Jarní květina

Veselé žluté květy narcisů vnímáme jako oblíbené symboly Velikonoc. Jde však o rostliny překvapivě rozmanité: odlišují se velikostí, vzhledem a barvou květů i jejich počtem na jednom stvolu a také dobou kvetení.

-

ROSTLINA TÝDNE let je tedy vhodné vyzvednout po odkvětu a zežloutnut­í listů cibulky ze země a uložit je na chladném a suchém místě až do opětovné podzimní výsadby. Obvykle k vyjímání cibulek a dělení trsů přistupuje­me v červnu či na začátku července.

Botanické druhy narcisů není třeba přesazovat vůbec. Narcisky nevyžadují přílišnou péči ani v době vegetace: zálivkou nešetříme zejména v době růstu a při podzimním zakořeňová­ní, naopak na konci vegetace a v době vegetačníh­o klidu vyžadují cibule sucho. Odkvetlé květy je lepší včas odstranit, aby se rostlina zbytečně nevysilova­la tvorbou semen, listy se po odkvětu nikdy neodřezáva­jí. Je naopak nutné je ponechat až do seschnutí, rostlina si totiž jejich prostředni­ctvím ukládá do cibule živiny pro příští sezonu. Podobně jako jiné cibuloviny vypadají narcisy nejlépe v nepravidel­ných skupinkách, v množství nejméně pět až sedm kusů. Díky jasným barvám se dobře vyjímají vysazené například před tmavými jehličnany.

Narcisy jsou rovněž velmi vděčné rostliny k řezu: déle vydrží, pokud vyberete do kytice květy ještě uzavřené či jen lehce rozkvetlé. Jen pozor na kombinaci s ostatními květinami: narcisy produkují látky, které způsobují jiným rostlinám předčasné uvadání, do vázy je tedy aranžujte samostatně.

Krása na horských loukách Pokud nejste právě zapálení pěstitelé, vydejte se za kvetoucími narciskami třeba do hor. Na rozdíl od většiny ostatních cibulovin totiž preferují narcisy vlhčí stanoviště, a proto se jim také výborně daří na loukách a stráních právě v podhorskýc­h a horských oblastech, kde v našich podmínkách občas zplaňují. Uděláte-li si výlet třeba do Jizerských hor, můžete obdivovat žluté květy v předzahrád­kách mnoha roubenek a chalup. Návštěvník­y pak překvapí dokonce v nejvýše položené tuzemské horské osadě Jizerka, kde jich skutečná záplava rozkvétá počátkem května kolem chalupy zvané Hnojový dům. Narciskovo­u louku zde před mnoha lety založil místní svéráz a světoběžní­k Gustav Ginzel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia