Lidové noviny

Vrtulníky armádě dodají Američané

Prodej tuctu víceúčelov­ých strojů za 12,5 miliardy korun musí ještě schválit Kongres USA

- MARTIN SHABU

PRAHA Čeští armádní piloti s napětím čekají, jaké nabídky na prodej dvanácti vrtulníků přijdou v létě ze Spojených států. Od březnové návštěvy Andreje Babiše v Bílém domě se ví, že vláda vyjednává o kontraktu exkluzivně s administra­tivou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve hře jsou ale značky dvou tamních výrobců. Armádní stroje sovětské provenienc­e nahradí buď vrtulníky UH-1 Venom od Bell Helicopter­s, anebo předpoklád­aný obchod za 12,5 miliardy korun uzavře zbrojní gigant Lockheed Martin, který Česku nabízí stroje UH-60 Black Hawk.

Jak nyní zjistily LN, americkou nabídku bude muset ještě posvětit politická reprezenta­ce ve Washington­u. V rozhovoru to potvrdil Jakub Landovský, náměstek ministra obrany, který má na starosti řízení sekce obranné politiky a strategie.

„Nabídky by měly přijít v polovině roku, protože čekáme na jejich schválení v Kongresu USA. Spojené státy berou obchod se svým vojenským materiálem skutečně strategick­y, takže každou podobnou zakázku schvaluje Kongres, který partnerům v rámci programu FMS (Foreign Military Sales – pozn. red.) zajistí cenu srovnateln­ou s tou, za niž materiál odebírá vláda USA,“vysvětlil Landovský, který byl v Babišově delegaci do Bílého domu.

V rámci programu FMS si Američané pečlivě hlídají, komu ze spojenců citlivou vojenskou techniku poskytnou. Potvrdil to i mluvčí americké ambasády v Praze Edward Findlay: „Vláda USA připravuje návrhy na víceúčelov­é vrtulníky pro Českou republiku na žádost ministerst­va obrany. Jakmile budou návrhy připraveny k doručení, bude jim předcházet standardní oznámení Kongresu,“napsal LN bez uvedení konkrétníh­o data.

ROZHOVOR

 ??  ?? vrtulníky UH-1 Venom od Bell Helicopter­s NEBO UH-60 Black Hawk od Lockheed Martin
vrtulníky UH-1 Venom od Bell Helicopter­s NEBO UH-60 Black Hawk od Lockheed Martin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia