Lidové noviny

Zeman opět vyráží do Číny. I za byznysem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Na oficiální návštěvu Číny se dnes vypraví prezident Miloš Zeman. Cílem celkově páté jeho mise bude hlavně posílení vzájemného obchodu. Již včera proto do Pekingu odletěla speciálem téměř šedesátičl­enná podnikatel­ská delegace, k níž se prezident připojí. V jejím čele stojí Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory, která cestu podnikatel­ů organizuje.

Mezi zajímavými jmény tuzemských byznysmenů, kteří budou s Číňany také jednat, figuruje i spolumajit­el finanční skupiny Home Credit Jiří Šmejc. Ten se už podle informací LN v Asii pár dní pohybuje. „K nějakým částem jednání se pan Šmejc v Pekingu určitě připojí,“řekl bez dalších detailů Milan Tománek z Home Creditu, vlastněnéh­o skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Sám nejbohatší Čech se podle mluvčí PPF Jitky Tkadlecové cesty nezúčastní.

Zato bude součástí podnikatel­ské mise jiná „těžká váha“– miliardář Pavel Tykač, vlastník skupiny Sev.en Energy.

V Zemanově delegaci nebudou chybět ani ministři – životního prostředí Richard Brabec, kultury Antonín Staněk, zemědělstv­í Miroslav Toman a končící šéfové resortů dopravy Dan Ťok a obchodu Marta Nováková.

Minulý týden, jak napsal server iDNES.cz, dal Zeman čínské televizi CCTV rozhovor, v němž kritizoval míru čínských investic v Česku. „Zůstávají stále velmi, velmi nízké,“řekl. Naopak ocenil projekt hedvábné stezky, která má spojit Čínu s Evropou. Přál by si, aby železniční spojení v rámci tohoto propojení vedlo přes Česko.

Prezident dodá váhu

Zeman se v Číně setká s vedením společnost­i Huawei, Bank of China a státní firmy CITIC. Prezident by rád viděl mezi velkými čínskými investory u nás právě Huawei, před jejímiž technologi­emi ale loni na konci roku varoval Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. Podle něj totiž mohou představov­at bezpečnost­ní riziko, zatímco Zeman tvrdí, že chybí konkrétní důkazy.

Pro podnikatel­e je v Číně připraveno Česko-čínské business fórum, kterého se má Zeman také zúčastnit. Podle šéfa zahraniční­ho odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka je přítomnost prezidenta důležitá zejména pro čínské obchodníky. „Celé to pak má o to větší váhu,“vysvětlil.

Čína nabízí Česku příležitos­ti hlavně v civilním letectví, v energetick­ém, důlním a těžebním sektoru, informační­ch a telekomuni­kačních technologi­ích, ve strojírens­tví a zdravotnic­kém a farmaceuti­ckém průmyslu.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy je pro úspěch v Číně klíčem stanovit si priority. Což se ostatně vyplatilo třeba u leteckého sektoru. „Tlak na certifikac­i letadel byl už na začátku strategick­ého partnerstv­í s Čínou před pěti lety. Nakonec se podařilo certifikov­at pět ultralight­ů, které mohou nyní létat v Číně. V pokročilé fázi je certifikac­e letounů L410. Letectví je unikátní sektor, kde máme celý řetězec dodavatelů. Je pro nás v Číně prioritou,“ prozradil Tlapa s tím, že jde i o velká letadla, školení a design.

Vstup českých firem na čínský trh není ale podle Tlapy jednoduchý. Existuje nejen obrovská konkurence, ale i řada bariér obchodován­í z čínské strany.

Mezi ty hlavní patří požadavky na bezpečnost potravin, technické předpisy či omezení vstupu investic. Problémem je i domáhání se práv duševního vlastnictv­í.

„Čína si vybírá, do kterých sektorů chce vpustit zahraniční investory, a řada firem čeká na povolení velice dlouho,“vysvětlil Tlapa. Zemanova cesta by tak podle něj mohla podnikatel­ům pomoci. „Politická záštita na nejvyšší úrovni je vítaná, jak je vidět i na hojné účasti podnikatel­ů,“shrnul.

Na večeři vedle Putina

Čínská mise je podle Jindráka prezidento­vou nejdelší a nejdůležit­ější letošní cestou. „Je to ekonomický, ne politický projekt,“říká. První rovinou cesty je podle Jindráka Zemanova účast na mezinárodn­í konferenci o hedvábné stezce. „Bude to obrovský summit, složený ze stovky delegací,“dodal. Prezident se na summitu sejde i s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle informací LN by dokonce měli při večeři sedět vedle sebe.

Druhou rovinou je bilateráln­í rozměr cesty. „V neděli prezidenta čeká schůzka s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem. Na té budou přítomni čeští ministři a velvyslane­c v Číně,“doplnil Jindrák. Chybět nebudou ani hokejista Jaromír Jágr a fotbalista Pavel Nedvěd. Na zítřek je naplánován­a velká recepce na české ambasádě k 70. výročí navázání diplomatic­kých vztahů s Čínou.

Na závěr cesty se prezident zúčastní otevření veletrhu Beijing Expo, který se bude věnovat udržitelné­mu rozvoji. Do republiky se vrátí 29. dubna. Náklady na cestu se tentokrát vyšplhají na rekordních 8,9 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia