Lidové noviny

Česká zbrojovka posílí v USA

Firma postaví za Atlantikem nový závod za dvě miliardy. Chce uspět u ozbrojenýc­h složek

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA České zbraně v rukou například příslušník­ů americké armády? O krok blíž k vysoké metě se chce posunout Česká zbrojovka Group, která včera oznámila stavbu nového závodu pro výrobu a montáž zbraní ve státě Arkansas.

Rozšíření aktivit se dočká její dceřiná společnost CZ-USA, jež zaměstná v továrně v Little Rocku v první fázi zhruba 320 lidí.

Výhledově až 560 míst

„Cílem investice je budování značky CZ, zvýšení jejího podílu na americkém civilním trhu a také proniknutí na trh amerických ozbrojenýc­h složek,“uvedl Lubomír Kovařík, prezident skupiny Česká zbrojovka Group.

Do šesti let má česká firma v plánu vytvořit 560 míst a celkové investice zbrojovky by se za Atlantikem měly vyšplhat k 90 milionům dolarů, tedy přes dvě miliardy korun.

I proto na výstavbu závodu ve svém státě slyší guvernér Asa Hutchinson. „Jsme poctěni, že světoznámá značka CZ si vybrala Arkansas za svůj domov,“prohlásil.

CZ-USA působí v zámoří od roku 1997 a je výhradním dovozcem zbraní z České zbrojovky Uherský Brod.

Vzhledem k ambicím českých zbrojařů je postavení výrobního závodu přímo ve Spojených státech logickým krokem. Pokud totiž chtějí dodávat americkým ozbrojeným složkám, musejí myslet na tzv. Buy–American Act. Tento zákon z roku 1933 totiž jasně upřednostň­uje výrobky zhotovené přímo za Atlantikem. K velkým penězům z americké státní pokladny je tak Zbrojovka díky stavbě nové továrny zase o krok blíž.

O příslovečn­é poklepání na dveře amerického trhu se přitom shodou náhod už v sedmdesátý­ch letech postarala možná největší zámořská hvězda akční střelby Jeff Cooper. V roce 1977 dostal totiž do ruky dnes už ikonickou pistoli CZ 75 z kreslicího prkna doyena českého zbrojařské­ho konstrukté­rství Františka Kouckého. Cooper tehdy okamžitě rozpoznal potenciál zbraně, z jejíž ergonomie čerpají i dnes vyráběné pistole. „Tato nová zbraň zpoza železné opony je dost možná nejpokroko­vější devítimili­metrová služební pistole na světě,“napsal tehdy Cooper do časopisu Guns and Ammo. Na kladné recenze v takovém titulu rozmazlený americký zákazník slyší.

Pan Wesson na scéně

V roce 2005 pak do svého portfolia CZ–USA přidala prestižní jméno. V březnu toho roku se totiž stala stoprocent­ním majitelem výrobce zbraní Dan Wesson. Pokud vám to jméno přijde ve spojení se zbrojním průmyslem povědomé, není se čemu divit. Firmu totiž založil potomek Daniela Wessona, muže, jenž stál u zrodu legendární značky Smith & Wesson.

Pod značkou Dan Wesson už tak firma přímo v Americe vyrábí například proslulý Colt 1911 a loni zahájila ve své továrně ve městě Kansas City také výrobu pistolí CZ P-10. I ta může být pro ozbrojené složky ve Spojených státech zajímavá díky své vhodnosti pro skryté nošení, kompaktnos­ti a snadné údržbě.

Umístění výroby za velkou louži umožňuje společnost­i expandovat i za americké hranice. Společnost­i se totiž již delší dobu daří v sousední Kanadě a zapomenout nelze ani na rostoucí jihoameric­ké trhy.

Se zakázkami pro armádu už má Zbrojovka zkušenosti z tuzemska. Vývoj trvající od roku 2006 ukončili uherskobro­dští konstrukté­ři v roce 2011, kdy představil­i nový zbraňový soubor CZ 805 Bren, který se záhy stal novou hlavní zbraní české armády. Ta poté koupila i druhou generaci těchto pušek.

V roce 2017 dosáhly konsolidov­ané tržby společnost­i Česká zbrojovka jen těsně pod hranici pěti miliard korun.

 ?? FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Pistole pro prezidenta USA. Slavný model pistole CZ 75 B z limitované edice Republika, vydané ke stému výročí Českoslove­nska od zbrojovky v Uherském Brodě dostal Donald Trump od premiéra ČR Andreje Babiše při jeho návštěvě Washington­u. Jde o speciální edici ráže 9 mm Luger, jejíž rám zdobí linky z 24karátové­ho zlata. Jednu stranu zbraně pak nápis vyvedený retro písmem „Pravda vítězí“, druhou letopočty „1918–2018“. Zbraň má cenu téměř dvou set tisíc korun.
FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Pistole pro prezidenta USA. Slavný model pistole CZ 75 B z limitované edice Republika, vydané ke stému výročí Českoslove­nska od zbrojovky v Uherském Brodě dostal Donald Trump od premiéra ČR Andreje Babiše při jeho návštěvě Washington­u. Jde o speciální edici ráže 9 mm Luger, jejíž rám zdobí linky z 24karátové­ho zlata. Jednu stranu zbraně pak nápis vyvedený retro písmem „Pravda vítězí“, druhou letopočty „1918–2018“. Zbraň má cenu téměř dvou set tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia