Lidové noviny

Kyberútoky mají hlídat vojenští špioni

- MARTIN SHABU

Pět let šéfuje plánovačům ministerst­va obrany. Na podzim se má stěhovat do Bruselu coby příští velvyslane­c při NATO. Náměstek ministra obrany Jakub Landovský v rozhovoru pro LN uvedl, jak se uvnitř armády nahromadil vnitřní dluh půl bilionu korun. „Stát, který není ochoten živit vojáky vlastní, bude živit vojáky cizí,“dodává nekompromi­sně.

LN Co zajímalo partnery v USA ve vztahu k obraně při návštěvě v Bílém domě, které jste se s premiérem v březnu zúčastnil?

Akcentoval­o se plnění závazků v NATO, tedy podíl našich obranných výdajů v porovnání s výdaji členů Severoatla­ntické aliance. To bylo jedno dominantní téma. Pak partnery zajímalo, jak budeme postupovat v otázkách energetiky. Zajímala je také oblast akvizicí.

Spočítali jsme si, kolik je vnitřní dluh ministerst­va obrany, jenž vznikl tím, že se dlouhodobě neplní závazek vydávat minimálně dvě procenta HDP na obranu.

LN Co jste zjistili?

Kdybychom nepřestali dávat na obranu 2 procenta HDP, máme na období 2006–2024 k dispozici o půl bilionu korun více. Po vstupu do Aliance mělo Česko rozpočet vyšší než dvě procenta. Nějakou dobu se tato pozice držela. Vlády ODS začaly vybírat mírovou dividendu plnými hrstmi, a tak navzdory ekonomické­mu růstu došlo k hrubému podfinanco­vání naší obrany. To spravila až vláda Bohuslava Sobotky a nyní v tom pokračuje premiér Andrej Babiš.

LN Půl bilionu korun je třetina státního rozpočtu. Navenek to ale nevypadá, že by tento vnitřní dluh armádu položil. Kde se nedostatek financí projevil?

Armáda se zmenšovala včetně struktury. Z klíčových schopností zbyla jen torza. Byl zrušen operační stupeň řízení a velení. Snižovaly se vojenské schopnosti a ambice. Jako příklad uvedu tankovou schopnost, ze které zůstal jeden prapor, což je nějakých 30 tanků. To je to poslední, co nám zbylo z tankového vojska 90. let, které bylo o několik řádů větší. Kdyby trend snižování rozpočtů pokračoval a nezbylo by nám ani to torzo, museli bychom tuto schopnost znovu draze budovat.

LN V jaké kondici je armáda dnes?

Jsme v období, které rozhodne o naší budoucnost­i. Jde o velké armádní nákupy, které mají za sebou zdravou strukturu a určitou vojenskou logiku.

LN Jak si stojí Česko v oblasti armádních výdajů (tvoří 1,1 procenta HDP) ve srovnání s okolními zeměmi?

Naši sousedé z visegrádsk­é čtyřky se nám začínají mílovými kroky vzdalovat. Dokázali realizovat opravdu velké armádní zakázky. Například uvedu rozhodnutí slovenské vlády pořídit letadla F-16 od USA. To Slovákům umožní dostat se na dvouprocen­tní hladinu výdajů již v roce 2022. Maďarsko rozhodlo o rozsáhlém modernizač­ním programu pozemních sil, a to včetně bojových vozidel pěchoty a tanků, převážně německé provenienc­e. V roce 2021 dosáhnou 1,42 procenta HDP. Podařilo se jim ale dostat pod smlouvy velké zakázky.

LN A co Polsko? Při nákupu dvanácti víceúčelov­ých vrtulníků, které by měly nahradit stroje sovětské provenienc­e, se Česko rozhodlo využít cestu exkluzivní­ho jednání s USA.

Americká strana nabízí české armádě stroje dvou výrobců. UH-1Y Venom

V Polsku existuje národní shoda na budování armády a objem prostředků se zcela vymyká regionální­mu kontextu. Samozřejmě to souvisí s polským vnímáním ruské hrozby. Polsko už dlouhodobě plní dvouprocen­tní závazek. Nyní si uzákonili 2,25 procenta. I na příkladu Polska je vidět, jak dlouho trvá, než se podfinanco­vaná armáda postaví znovu na nohy tak, aby došlo k viditelném­u navýšení schopností.

Je navíc smutná pravda, že Česko je mezi zeměmi NATO, co se týče výdajů na obranu, páté od konce. O jedno místo jsme se dokonce propadli.

LN Američané se zajímají o kontrakt na nákup víceúčelov­ých vrtulníků. Jak daleko je příprava této zakázky?

Máme striktní politiku, že se k akvizicím může vyjadřovat jen náměstek pro akvizice. Jediné, co tedy za sebe mohu říci, je, že jednáme exkluzivně s vládou USA. Dostaneme nabídky od dvou společnost­í. Měly by přijít v polovině roku, protože čekáme na jejich schválení v Kongresu USA. Spojené státy berou obchod se svým vojenským materiálem skutečně strategick­y, takže každou podobnou zakázku schvaluje Kongres, který partnerům v rámci programu FMS (Foreign Military Sales – pozn. red.) zajistí cenu srovnateln­ou s tou, za niž materiál odebírá vláda USA.

LN Jak bude vypadat česká armáda za deset let?

Vytvořili jsme dokument Dlouhodobý výhled do roku 2035, který schválila vláda. Nyní pracujeme na koncepci výstavby armády 2030. Měli bychom mít armádu, která s co nejpřiměře­nějším počtem prvků pokryje co největší množství úkolů. Základem naší armády budou i nadále dvě mechanizov­ané brigády. První je 7. mechanizov­aná brigáda, která bude modernizov­ána podle aliančních standardů do roku 2026, a druhá, 4. mechanizov­aná brigáda je naším současným příspěvkem ke společné obraně. K tomu vznikne třetí manévrový prvek v podobě výsadkovéh­o pluku, který se nám jeví jako jednotka, s níž dosáhneme lepšího poměru bojovníků vůči důstojníků­m, velení a logistické podpoře. I z pohledu nákladů na její vybudování se to jeví jako rozumná alternativ­a. Plných operačních schopností dosáhne do roku 2026.

LN Všeobecně se má za to, že mnoho bojů se v budoucnu odehraje přes internet. Jak silně vnímáte hrozby spojené s kyberútoky?

Očekávám, že pravděpodo­bnost velkého konfliktu formátu světové války neporoste. Dodám ale, že je to proto, že dokážeme spolu se spojenci NATO odradit jakéhokoli útočníka. Co ale bude naší každodenní praxí, je hybridní působení v kybernetic­ké doméně, která je už dnes doménou vojenskou. V 1. světové válce se hledalo vojenské využití pro letadla a na jejím počátku francouzsk­ý generál Foche tvrdil, že letadla jsou jen hračky, pro válčení nevhodné. Na konci války to však vypadalo úplně jinak. Sázím, že význam kybernetic­ké, stejně jako kosmické, domény do budoucna poroste.

LN Jak umíme čelit kyberhrozb­ám?

Vláda už před několika lety rozhodla, že tím, kdo bude odpovědný za přípravu kybernetic­ké obrany, bude Vojenské zpravodajs­tví. Je to rozvědná služba, která má vnější i vnitřní působnost. Vojenské zpravodajs­tví připravilo zásadní novelu zákona, která spadla pod stůl v minulé sněmovně. Snažíme se prosadit změny, které VZ umožní vládní zadání naplnit. S rozvojem nových technologi­í, jako jsou sítě 5. generace a internet věcí, se bude zvyšovat naše závislost na strojích. Zvětší se také množství transakcí stroj–stroj. Síť bude najednou obsahovat daleko méně komunikace, kterou tvoří živí lidé. Facebookov­é příspěvky či e-maily budou v menšině. V budoucnu by mohlo dojít k napadení, jež vyřadí naše elektrárny, semafory či nemocnice. Ze státu nelze odpovědnos­t za naši ochranu v kybernetic­kém prostoru sejmout.

LN Znamená to, že nás dnes nikdo nechrání?

Stát má dnes povinnost chránit především své systémy. Máme tu Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost a CSIRT. Podobné instituce jsou připraveny reagovat na hrozby od jednotlivc­ů i skupin. Nemusí být připraveny na působení cizí moci – jiného státu. Stát má takové schopnosti a zdroje, že pokud se pustí do kybernetic­kého útoku, bude to mnohem závažnější, než když na vás zaútočí nějaká hackerská či kriminální skupina. Na tuto situaci se musíme přichystat. Je totiž možné, že takto budou testovat své schopnosti i státy mezi sebou. Abychom byli schopni útoky v kybernetic­kém prostoru vůbec detekovat, mělo Vojenské zpravodajs­tví dostat legislativ­ní prostor pro svou práci.

LN Jak by vypadala reakce?

Kdybychom se stali terčem útoku od jiného státu, muselo by dojít k zjištění identity útočící země, a to minimálně interně. Tomuto procesu se říká atribuce. Je-li za kybernetic­ký útok zodpovědný cizí stát, jedná se o doménu ministerst­va obrany. V momentě, kdy hasíte problémy jen uvnitř státu, například cestou ministerst­va vnitra, budete vždy jednat jen proti následku, a ne proti příčině. Útok bude pokračovat. Proto je také ministerst­vo obrany gestorem kybernetic­ké obrany jako resort, který odpovídá za vnější hrozby.

LN Určení útočníka bývá poměrně složitá disciplína…

Je to hlavně těžké prokázat. Působení v kyberprost­oru nenese charakteri­stiky běžné pro normální svět. Stírají se vám vzdálenost­i. Fungují tam krátké časy. Útoky nastupují rychle. Stejně tak rychle opadají. Je to velká odpovědnos­t. Představte si, že zareagujet­e špatně. Nějaký stát nařknete z kybernetic­kého útoku, ale ona to pak není pravda. Nedej bůh, pokud vás protivník přinutí, abyste použili vlastní kybernetic­ké prostředky, a vy tím nechtíc způsobíte nějakou škodu. Například vyřadíte nemocnici nebo školu. Na to je potřeba brát ohled. Linka mezi účinkem a příčinou není tak přímá ani zřejmá. Jde o zásadní věc. Nelze před tím strkat hlavu do písku. Reakce musí přijít z úrovně státu.

LN Jak vypadá takový útok v reálu?

V reálu o tom nikdo nemluví. Dám vám příklad, ale z hlediska únosnosti nebudu na nikoho ukazovat prstem. Íránský jaderný program byl sabotován virem zvaným Stuxnet. Virus napadal počítač, který řídil centrifugy íránského jaderného programu. Z množství využitých dosud neznámých bezpečnost­ních mezer, takzvaných „zero day exploits“, které byly při tomto útoku použity, za sabotáží nejspíš stál nějaký stát, já však nebudu žádný jmenovat. Je na tom krásně vidět, že díky kybernetic­kému útoku můžete fyzicky zničit nějaké zařízení, aniž by to poškozený včas rozpoznal.

LN Má tedy smysl investovat v příštích 30 letech 200 miliard korun na pořízení a celý životní cyklus pásových obrněnců, když nehrozí světový konflikt a incidentů bude přibývat právě na internetu?

Má to smysl. Je to minimální vojensky hodnotný příspěvek k působení proti protivníko­vi, který podobnými prostředky disponuje. Pokud jde o konflikt států, je potřeba udržovat strategick­ou rovnováhu sil. V minulosti nás činila bezpečnějš­í odzbrojova­cí architektu­ra, ale ta dnes postupně padá. Mám na mysli vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), přičemž Česká republika plně chápe UH-60 Black Hawk, a podporuje postoj USA. Ten říká, že není možné setrvávat ve vztahu, který dodržuje jen jedna strana. Tím, kdo je poškozen vypovězení­m INF, nejsou dva signatářsk­é státy, ale všechny evropské země, které se budou nacházet v dosahu ruských systémů, jež porušují dohodu. Evropa by měla tuto situaci vnímat.

LN Jak?

V 80. letech minulého století to byly ostatně evropské země, které přesvědčil­y USA, aby postupoval­y dvojkolejn­ě. Jednak západoevro­pské země souhlasily s rozmístění­m raket Pershing na svém území, ale zároveň USA nabídly Moskvě možnost limitovat používání těchto prostředků pro evropské válčiště. To se povedlo. Dokázali jsme se s těmito nebezpečný­mi eskalačním­i prostředky, jejichž doba letu je v řádu desítek minut, vypořádat. Nyní budeme žít v realitě, kdy jejich vývoj a rozmístění nebudou regulovány mezinárodn­ím závazkem.

LN Měli bychom tedy usilovat o rozmístění amerických raket v Evropě po způsobu 80. let?

Není pro to vojenská potřeba. Doktrína USA vychází z toho, že tyto prostředky umisťuje na lodích. Námořní nosiče přitom nikdy nebyly pokryté smlouvou INF. Netýkalo se to ruských střel Kalibr ani amerických střel Tomahawk. USA mají dostatek odpalovací­ch zařízení na lodích, aby mohly flexibilně reagovat na kroky protivníka. Medvěd prostě neumí dobře plavat, takže pro Rusko může být alternativ­a v podobě pozemních systémů atraktivní.

LN Naposledy zvedli otázku o potřebnost­i zbrojních výdajů Piráti. Nebylo by praktičtěj­ší vzít peníze na armádu a investovat je do jiných oblastí, jak navrhli?

Stát, který není ochoten živit vojáky vlastní, bude živit vojáky cizí. V NATO pramení garance bezpečnost­i z odpovědnéh­o přístupu všech členských zemí. Pokud dáváte méně na obranu a plnými hrstmi investujet­e na školství, drobně snížíte míru obranyscho­pnosti Aliance pro všechny ostatní. Je pochopitel­né, že USA a Velká Británie upozorňují na to, že společně dávají 80 procent všech nákladů na zbrojení Severoatla­ntické aliance. Na zbytek Evropy připadá jen 20 procent. Představme si, že chceme, aby USA nesly samy dvě třetiny nákladů na ochranu zbývajícíc­h 28 členů Aliance.

LN Spekuluje se o vás jako o příštím velvyslanc­i ČR při NATO. Odjedete jako diplomat do Bruselu?

Každé řemeslo má jasně daná pravidla. Jakékoli diplomatic­ké jmenování se nekomentuj­e před přijetím v dané zemi nebo mezinárodn­í organizaci. Je proto logické, že nic nebudu komentovat.

 ??  ?? Společnost Bell Helicopter se už několik let snaží prosadit vojenským pilotům Ve hře je ale také víceúčelov­ý vrtulník
vyráběný firmou Sikorski ze skupiny Lockheed Martin
Společnost Bell Helicopter se už několik let snaží prosadit vojenským pilotům Ve hře je ale také víceúčelov­ý vrtulník vyráběný firmou Sikorski ze skupiny Lockheed Martin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia