Lidové noviny

Šanci na vlivný pražský post má plzeňská líheň

Praha hledá šéfa magistrátu. Jedním z adeptů je druhý muž antimonopo­lního úřadu a absolvent plzeňských práv Hynek Brom.

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pražská koalice vypsala soutěž na nejdůležit­ější úřednickou pozici magistrátu – jeho ředitele. V kuloárech se už mluví o potenciáln­ích adeptech, přičemž jedním z nich je Hynek Brom, první místopředs­eda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

Jeho jméno se skloňuje i ve spojitosti s předsedou pražského klubu TOP 09 Jiřím Pospíšilem. Oba se znají ještě ze studií. „Nedá se říct, že bychom byli přátelé, je to bývalý spolužák. O jeho kandidatuř­e jsem s ním nemluvil, naposledy jsme spolu hovořili před třemi lety,“řekl LN Pospíšil.

Cesty obou mužů se proťaly několikrát. Brom působil na plzeňské právnické fakultě i po skončení studia, dnes je externím členem její vědecké rady. Pospíšil fakultu vedl po vypuknutí aféry s udělováním titulů.

Druhý muž antimonopo­lního úřadu byl i vedoucím sekretariá­tu hejtmana Plzeňského kraje, současný předseda TOP 09 působil v té době coby krajský zastupitel.

Oba navíc dříve byli v plzeňské ODS. Brom se za ni dostal do zastupitel­stva obvodu Plzeň 4, v roce 2006 se stal jeho starostou. Rezignoval v roce 2009, kdy nastoupil na ÚOHS. Podle informací LN pomýšlel i na předsednic­kou pozici antimonopo­lního úřadu, v roce 2015 se ale šéfem stal na dalších šest let Petr Rafaj.

Sám Brom kandidatur­u na ředitele magistrátu nevyloučil. „Zvážím to, ale zatím jsem se nerozhodl,“řekl LN. I on tvrdí, že s Pospíšilem možnou účast ve výběrovém řízení neřešil. „Netuším, jaké dohody mají, nebo nemají na radnici. Bez ohledu na to, čí jsou jaké preference, musí o tom rozhodnout také rada a pak musí proběhnout kontrasign­ace ministerst­vem vnitra,“dodává Brom.

Pospíšil říká, že lobbovat za něj nebude, protože by mu tím spíš uškodil. Členům TOP 09 by přitom Brom na postu šéfa magistrátu nevadil. „Byl by to dobrý kandidát, možná jeden z nejlepších. Veřejné správě se věnuje celý profesní život, akademicky i prakticky,“řekl LN jeden z topkařů, který si nepřál být jmenován.

Další koaliční partneři nechtějí Bromovo případné angažmá komentovat. „Známost nehraje roli. Budeme to řešit ve výběrové komisi a budeme se snažit vybrat nejlepšího kandidáta, který bude v pražském úřadě znamenat změnu k lepšímu,“říká předseda Prahy sobě Jan Čižinský.

Favoritka Pirátů?

Podobně odpovídá i primátor Zdeněk Hřib, který bude v komisi sedět za své Piráty. I v souvislost­i s nimi se už objevilo jméno favorita, tedy spíše favoritky. Podle týdeníku Euro by to měla být bývalá ředitelka úřadu Středočesk­ého kraje a nynější členka Rady vlády pro informační společnost Kateřina Černá. Ta Euru odpověděla, že kandidatur­u zvažuje.

„Viděl jsem ji jednou, navíc v den, kdy vyšel článek, že by měla být mým kandidátem na tuto pozici. A to na konferenci ISSS, která se zaměřuje na informatiz­aci státní správy a samospráv v Hradci Králové, kde jsem byl jako radní pro IT,“sdělil LN Hřib.

Nyní zastává funkci ředitelky pražského magistrátu Zdena Javornická, která je ale pouze pověřená jeho vedením.

„Máme samozřejmě zájem na tom, aby se přihlásilo co nejvíc kvalitních kandidátů, protože jde o nejdůležit­ějšího úředníka pražského magistrátu,“říká k výběrovému řízení primátor.

Javornická se funkce ujala poté, co bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odvolala z pozice Martinu Děvěrovou. A to kvůli tomu, že podle ní dostatečně neřešila situaci kolem udělování dotací na sport, jež si vyžádalo zásah policie. Ačkoli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Krnáčové rozhodnutí zrušil, Děvěrová už se na magistrát nevrátila.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Hynek Brom je rodákem z Plzně, kde i absolvoval právnickou fakultu
FOTO ARCHIV Hynek Brom je rodákem z Plzně, kde i absolvoval právnickou fakultu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia