Lidové noviny

Pšt! Ohrožený tetřívek obecný toká

-

ŠUMAVA Je dubnové brzké ráno a jedna z bezlesních zón na Šumavě začíná bublat. Co to znamená? Kohoutek tetřívka obecného se snaží bublavým zvukem nalákat samičku. Teď je pro námluvy tohoto hrabavého ptáka s černým tělem a nápadným červeným hřebínkem nejpřízniv­ější období.

Pohled, ale i poslech je to podle ornitologů ovšem čím dál vzácnější. „Co se Šumavy týče, jsme na těžce kritické hranici pro přežití tohoto druhu,“říká Jan Dvořák z Národního parku Šumavy. Podle optimistic­kých odhadů zde žije maximálně 50 kohoutků a zhruba stejný počet slepiček.

Pro srovnání: podle historický­ch pramenů na Šumavě žilo v 70. letech minulého století zhruba 1200 kusů.

Co se Česka týká, tetřívkovi se nejvíce daří v Krkonoších. Ani tam ale nevidí vývoj příznivě. Správa Krkonošské­ho národního parku uvádí k roku 2001 počet 135 kohoutků, k roku 2017 již jen 74 kohoutků na svém území. Časová řada končí rokem 2040, u kterého je namalovaný místo čísla všeříkajíc­í křížek.

Tetřívek doplácí na více jevů. Na Šumavě například ubylo rašelinišť a zarostly bezlesní plochy.

Rušné klidové zóny

Zásadní roli ale hraje člověk. „Zvláště na příkladu tetřívka se ukazuje, že bez pomoci veřejnosti přírodu neochráním­e,“sdělil také Dvořák. Národní park Šumava nejen kvůli tetřívkovi letošek vyhlásil Rokem ptactva.

Tetřívek obecný v současnost­i doplácí hlavně na turisty a lyžaře. Ti podle ornitologů často nerespektu­jí zóny, které jsou označené jako klidové. A potíž je v tom, že k takzvanému „ošlapání“slepičky – tedy oplodnění – může dojít jen zhruba pět dnů v roce. „Pokud je tetřívek vyrušen, přicházíme o celou jednu generaci od jedné slepice,“vysvětluje Dvořák. Samička přitom může vynést až deset vajíček.

Potřebuje k tomu ale bezlesí – tedy mýtinu, která je turistům často přístupná. Národní park Šumava se snaží vytvořit tetřívkovi zázemí pro námluvy.

Je čas toku, nevstupova­t!

Před asi třemi lety rozšířili o zhruba 40 hektarů bezlesí a počet informační­ch tabulí, kde si turisté mohou přečíst něco o tetřívkovi a jak mu pomoci. Například v oblasti Knížecích Plání nebo Skelné. Minimem je nehlučet a psa venčit na vodítku.

Národní park ale také navrhuje klidové zóny rozšířit. „Tam by se mohlo vstupovat pouze po značených stezkách. Podle návrhu by v klidových zónách v oblasti Knížecích Plání, kde se tetřívek vyskytuje, bylo i časové omezení, kdy by do nich lidé nemohli vstupovat. A to by bylo právě v průběhu toku,“vysvětluje Dvořák. Tedy zhruba od dubna do června.

Do problémů se kvůli člověku tetřívek ovšem dostává i v zimním období. To přečkává zahrabán do sněhu. Stává se ale, že ho vyruší skialpinis­té. Tetřívek se lekne a vydá se na útěk. Jenže v zimním období nemá tolik potřebné energie, útěk se proto pro něho lehce může stát smrtelným. tma

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Tokající tetřívek je čím dál vzácnějším jevem. Z přírody tento pták mizí kvůli úbytku vhodných biotopů, ale i kvůli tomu, že jej ruší turisté.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Tokající tetřívek je čím dál vzácnějším jevem. Z přírody tento pták mizí kvůli úbytku vhodných biotopů, ale i kvůli tomu, že jej ruší turisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia