Lidové noviny

Tatra kolem světa se vrací

- TOMÁŠ MÁLEK

Přes dvě stě tisíc kilometrů se chystá urazit expedice Tatra kolem světa 2. Navazuje na velkou cestu, kterou na sklonku osmdesátýc­h let minulého století podnikla speciálně upravená Tatra 815 GTC.

PRAHA Malému Petrovi bylo sotva deset let, když přišel 18. března 1987 na Staroměsts­ké náměstí. Kolem modrostříb­rného náklaďáku s nezvyklou nástavbou a výrazným nápisem Motokov se mačkal dav lidí. „Sáhnul jsem si na ni. Na pravý bok,“vzpomíná po letech Petr Holeček na okamžik, který jej poznamenal na celý život.

Z centra Prahy v jarním dni odjížděla expedice Tatra kolem světa. Byl to poslední velký cestovatel­ský podnik vypravený za minulého režimu. Pro generaci dnešních čtyřicátní­ků, která na konci 80. let hltala zpravodajs­tví z „pouštní“rallye Paříž–Dakar, na které zápolily s terénem a konkurencí posádky liazů a tatrovek, to bylo zjevení a také naděje, že svět nekončí za dráty na západní hranici.

Když se posádka tatrovky, která vypadala jako by se konstrukté­ři pokusili spojit stěhovací vůz do terénu s autobusem, vrátila, všechno bylo jinak. V Českoslove­nsku už nevládli komunisté, naopak se budoval kapitalism­us a o cestovatel­e nebyl zájem. Z natočeného materiálu nevznikl plánovaný 56dílný seriál, k divákům se nedostal ani dvoudílný celovečern­í dokument.

Po třiceti letech se expedice Tatra kolem světa vrací s pořadovým číslem 2. Za projektem stojí cestovatel Marek Havlíček a „zavilý tatrovák“Petr Holeček, který žil dvanáct let v africké Angole. Upravený náklaďák, samozřejmě na podvozku z kopřivnick­é produkce, by měl vyrazit směr východ v únoru příštího roku.

„Náš expediční speciál se bude podobat obytnému autu. Řešení bude podobné původní Tatře 815 GTC (zkratka znamená Grand Tourist Caravan – pozn. red.), kde byla malá kuchyňka, sociální zařízení se sprchou a také cestovní kabina se sedadly. My plánujeme zhruba 8 až 10 míst k sezení,“popsal Havlíček. Expedice totiž bude mít proměnlivé složení: kromě cestovatel­ů se k ní třikrát připojí děti z dětských domovů či ze sociálně slabých rodin. Pořadatelé by jim rádi ukázali, jak žijí jejich vrstevníci v jiných zemích.

Autoři projektu si uvědomují, že vzduchem chlazený osmiválcov­ý motor za sebou zanechá po třech letech uhlíkovou stopu. Proto se rozhodli, že za každých ujetých sto kilometrů vysadí jeden strom.

Celý projekt počítá s rozpočtem 19 až 25 milionů korun.

„Třicet až šedesát procent z téhle částky dáme z vlastních zdrojů. Částí peněz by měli přispět sponzoři a část peněz bychom rádi vybrali na HitHitu. Naše kampaň tam začíná právě teď. Část peněz by na expedici měli přinést lidé, kteří si u nás zaplatí část cesty. Je to princip „vesmírných turistů“, ale my je nevezmeme do kosmické lodi, ale do tatry a do exotických míst,“vysvětluje Havlíček.

RVoícz e hčotvěotre knatématu na

 ?? REPRO TATRA KOLEM SVĚTA 2 ?? Čtyřkolka se chystá na cestu. Vizualizac­e nového expedičníh­o speciálu Tatra pro cestu kolem světa s podvozkem 4×4.
REPRO TATRA KOLEM SVĚTA 2 Čtyřkolka se chystá na cestu. Vizualizac­e nového expedičníh­o speciálu Tatra pro cestu kolem světa s podvozkem 4×4.
 ?? FOTO TATRA-CLUB.COM ?? Tatra 815 GTC zachycená v terénu během první expedice Tatra kolem světa. Stroj si dnes mohou prohlédnou­t návštěvníc­i v kopřivnick­ém muzeu.
FOTO TATRA-CLUB.COM Tatra 815 GTC zachycená v terénu během první expedice Tatra kolem světa. Stroj si dnes mohou prohlédnou­t návštěvníc­i v kopřivnick­ém muzeu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia