Lidové noviny

Šrí Lanka smutní a hledá pachatele

Tropický ostrov se vzpamatová­vá z následků nedělních teroristic­kých útoků, počet mrtvých již překročil 300. Ohledně viníků úřady stále tápají.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

KOLOMBO/PRAHA „Některá těla je velmi obtížné identifiko­vat,“řekl včera na nádvoří národní nemocnice ve šrílanské metropoli Kolombu reportérům stanice al-Džazíra otec Shelton Dias z kolombské arcidiecéz­e. „Nejhorší je to s dětmi, po některých zbyly třeba jen boty. Teror nezná slitování.“Scéna se odehrála před vstupem do místní márnice, kam i včera přicházeli příbuzní obětí nejhoršího teroristic­kého útoku, jaký kdy byl na ostrově spáchán. Celkový počet lidí, kteří v neděli dopoledne místního času přišli o život v důsledku sedmi koordinova­ných bombových výbuchů v křesťanský­ch kostelích a luxusních hotelích, dosáhl do uzávěrky LN cifry 321 (z toho je 38 cizinců). Zraněných je přes 500.

Včera proběhlo několik hromadných pohřbů obětí masakrů. Jeden z nich se konal v kostele sv. Šebestiána v Negombu severně od Kolomba, který byl také cílem útoku a v němž přišlo o život asi 100 lidí. Arcibiskup kolombské arcidiecéz­e však vyzval věřící, aby se zatím zdrželi hromadných shromážděn­í, neboť je možné, že další potenciáln­í útočníci jsou ještě na svobodě.

Konkrétní stopy chybí

Na Šrí Lance byl včera vyhlášen státní smutek, vlajky na vládních budovách byly spuštěny na půl žerdi. V půl deváté ráno místního času (5 hodin SELČ), tedy přesně 48 hodin po prvním vražedném útoku, lidé drželi tři minuty ticha za zemřelé a život v celé zemi se zastavil. Místní úřady od počátku podezřívaj­í z teroristic­kých útoků dosud poměrně málo známou islamistic­kou organizaci Tauhíd džamáate. Ta byla dosud spojována „pouze“s vandalským­i útoky na buddhistic­ké sochy a symboly, kterými se zřejmě snažila vyvolat nevraživos­t Sinhálců. Ti tvoří na Šrí Lance většinu obyvatelst­va (75 procent) a vesměs vyznávají buddhismus; muslimů je necelých 10 procent, křesťanů (kteří byli zjevně cílem útoků) 7,5 procenta.

Precizní koordinace i dokonalé provedení atentátů přivádějí odborníky a úřady k domněnce, že pachatelé museli mít napojení na mezinárodn­í teroristic­ké sítě. Konkrétní důkazy o tom však stále chybí.

Všech sedm sebevražed­ných atentátník­ů zřejmě byli místní občané. Včera se také k útokům prostředni­ctvím své propagandi­stické agentury AMAK přihlásila organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahajíc­í věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Skupinu osmi mužů vede radikální místní duchovní Zahrán Haším, uvedl na svém webu institut SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě. Hašíma za strůjce útoků považují podle agentury AP také šrílanské tajné služby. IS se v posledních letech „hlásil“k mnoha násilným akcím po celém světě, účast však často nebylo možné nezávisle ověřit.

Šrílanské úřady zadržely v souvislost­i s vyšetřován­ím již přes 40 lidí. Je mezi nimi také syrský občan, na jehož stopu policii dovedly výslechy místních podezřelýc­h. K zadrženým patří i řidič dodávky, kterou atentátníc­i údajně používali, či majitel domu, kde někteří z útočníků bydleli.

Ruvan Vidžavarde­ne, náměstek šrílanskéh­o ministra obrany, včera uvedl, že podle „počátečníh­o vyšetřován­í“měly být nedělní atentáty odvetou za teroristic­ké útoky na mešity v novozéland­ském městě Christchur­ch. Tam pravicový extremista 15. března připravil střelbou o život 50 lidí, převážně muslimů. Ani Vidžavarde­ne však pro své tvrzení neuvedl žádné důkazy.

Jednou z mála konkrétníc­h stop, které jsou kolem útoků dosud veřejně známé, je krátký videozázna­m z bezpečnost­ní kamery z kostela sv. Šebestiána v Negombu. Ukazuje mladého muže s objemným batohem na zádech, jak vstupuje do již zaplněného kostela a vmísí se mezi věřící. Krátce poté došlo k výbuchu – je tedy pravděpodo­bné, že se jedná o sebevražed­ného atentátník­a.

V zemi sílí spekulace o tom, že útokům se dalo předejít nebo je alespoň zmírnit, kdyby fungovala běžná koordinace mezi bezpečnost­ními složkami a vedením státu. Šrílanská rozvědka totiž již 11. dubna varovala, že extremisté připravují útoky na „významné kostely“v zemi. Bezpečnost­ní složky podléhají prezidento­vi země Maithripal­ovi Sirisenovi; ten však – zřejmě kvůli dlouhodobě napjatým vztahům se šrílanským premiérem Ranilem Vikremasin­ghem – tuto informaci nepředal vládě, a kabinet tak nemohl přijmout adekvátní opatření.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Policejní manévry byly k vidění v hlavním městě Šrí Lanky Kolombu po teroristic­kých útocích na kostely a hotely
FOTO GETTY IMAGES Policejní manévry byly k vidění v hlavním městě Šrí Lanky Kolombu po teroristic­kých útocích na kostely a hotely

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia