Lidové noviny

Nová IRA probudila vzpomínky na léta násilí

- MARTIN HAMPEJS

BELFAST/PRAHA Ve čtvrtek před půlnocí sledovala irská novinářka Lyra McKeeová nepokoje v severoirsk­ém městě Londonderr­y, když ji do hlavy zasáhl projektil a žena na místě zemřela. Ukázalo se však, že střelec podle informací irského deníku The Irish News nemířil na novinářku, ale na policisty, kteří prováděli zátah ve čtvrti Creggan.

Policejní zátah zde proběhl kvůli pátrání po zbraních a výbušninác­h, které měly být podle bezpečnost­ních složek použity při výročí Velikonočn­ího povstání. Samotná čtvrť se totiž v minulosti stala místem krvavých střetů a britská policie se obávala opakování útoků.

Policie v souvislost­i se smrtí McKeeové okamžitě zadržela dva mladíky, ale v neděli je propustila bez jakéhokoli obvinění. Již v úterý odpoledne však policisté zatkli sedmapades­átiletou ženu a podle policejní mluvčí ji obvinili ze zabití McKeeové. Zatím nejmenovan­á žena byla prý zatčena na základě zákona o terorismu a v současnost­i je vyslýchána na policejní stanici v Belfastu.

Vyšetřovat­elé však měli již bezprostře­dně po útoku policie jasno v tom, že možnými pachateli útoku jsou členové organizace Nová IRA, která usiluje o sjednocení Severního Irska, součásti Spojeného království, s Irskou republikou. A ta se nakonec k zabití přihlásila.

„Při našem útoku na nepřítele byla tragicky zabita Lyra McKeeová, která stála vedle nepřátelsk­ých sil,“uvedla organizace v prohlášení pro média, jehož autenticit­u potvrdilo použití tajného kódu. „IRA vyjadřuje svou plnou a upřímnou omluvu partnerovi, rodině a přátelům Lyry McKeeové za její smrt,“stálo v prohlášení. Nová IRA se vyvinula z radikální organizace, která po několik desítek let páchala teroristic­ké útoky po Velké Británii i Irsku, a tak byl zvolený tón prohlášení pro některé překvapivý.

„Ve čtvrtek v noci IRA vyslala své dobrovolní­ky, aby zasáhli v Cregganu poté, co britské královské jednotky vyprovokov­aly nepokoje. Dali jsme našim dobrovolní­kům instrukce, aby byli nanejvýš opatrní, až se budou v budoucnu potýkat s nepřítelem, a přijali jsme opatření, abychom to zajistili,“dodalo vedení organizace.

Neúmyslné zabití novinářky Lyry McKeeové však vyvolalo v Londonderr­y opačnou reakci, než pravděpodo­bně akt střelby na policisty měl přinést. Na zdech se začaly objevovat symboly zakrvácený­ch rukou i nápisy Real IRA (Pravá IRA) a na památeční zdi zvané Free Derry Corner, která připomíná krvavé boje s britskými jednotkami, někdo napsal: „Ne naším jménem: Odpočívej v pokoji, Lyro.“Policii při vyšetřován­í zabití novinářky pomohlo na 140 telefonátů od místních, což vyšetřovat­elé považují za náznak určité reflexe místní komunity.

Stíny minulosti

McKeeová se stala první zabitou novinářkou na území Spojeného království od roku 2001 a její smrt mnohým připomněla nepokoje, které se odehrávaly na území Severního Irska mezi lety 1968–1998.

Ty vyústily v zabití více než tří a půl tisíce lidí, kteří podobně jako McKeeová byli pouhými civilisty. Násilné boje probíhaly mezi převážně protestant­skými unionisty reprezentu­jícími britskou armádu a policii na jedné straně a převážně katolickým­i republikán­y pod vlajkou organizace Irské republikán­ské armády (IRA) na straně druhé. Válka a ostatně i existence IRA skončila v roce 1998, kdy vlády Spojeného království a Irské republiky uzavřely mírovou smlouvu – Velkopáteč­ní dohodu, která fakticky zrušila hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Dnešní Nová IRA je jednou z největších a nejaktivně­jších ozbrojenýc­h skupin, které vznikly z roztříštěn­é IRA. Její členové jsou podezřelí ze zabití dvou vězeňských dozorců a řady různých útoků od střelby po bombové útoky cílené na policii, armádní rezervy a vládní budovy. Většinou však díky kvalitním systémům ochrany a varování nebývají oběti ani zranění.

Poslední útok se stal v lednu letošního roku, kdy členové Nové IRA odpálili bombu v autě před budovou soudu v Londonderr­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia