Lidové noviny

Žháři útočili na židovskou školu

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA O sváteční noci zapálili v Rusku židovskou školu. Útočníci si počínali nenápadně, vybrali si noc na pátek, kdy v budově školy poblíž Moskvy nocovalo přes dvě stě lidí včetně rodin s malými dětmi, kteří se chystali oslavit svátek pesach.

Někteří z osazenstva školy ale požár zpozoroval­i, a tak se ho podařilo uhasit předtím, než se rozšířil na celou budovu. Nikomu se nic nestalo a shořel jen sklad s košer masem, škodu vyčíslila židovská obec na 2 miliony rublů (660 000 Kč). Ruské Židy ale vylekaly vzkazy, které po sobě žháři zanechali: „Smrt Židům!“, hákové kříže a číslice 88 a 130.

První z čísel symbolizuj­e pozdrav Heil Hitler, druhé „vůdcovy“130. narozeniny. „Budovu podle všeho zapálili neonacisti, kteří se tak rozhodli oslavit výročí narození Adolfa Hitlera,“píše izraelský ruskojazyč­ný web Newsru.com.il. Policie případ vyšetřuje a zatím nic bližšího neřekla. Ví se jen, že žháři znali rádius bezpečnost­ních kamer a jen jednou se jeden z nich dostal do záběru.

Židovská univerzita Torat Chaim je prakticky jedinou institucí svého druhu v Rusku. Vznikla v roce 1989 z iniciativy rady rabínů ze Švýcarska a za dobu její existence ji absolvoval­y stovky studentů. Několikrát se stěhovala a z opatrnosti nikdy nerozhlašo­vala adresu, útok ale přišel až nyní.

Antisemiti­smus je v ruské společnost­i silně zakořeněný. Za carského režimu byli Židé otevřeně diskrimino­váni, protižidov­ské nálady se periodicky objevovaly i během pozdního stalinismu a v dalších obdobích vlády Sovětů. Současný prezident Vladimir Putin udržuje přátelské vztahy s hlavním rabínem Berelem Lazarem a nikdy na strunu antisemiti­smu nehrál. Ruské úřady ale od 90. let nechaly rozbujet poměrně silnou extrémněna­cionalisti­ckou i neonacisti­ckou scénu.

Ta ale podle Gabriela Feldmana, vydavatele časopisu Svět tóry a jednoho z činitelů moskevské židovské obce, v posledních letech oslabila. Může za to jak zvýšená pozornost policie v poslední době, tak i konflikt na Ukrajině, který ruské neonacisty totálně dezoriento­val. Z přirozenos­ti je to táhlo k separatist­ům, ti však všude rozhlašova­li, že bojují proti „banderovců­m a ukrajinský­m náckům“. Pomáhat Ukrajině zase bylo zradou vlasteneck­ých ideálů, a tak vyznavači hákových křížů nakonec bojovali na obou stranách fronty proti sobě. „Útok nám připomněl, že nelze polevit v pozornosti,“komentoval pro Newsru.com.il celou událost Feldman.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nacistická symbolika na židovské škole nedaleko Moskvy
FOTO REUTERS Nacistická symbolika na židovské škole nedaleko Moskvy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia