Lidové noviny

Řecko žádá reparace 290 miliard

Kolik Řekové požadují?

- ROBERT SCHUSTER

Při svých návštěvách v Řecku vrcholní představit­elé Německa pravidelně chodí na pietní místa připomínaj­ící válečné zločiny z doby okupace. Řečtí poslanci se domnívají, že lítost a omluvy nestačí.

ATHÉNY/BERLÍN Mezi Řeckem a Německem stále ještě existují nevyrovnan­é historické účty.

To se aspoň domnívají poslanci řeckého parlamentu, kteří koncem minulého týdne výraznou většinou schválili rezoluci vyzývající německou vládu k zaplacení válečných reparací. Dle představ zákonodárc­ů by měl Berlín poskytnout kompenzaci ve výši 290 miliard eur (zhruba 7,5 bilionu korun) za zločiny spáchané během německé okupace Řecka v letech 1941 až 1944. Pro srovnání, jedná se o sumu, která představuj­e 1,5násobek HDP České republiky za rok 2018.

Německá vláda požadavky Řecka – podobně jako v minulosti – prakticky obratem odmítla. Jeden z jejích mluvčích v reakci na usnesení řeckého parlamentu prohlásil, že Německo v minulosti vyplatilo 160 milionů marek obětem okupace a v rámci kompenzace zároveň přijalo zhruba 420 tisíc řeckých gastarbeit­rů.

Výrazná většina řeckých poslanců to ale vidí zjevně jinak a postavila se za návrh předsedy tamního parlamentu Nikose Vutsise. Usnesení zavazuje vládu premiéra Alexise Tsiprase, aby vznesla v Berlíně příslušnou diplomatic­kou nótu.

„Požadavek na vyplacení reparací je pro nás historicko­u a morální povinností,“uvedl během několikaho­dinové parlamentn­í rozpravy šéf řecké levicové vlády. Právě jeho kabinet, který přišel k moci v roce 2015, začal reparační téma velmi ofenzívně prosazovat. Dělo se tak s odvoláním na nutnost nastolit „historicko­u spravedlno­st“. V dobách, kdy bylo Řecko

171,4 miliardy eur

za zničenou infrastruk­turu během války

10,3 miliardy eur

za vynucené úvěry poskytnuté Německu

33,8 miliardy eur

za ztráty strategick­ých komodit

53,8 miliardy eur

za ztráty v průmyslové výrobě závislé na záchrannýc­h balíčcích mezinárodn­ích věřitelů, ovšem Tsipras o německých reparacích veřejně moc nehovořil. Jedním z důvodů bylo, že Berlín hrál klíčovou roli, když se rozhodoval­o, zda Řecko bude, nebo nebude vyloučeno z eurozóny.

Nyní, když už záchranné programy skončily, nastala dle Tsiprase vhodná chvíle problém vyřešit. „Teď máme příležitos­t tuto kapitolu pro oba národy jednou provždy uzavřít,“řekl premiér.

Řečtí poslanci debatovali o požadavku na reparace několik hodin. Při této příležitos­ti byly čteny výpovědi pamětníků okupace. Odhaduje se, že tehdy přišly o život desítky tisíc lidí, mezi nimi bylo až 70 tisíc Židů.

Debatu o reparacích sledují i jinde

Řečtí pravicoví populisté Tsiprasově vládě vyčetli, že téma vytáhla účelově před podzimními volbami. Radikální neofašisti­cká strana Zlatý úsvit považuje například sumu za nízkou a požadovala její navýšení na minimálně 400 miliard eur (přes deset bilionů korun).

„Otázka německých reparací je z právního i politickéh­o hlediska uzavřena,“prohlásil mluvčí německé vlády. Berlín se přitom opírá o „smlouvu dva plus čtyři“z roku 1990, jejíž schválení se stalo předpoklad­em pro sjednocení Německa. Podle některých právních expertů by se Řekové mohli pokusit dostat spor před Mezinárodn­í trestní soud v Haagu. Na to má již Berlín připravený argument, že tribunál může rozhodovat spory vzniklé po roce 2002, kdy byl oficiálně ustaven.

Diskuse okolo řeckých reparací je pro Berlín citlivá i proto, že by tak mohl vzniknout precedent i ve vztahu i jiným státům. Například současná národně konzervati­vní vláda v Polsku také čas od času hovoří o možných válečných reparacích.

Někteří politici ve Varšavě jejich výši vyčíslili v přepočtu až na 22 bilionů korun, což je dvaapůlkrá­t víc, než kolik činily výdaje německého státního rozpočtu pro fiskální rok 2018.

 ?? FOTO ČTK ?? Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se klaní u památníku v řeckém hlavním městě
FOTO ČTK Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se klaní u památníku v řeckém hlavním městě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia