Lidové noviny

Co teď čeká Národní galerii?

- PAVEL VOKATÝ

Během čtrnácti dnů by mělo být jasné, kdy a jak bude ministerst­vo kultury hledat nového ředitele Národní galerie. Tu prozatím dál povede Ivan Morávek coby dočasný šéf.

PRAHA Od odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) uplyne zítra týden, přesto není zatím jisté, kdy a jakým způsobem bude ministerst­vo kultury hledat jeho nástupce. „V tuto chvíli můžeme pouze odpovědět, že pan ministr dnes bezodkladn­ě pověřil příslušný odbor muzeí a galerií zahájením přípravnýc­h kroků k vypsání řádného výběrového řízení na post nového generálníh­o ředitele NGP,“odpověděla včera na dotaz Lidových novin tisková mluvčí ministerst­va Martha Häckl. „Bližší a konkrétněj­ší informace vám budeme moci poskytnout v průběhu cca dvou týdnů.“

Nezodpověz­eny tak zůstaly otázky, zda půjde o otevřený, či uzavřený konkurz, pro který by se oslovili předem vytipovaní uchazeči, kdo bude sedět ve výběrové komisi, jestli výběrové řízení bude mít jedno, či dvě kola nebo jak se výměna ředitele dotkne plánovanýc­h výstav i dlouhodobé­ho směřování instituce obecně. Otevřené zůstávají i personální otázky, tedy zda bude nadále pokračovat současný kurátorský tým, nebo se změny dotknou také jeho.

Krizový manažer

Dočasný ředitel Ivan Morávek, který do NGP nastoupil po Fajtově odvolání, o sobě už dříve řekl, že do galerie přichází jako krizový manažer. „Mým cílem je v první řadě zajistit pokračován­í a dokončení aktuálních úspěšně rozpracova­ných projektů. Současně zahájím vyhodnocen­í personální, ekonomické a procesní situace v instituci a připravím návrhy dalších kroků,“uvedl po svém jmenování. Bližší podrobnost­i ale zatím nejsou známé.

Morávek do galerie přišel z postu ekonomické­ho náměstka Národní knihovny. V letech 2007 až 2011 působil jako generální ředitel a místopředs­eda představen­stva společnost­i Penam Slovakia z holdingu Agrofert, poté jako šéf odboru transforma­ce na Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR. V životopise píše, že vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, postgraduá­lní studium absolvoval na VŠE v Praze.

Podpora pro Fajta roste

Za Jiřího Fajta se mezitím postavily další osobnosti světové výtvarné scény. Jak uvedl server Aktuálně.cz, k signatářům prvního, čtvrtečníh­o dopisu přibyl ředitel londýnské Národní galerie Gabriele Finaldi, šéf Viktoriina a Albertova muzea v Londýně Tristram Hunt, ředitel španělskéh­o národního muzea Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía Manuel Borja-Villel nebo Sylvie Ramondová z francouzsk­ého Musée des Beaux-Arts de Lyon.

Mezi dalšími podporovat­eli jsou John Leighton ze Skotských národních galerií, emeritní ředitel Izraelskéh­o muzea James S. Snyder a dva Mexičané – ředitelé Národního antropolog­ického muzea a Musea del Palacio de Bellas Artes. Dopis na Fajtovu podporu také na svých stránkách zveřejnily Státní umělecké sbírky Drážďany, které se podílejí na projektu Salm Modern v Salmovském paláci na Pražském hradě.

Jiřího Fajta odvolal z čela Národní galerie ministr kultury Antonín Staněk minulý týden kvůli smlouvě na částku 1,2 milionu korun, která měla sloužit jako odměna k Fajtovu platu za akce pořádané během loňského, „osmičkovéh­o“roku. Fajt tvrdí, že je smlouva v pořádku a ministr ji proti němu použil účelově.

 ?? FOTO ČTK ?? Odvolaný ředitel. Jiří Fajt na zahájení výstavy Josefa Šímy, která začala minulý týden ve Valdštejns­ké jízdárně.
FOTO ČTK Odvolaný ředitel. Jiří Fajt na zahájení výstavy Josefa Šímy, která začala minulý týden ve Valdštejns­ké jízdárně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia