Lidové noviny

Přesvědčov­ání přesvědčen­ých M

Muellerova zpráva nebude mít na americké prezidents­ké volby vliv

- ONDŘEJ MALÝ amerikanis­ta a bývalý náměstek ministryně průmyslu

inulý čtvrtek se možná desítky tisíc Američanů začetly do zprávy zvláštního vyšetřovat­ele Roberta S. Muellera III. na téma ruského vměšování do amerických prezidents­kých voleb před dvěma lety. A po obrácení poslední strany ze čtyř set čtyřiceti osmi můžeme vcelku spolehlivě říci, že si v ní každý najde to, co chce.

Pro republikán­y je vítězstvím, že – jak se píše ve zprávě – „vyšetřován­í nezjistilo, že by členové Trumpovy kampaně aktivně konspirova­li či koordinova­li s ruskou vládou při jejích aktivitách zasahující­ch do voleb“. Což v různých podobách zpráva opakuje na minimálně sedmi místech, kde řeší, zda docházelo ke kriminální konspiraci, a shledává, že nikoli.

Pro demokraty je vítězstvím, že – jak píše Mueller – „ačkoli zpráva neshledala, že by se prezident dopustil zločinu, ani jej neočišťuje“. A samozřejmě detailní mnohasetst­ránkové pojednání o tom, jak docházelo ke kontaktům představit­elů kampaně tehdy ještě kandidáta Trumpa s Rusy, kteří jsou vcelku prokazatel­ně napojení na Kreml, a jak se už při samotném vyšetřován­í snažil prezident toto vyšetřován­í mařit a v několika případech ho zachránili před totálním průšvihem jeho právně vzdělanějš­í podřízení, kteří nesplnili rozkazy svého prezidenta. Ze zprávy je také evidentní, že k obvinění z trestného činu nedošlo v některých případech jen proto, že si Mueller na počátku stanovil velmi vysokou laťku na kvalitu shromážděn­ých důkazů a jejich průkaznost.

Trump v nelichotiv­ém světle Zpráva nicméně nevykreslu­je Trumpa v moc lichotivém světle. Jednání jeho i jeho podřízenýc­h nebylo kriminální, ale jak napsal vlivný blog Lawfare, lidé z jeho kampaně „věděli, že se jim Rusové snaží pomoci. Tuto pomoc vítali. Místo toho, aby varovali veřejnost, přišli s takovou strategií pro vztahy s veřejností a pro kampaň, která měla z ruské nezákonné pomoci profitovat. Jinými slovy, Rusové a Trumpova předvolebn­í kampaň měli stejný cíl a každá strana pro dosažení tohoto cíle pracovala se základním povědomím o tom, co druhá strana dělá. Pouze se nedomluvil­i na spolupráci.“

Je nutné také říci, že Mueller ani nemohl stanovit, zda se prezident dopustil jednání, které by bylo trestné, protože se rozhodl nepostupov­at tak, aby výsledkem mohlo být tvrzení, že došlo ze strany Trumpa ke zločinu. Je to v souladu s platnou doktrínou ministerst­va spravedlno­sti, pod kterým vyšetřován­í probíhalo, že není možné trestně stíhat prezidenta ve funkci. Zpráva je tak popisem faktů, které mají sloužit pro „politický soud“prezidenta, se kterým počítá i americká ústava, tedy proces impeachmen­tu.

Koneckonců ke konci zprávy Mueller poměrně detailně rozebírá, proč podle jeho právního názoru je možné, aby se prezident vůbec dopustil maření výkonu spravedlno­sti, což bylo také předmětem jeho vyšetřován­í. A dochází k závěru, že protože z ústavy je úlohou prezidenta „pečovat o to, aby zákony byly svědomitě dodržovány“, a ono svědomité dodržování znamená, že prezident svou moc užívá k prospěchu lidu a nikoli sebe sama, tak si nemůže dělat fakticky, co chce, jak argumentov­ali Trumpovi právníci hned v několika dopisech Muellerovi.

Politické a ústavní hledisko Americká veřejnost tak má obrázek o tom, jak to chodilo a chodí uvnitř Bílého domu. Nyní je na jejích volených zástupcích, aby se rozhodli, jak s Muellerovo­u zprávou a s jejím obsahem naloží. Dá se předpoklád­at, že Sněmovna reprezenta­ntů bude pokračovat ve veřejných slyšeních, bude bombardova­t Bílý dům žádostmi o dokumenty a povolávat před výbory svědky včetně Roberta Muellera a řady dalších protagonis­tů. Pro demokraty, kteří dolní komoru Kongresu ovládají, to vůbec nebude jednoduché. Na jednu stranu je tu politické hledisko – určitě nechtějí udělat z prezidenta mučedníka, což může ohrozit volební výsledek příští rok. Na druhou stranu je tu ústavní hledisko – Kongres má z ústavy danou úlohu být protiváhou výkonné moci a držet ji tak říkajíc „na uzdě“a závěry, které vyplývají z Muellerovy zprávy, jsou velmi závažné a velmi silně nahrávají tomu, že by minimálně k zahájení tohoto procesu dojít mohlo.

Někteří prominentn­í demokrati už se k tomu připojili, například senátorka Elizabeth Warrenová, která se snaží získat demokratic­kou prezidents­kou nominaci pro volby 2020. Další kandidátka, senátorka Kamala Harrisová, uvedla, že je v případě impeachmen­tu „prostor pro debatu“. A bývalý ministr bytové výstavby v Obamově administra­tivě Julian Castro řekl, že „je naprosto opodstatně­né“, aby Kongres zahájil příslušná slyšení. Zároveň ale jak kandidáti na prezidenta, tak další demokratič­tí politici cítí, že lidé jsou vyšetřován­ím ruského vměšování unaveni a chtějí, aby jejich volení zástupci řešili především reálné problémy, jako je zdravotní péče, imigrace, změny klimatu a podobně, nikoli to, zda prezident bránil či nebránil vyšetřován­í svých vlastních údajných zločinů.

Demokraté určitě nechtějí udělat z prezidenta mučedníka, což může ohrozit volební výsledek příští rok

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia