Lidové noviny

Stanu se menším

Středové partaje se předhánějí v závodě ke dnu

- Petr Kamberský

Roky jsme psali, že tajemství úspěchu Andreje Babiše je trojslovné: Sobotka, Fiala, Kalousek. Při pohledu na nejnovější kroky Babišových soupeřů se přímo vnucuje aktualizac­e oné trojice: Výborný, Pospíšil, Rakušan.

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný začal zostra, výměna tří ministrů podle něj vyžaduje hlasování o důvěře Babišově kabinetu: „Při tak značné obměně ministrů je to podle nás slušnost a samozřejmo­st.“Netřeba připomínat, že za posledních třicet let nic takového lidovci nepožadova­li. Problém je jinde: voliči vůbec nepochopí, proč by se mělo hlasovat. Nový předseda potvrzuje, že ačkoli je správný skaut a skvělý latiník, porozumění voličům není jeho nejsilnějš­í stránka.

Vít Rakušan je zase sympatický šéf starostů, přesněji tedy politickéh­o uskupení STAN. Ten se uvedl bombou „volební právo od šestnácti let“. Nic proti, zvláště když připomíná „zkusme to napřed v obecních volbách“. Potíž je opět jinde: jestli si mladí takového nápadu všimnou, pak z něj bude těžit primárně strana mladých a pro mladé – tedy Piráti. Adolescent­i vůbec netuší, že něco jako STAN existuje.

Zatímco Výborný i Rakušan nechtěně dokazují, že být férový chlap v politice prostě nestačí, třetí případ je úplně jiný. Jiří Pospíšil, předseda TOP09, je naopak velmi zkušený komunikáto­r. Volič ale neví, co má vlastně za lubem. Je předseda partaje, k tomu vedl kandidátku v Praze a teď je ještě lídrem do Evropského parlamentu?

Není divu, že dle aktuálního modelu agentury CVVM skončí všechny tři strany s preference­mi čtyři, tři a půl a tři procenta mimo sněmovnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia