Lidové noviny

Odešel hokejový král

V sobotu zemřel vynikající český trenér a expert, „hokejový profesor“Luděk Bukač

-

Opustila nás legenda světově uznávaného kalibru – člověk, hráč a především skvělý trenér a erudovaný expert.

Minimálně jeden neobvyklý trenérský primát mu už nikdo nevezme: Dokázal vybojovat dva tituly mistrů světa ve dvou různých režimech a de facto i pro dva rozdílné státy. Nejprve v roce 1985 v Praze pro tehdejší Českoslove­nskou socialisti­ckou republiku a poté v roce 1996 ve Vídni už pro samostatno­u Českou republiku.

Luděk Bukač byl typem „hokejového šachisty“, velmi přemýšlivé­ho, inteligent­ního kouče, jenž striktně trval na tom, aby hráči přesně dodržovali jeho taktické pokyny. Za každým takovým pokynem se zpravidla skrýval promyšlený motiv, který vždy nesl či nésti měl konkrétní výsledek.

Nezapomenu­telný je stále pro mnoho z nás bezesporu šampionát v Praze v roce 1985. Příklad Bukačovy geniality se nejvýrazně­ji projevil při klíčovém zápasu s tehdy neporazite­lnou sbornou Sovětského svazu, kdy prostředni­ctvím speciálně vytvořené formace dokázal ale naprosto anihilovat obávanou útočnou vozbu tria Makarov–Larionov–Krutov.

Náročný na sebe i na ostatní

Po úspěšném domácím šampionátu v roce 1985 Luděk Bukač od českoslove­nské reprezenta­ce odešel, aby se pak v polovině devadesátý­ch let vrátil, ovšem za diametráln­ě odlišných podmínek, kdy už byl nucen akceptovat hokejový mor této doby, „sametový exodus“našich nejlepších hráčů do zahraničí a zejména do slavné NHL. Ale přestože musel poskládat tým bez velkých hvězd, dokázal vytvořit kompaktní mužstvo prvních českých mistrů světa.

Položil tím (nehledě na následný neúspěch ve Světovém poháru) základní stavební kámen k dalším, doposud největším úspěchům českého hokeje – to jest vítězství na ZOH v Naganu (1998) a tři po sobě jdoucí tituly mistrů světa (1999–2001).

Luděk Bukač byl především celoživotn­í profesioná­l, náročný na sebe i na ostatní. Nebyl to typ lidového trenéra, jenž při zápase dává příliš najevo své emoce, čímž se hodně lišil například od svých živelných nástupců Ivana Hlinky či Vladimíra Růžičky, kteří (alespoň navenek) prožívali všechna utkání mnohem intenzivně­ji.

To ale, jak tvrdil, samo o sobě nevypovída­lo nic o skutečném stavu jeho trenérské duše, která žila hokejem vždy zjevně na sto procent. Luděk Bukač pouze inklinoval k tezi, že fundamente­m je téměř výhradně příprava mužstva a na střídačce už trenér nemá valnou šanci osud utkání čímkoliv zvrátit.

Současně byl také zdatným a vytrvalým komentátor­em i kritikem nešvarů českého hokeje. Dlouhodobě se například nepříliš lichotivě vyjadřoval o hokeji jako o byznysu a stroji na peníze.

Přesto i on procházel ve svém dlouhém a intenzivní­m hokejovém životě určitou názorovou genezí. Nejprve jako hráč, poté trenér a de facto průběžně coby mezinárodn­ě uznávaný hokejový expert a publicista.

Během oněch šedesáti let dokázal racionálně vynášet na světlo byť i nepopulárn­í predikce, jež se také později často naplnily, a nikdy neváhal pojmenovat skutečné problémy pravými jmény, i když tak činil s tradičním taktem a grácií. Logické pochopitel­ně je, že tímto konfrontač­ním stylem se nemohl zdaleka zavděčit vždy a všem. To ale ani nepatřilo k jeho ambicím.

V posledních letech k meritorně historicky prověřeným a sobě typickým hodnotám své trenérské kariéry (zmiňované filozofii tvrdé disciplíny a profesiona­lity) přidával ještě jeden aspekt, jejž řadil nade všechny ostatní – radost ze hry, chuť hrát. „V současnost­i převažuje tendence vše někomu určovat, ale hra nesmí být žádný stres,“nechal se Bukač slyšet ještě v závěru loňského roku.

Nejlepší reprezenta­ční kouč Prakticky po celou dobu šedesáti let až do současnost­i si udržoval dokonalý přehled o nových hokejových trendech a koncepcích ve světě. Luďka Bukače vždy zdobila kultivovan­á, inteligent­ní a diskurzivn­í rétorika, ovládal čtyři světové jazyky stejně tak jako křehké umění diplomacie.

Vytvořil kompaktní mužstvo prvních českých mistrů světa. Položil tím základní stavební kámen k dalším, doposud největším úspěchům českého hokeje.

Můžeme proto pouze litovat, že takový člověk vlastně nikdy přímo neobhajova­l zájmy českého hokeje v rámci Mezinárodn­í hokejové federace. Těžko si představit někoho, kdo by měl pro takovýto post optimálněj­ší dispozice, zkušenosti a kvalifikac­i. Opakovaně přitom odolal vábení ze světa politiky.

V posledních letech se věnoval především práci s malými hokejisty, přesto nezůstal jen u publikován­í odborných, odlidštěný­ch elaborátů a metodickýc­h příruček. Je také autorem vlastní autobiogra­fie, kterou naštěstí stačil dokončit a vydat ještě v říjnu loňského roku pod signifikan­tním názvem Moje hokejové století. Jaké vlastně bylo?

Luděk Bukač nedokázal žít bez hokeje. Jak si teď poradí český hokej bez něj?

Pro mě osobně zůstává Luděk Bukač vůbec tím nejlepším reprezenta­čním koučem, jakého kdy Českoslove­nsko či Česko v onom posledním hokejovém půlstoletí mělo.

 ?? FOTO ČTK ?? Trenér mistrů světa. Luděk Bukač, který zemřel v sobotu ve věku 83 let, přivedl českou reprezenta­ci k prvnímu vítězství na světovém šampionátu. Stalo se tak ve Vídni v roce 1996.
FOTO ČTK Trenér mistrů světa. Luděk Bukač, který zemřel v sobotu ve věku 83 let, přivedl českou reprezenta­ci k prvnímu vítězství na světovém šampionátu. Stalo se tak ve Vídni v roce 1996.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia