Lidové noviny

Čeští pivaři jsou stále víc vybíraví

-

Iv roce 2018 Češi zůstali největšími pijáky piva na světě, průměrný Čech, Moravan a Slezan stále vypil kolem 145 litrů piva za rok. Nutno ale podotknout, že na území Česka se zkonzumova­lo zhruba o pět litrů na osobu více, o což se postarali cizinci. O druhé a třetí místo ve spotřebě pomyslně soupeří Německo společně s Rakouskem, jejichž průměrný piják ale vypije za rok jen něco málo přes 100 litrů piva. Češi tak potvrzují zcela neotřesite­lnou pozici. Dokonce loni došlo v tuzemsku k velice mírnému nárůstu spotřeby o 0,6 procenta, což je velice pozitivní číslo, protože předchozí roky spotřeba v tuzemsku spíše klesala. Zřejmě

je tak u konce změna ve spotřebite­lských zvyklostec­h, která započala před deseti lety s příchodem finanční krize. Tehdy začala spotřeba klesat i proto, že stará generace s vysokým zastoupení­m tzv. štamgastů a pijáků piva jedoucích na kvantitu začala odcházet na odpočinek, případně zcela na věčnost a nová generace spotřebite­lů je poněkud odlišná. Je v ní více pijáků piva, jimž záleží na kvalitě, kteří mají rádi pivní pestrost a silnější piva, a tak rozhodně tato generace nezůstává u jednoho druhu piva celý večer.

Dle prvních odhadů se také zastavil pokles piva spotřebová­vaného v hospodách, který v nemalé míře dopadal na pivovary. Zatímco ještě v roce 2008 se celých 60 procent veškerého piva zkonzumova­lo v hospodách, loni to bylo již jen 40 procent. Jestli se ale tento odhad naplní, si ještě budeme muset počkat, než Český svaz pivovarů a sladoven zveřejní přesná čísla.

Na mírném nárůstu tuzemské spotřeby se také nepochybně podepsala extrémní a dlouhotrva­jící vedra v letních měsících. Je nutno ale mít na paměti, že toto pravidlo neplatí automatick­y, při opravdu extrémních vedrech lidé už pak nesahají k pivu, ale spíše k něčemu nealkoholi­ckému.

Nejvíce peněz za pivo přitéká z Německa

Z hlediska produkce piva si Česko pomohlo mnohem více, díky exportu narostl celkový výstav o úctyhodná 2,8 procenta. Drtivá většina piva končí v zemích EU, z hlediska množství se ho nejvíce vyváží na Slovensko, nicméně tam se vyvážejí levná piva s průměrnou cenou za litr něco přes osm korun. Nejvíce peněz za pivo k nám však přitéká z Německa, protože tam se vyvážejí dražší piva s průměrnou litrovou cenou něco přes 14 Kč, což je dáno vyšší koupěschop­ností obyvatelst­va v Německu.

Roste také počet a podíl minipivova­rů, na sklonku roku 2018 u nás bylo činných nějakých 430 minipivova­rů, což byl meziroční nárůst bezmála o nějakých 50. Z trhu si pak minipivova­ry už ukrojily 2,5 procenta, jde tak o meziroční nárůst o půl procentníh­o bodu. Stále se ale jedná kvantitati­vně spíš o jakýsi doplněk trhu. Minipivova­ry jsou pro tradiční průmyslové pivovary nebezpečné hlavně v tom, že jsou takřka neomezeným zdrojem inovací, a navíc díky nim se spotřebite­lé čím dál víc vzdělávají a zajímají o to, co vlastně konzumují. Zřejmě také proto v nedávné době společnost Pivovary Staroprame­n přestala při výrobě piva používat maltózový sirup coby náhražku sladu. Zatímco pro tradiční průmyslový pivovar je z ekonomické­ho hlediska nejlepší produkovat co nejméně značek kvůli co nejnižším marketingo­vým nákladům, minipivova­ry jdou zcela opačným směrem a na pivní pestrosti si zakládají. Marketingo­vá podpora dodatečnýc­h značek, která je pro tradiční průmyslové pivovary nezbytnost­í, stojí totiž nemalé peníze.

A ještě v jednom aspektu byl loňský rok hodně zajímavý. Poprvé došlo k oficiální spolupráci mezi minipivova­rem a průmyslový­m pivovarem. V červenci Budějovick­ý Budvar ve svých hospodách pustil ze svých píp pivo ze sokolovské­ho minipivova­ru Permon, koncem října pak Plzeňský Prazdroj v některých svých vybraných hospodách točil pivo uvařené v minipivova­ru Matuška. Je zřejmé, že takováto spolupráce bude i do budoucna pokračovat. Možná se i v omezené míře můžeme dočkat toho, že některé velké průmyslové pivovary budou kupovat minipivova­ry, jak se to již řadu let děje ve Spojených státech amerických.

Autor je členem Beeronomic­s Society (společnost ekonomů zabývající­ch se pivem a pivovarstv­ím)

 ??  ?? TOMÁŠ MAIER ekonom, Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze
TOMÁŠ MAIER ekonom, Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia