Lidové noviny

Pražské byty skupuje i „venkov“

-

Mezi kupujícími investiční byty v Praze nyní převládají Češi. A byty rozhodně nenechávaj­í prázdné. Dle developerů a realitních makléřů se je noví vlastníci snaží co nejrychlej­i pronajmout.

„Již dnes víme, že v horizontu dalších několika dalších let rozhodně nedojde k výraznému zlepšení bytové politiky, proto podíl investiční­ch bytů bude na pražském trhu nadále posilovat.“

Zájem o nájmy se zvyšuje Developeři shodně uvádějí, že nemají žádné zkušenosti s tím, že by majitelé investiční­ch bytů nechávali nemovitost­i dlouhodobě prázdné. „U těch drobných investorů je zpravidla snaha byt co nejdříve obsadit,“říká Jan Martina. Dle něj ale představuj­í specificko­u skupinu investoři vlastnící vybydlené činžovní domy, kterých je jen v Praze kolem třicítky.

Dnešní investoři do bytů těží ze zájmu o nájemní bydlení. „Praha bude vždy z pohledu nájemního bydlení specifická. Poptávka po pronájmech je tu ale v celorepubl­ikovém měřítku výjimečná,“říká Jan Martina. Nové byty se v nejexponov­anějších místech udají doslova v řádech dnů. Na největším serveru pro pronájem svépomocí Bezrealitk­y.cz je průměrná rychlost stažení nově přidaného inzerátu necelých sedm a půl dne. V Praze se o jeden byt uchází průměrně přes 40 zájemců, nejzajímav­ější inzeráty však sesbíraly až 650 reakcí.

Podle společnost­i Trigema vyjde v Praze průměrné nájemné za metr čtvereční na 340 korun, což je téměř o pětinu více než před dvěma roky. V ceně nejsou zahrnuty poplatky za energie a služby. Počet bytů určených k nájemnímu bydlení se v posledních dvou letech snížil o třetinu. Ke konci loňského roku bylo v Praze dle Trigemy nabízeno na pronájem přes 6300 bytů. Dlouhodobě je mezi kupujícími investory největší zájem o byty 2+kk a 1+kk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia