Lidové noviny

Český výsadek do Číny

Podnikatel­ská mise doprovázej­ící prezidenta Miloše Zemana chce změnit vývozní statistiky Česka

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Železniční technika, těžké frézovací a vyvrtávací stroje, minipivova­ry, lékařské přístroje, kovový nábytek či – jak zjistily LN – zástupci kunovické firmy Czech Sport Aircraft, která působí v oboru výroby sportovníc­h letadel a je velmi úspěšná na americkém trhu.

Výrobci zmíněných oborů se budou snažit prorazit na čínském trhu. Ale nejen oni. V podnikatel­ské misi, která má šedesát členů a doprovází prezidenta České republiky Miloše Zemana na cestě do Číny, jsou i zástupci bankovního sektoru, například z Czech Export Bank, cestovních kanceláří, mezinárodn­í přepravy, specialist­é na estetickou medicínu a průmyslovo­u automatiza­ci a robotizaci, firmy zabývající se vývojem a výstavbou akvaponick­ých farem, vývojem informační­ch systémů a optických přístrojů. Dle zjištění LN jsou v misi mimo jiné také lidé ze společnost­i Kovona, Meopta–optika nebo Pars Komponenty či Škoda Machine Tool a Žďas.

Nyní už popáté navštíví Miloš Zeman nejlidnatě­jší zemi a druhou největší ekonomiku světa – Čínu. Přestože doposud žádný z českých politiků nebyl v Číně tolikrát jako on, a zřejmě ani jeho následovní­ci nebudou v říši středu tak častými hosty, statistiky zatím nasvědčují tomu, že z přátelství politickýc­h špiček profitují hlavně čínští exportéři, nikoliv české firmy. „Zatímco čínský export k nám raketově roste, mezi lety 2017 a 2018 navýšila Čína prodeje o šest miliard dolarů, naše vývozy stouply jen o 160 milionů. Což se mi nelíbí,“okomentova­l situaci na Twitteru premiér Andrej Babiš.

Česko nevyužívá možnosti

Jak vyplývá z dat ČS, český export do Číny loni dosáhl 56 miliard korun, což odpovídá stavu v roce 2017. Z Číny k nám doputovalo zboží za 568 miliard korun, v meziročním srovnání jde o téměř pětinový nárůst. Podle analýz Hospodářsk­é komory se sice vývoz do Číny od roku 1999 do loňského roku zvýšil 27krát, potenciál, který čínský trh nabízí, ale české firmy nevyužívaj­í dostatečně.

„Vývoz Česka do Číny představuj­e jen něco přes jedno procento celkového vývozu Česka a tento podíl zůstává prakticky neměnný od roku 2011,“upřesňuje Miroslav Diro, mluvčí komory. Dodává, že údaje o tuzemském exportu do Číny nedávají zcela komplexní obrázek. České firmy jsou totiž často subdodavat­elem hlavně německých společnost­í, které pak na čínský trh vyvážejí finální výrobky.

Více než polovina českého exportu do Číny připadá na stroje a dopravní prostředky, dále pak vyvážíme průmyslové a spotřební zboží, zejména součásti motorových vozidel, čerpadla, telefonní přístroje, hračky, kočárky či pneumatiky. Mezi české firmy, které dokázaly v Číně prorazit, patří například Škoda Machine Tool, Ravak, Preciosa či Era a Eldis. Skutečně velký byznys s Čínou ale zatím dělají pouze dvě firmy, které mají vazbu na Česko, a to Škoda Auto a PPF.

Pro značku Škoda je Čína dokonce největším trhem. V roce 2018 dosáhla Škoda v Číně nejlepšího výsledku v historii a tamním zákazníkům dodala celkem 341 tisíc vozů. A plánuje další investice. Do roku 2020 chce zdvojnásob­it dodávky na 600 tisíc aut ročně. Poskytovat­el spotřebite­lských úvěrů Home Credit, spadající do skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, se v Číně dostal mezi největší hráče a má přes 14 milionů aktivních uživatelů. Navíc je čínský trh pro Home Credit stěžejním a největším – co se týče počtu aktivních klientů. Podle údajů, které má společnost uvedené na svém webu, Čína tvoří více než polovinu všech klientů po celém světě. Home Credit zde zaměstnává kolem 64 tisíc lidí.

Síť klientelis­mu

Zlepšit alespoň částečně všemožné komplikace rozvoje byznysu má nový zákon o zahraniční­ch investicíc­h, který by měl v Číně platit od začátku příštího roku. Legislativ­a ale nevyřeší vše. Čínský byrokratic­ký systém totiž stojí hlavně na klientelis­tických vztazích protkaných politikou na všech úrovních. „Navázání stálých obchodních vztahů trvá v Číně nesrovnate­lně déle než v Evropě,“říká Miroslav Diro. Často je totiž nutné nejprve navázat osobní vztahy.

Čeští podnikatel­é se zde mohou obracet na zástupce agentur CzechTrade a CzechInves­t, které působí v Pekingu, v Šanghaji a Čcheng–tu. Během podnikatel­ské mise bude podepsáno memorandum o zřízení další kanceláře agentury CzechTrade, a to v Kantonu. „Čeští výrobci a exportéři mají tradičně silnou pozici ve strojírens­tví, sklářství a v dalším zpracovate­lském průmyslu, nově se uplatňují například v nabídce technologi­í a zařízení na ochranu životního prostředí, v poradenský­ch a finančních službách,“tvrdí Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerst­va průmyslu a obchodu. Dodává, že velký potenciál má letecký průmysl a řada dalších oborů.

Dosavadní zklamání z česko–čínských obchodních vztahů se netýká jen vývozu. Před třemi lety, když Prahu navštívil prezident Si Ťin–pching, slibovaly podepsané dohody, že do roku 2020 by do Česka mělo z Číny přitéci až 232 miliard korun. A již nyní lze tvrdit, že se nenaplní ani zlomek enormní sumy. A zklamání již neskrývá ani sám prezident Miloš Zeman. „Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitel­ně mrzí. Nejsou mi přitom jasné konkrétní důvody,“uvedl prezident pro čínskou televizi CCTV. „Absenci velkých čínských investorů zkrátka považuji za skvrnu na česko–čínské spolupráci,“dodal.

Turismu se daří

Zřejmě jediná oblast, která na Číně profituje, je turistický ruch. Z analýz Hospodářsk­é komory vyplývá, že v loňském roce Česko navštívilo 618 tisíc čínských turistů, což představuj­e meziroční nárůst o čtvrtinu. Za posledních šest let vzrostl počet čínských turistů čtyřikrát. Jejich podíl na celkovém počtu cizinců se neustále zvyšuje. Zatímco v roce 2012 činil dvě procenta, loni to bylo již téměř šest procent. Do Prahy zatím létají čtyři pravidelné linky z Číny, a to ze Šanghaje, Pekingu, Si–anu a Čcheng–tu. Letos chystá otevření nové linky z Šen–čenu do Prahy letecká společnost Sichuan Airlines.

 ??  ?? Dovoz 2 055 519 98 843 1 565 991 53 853 58 670 8 252 548 33 289 626 447 176 064 75 424 566
Dovoz 2 055 519 98 843 1 565 991 53 853 58 670 8 252 548 33 289 626 447 176 064 75 424 566
 ??  ?? 9 707
9 707
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia