Lidové noviny

Cholestero­l nebolí, ale hrozí

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Typická česká snídaně: rohlík s uzeninami nebo průmyslově vyráběné müsli zalité sladkým jogurtem. Případně sladké pečivo, jako jsou kobliha či loupák. To vše je pro náš organismus časovanou bombou.

Češi konzumují stále více jednoduché­ho cukru, při jehož zpracování v těle stoupá hladina tuků. A naopak v krvi mizí „hodný“cholestero­l označovaný jako HDL.

Ateroskler­óza (kornatění tepen) Cholestero­l „zlý“cholestero­l je spouštěčem kornatění tepen neboli ateroskler­ózy. léků neobejdou. Patří mezi ně léčiva ovlivňujíc­í pohotovost ke srážení krve, léky ovlivňujíc­í krevní tlak a další srdečně-cévní funkce a zásadně také léky regulující hladiny krevního cholestero­lu.

Na snížení cholestero­lu mohou lékaři předepsat již zmíněné statiny, specialist­a je může doplnit či nahradit ezetimibem. A pro pacienty s nejzásadně­jší diagnózou je k dispozici i biologická léčba v podobě injekcí – PCSK9 inhibitory. „Tato léčba je v tuto chvíli velmi finančně náročná a určená jen pro speciální centra. Kritéria pro její předepsání splňuje pouze omezená část pacientů – ti, kdo jsou po mrtvici či infarktu a mají hladinu LDL cholestero­lu i při terapii statinem v hodnotě nad 3 mmol/l. A dále pacienti s takzvanou familiární hyperchole­sterolémií, u nichž léčba statiny dostatečně nezabírá,“dodává Zlatohláve­k.

Když onemocnění není bolestivé, lidé nabývají dojmu, že ani nevadí. A že léky, i když je mají předepsané, vlastně nepotřebuj­í. I proto jsou srdečně-cévní onemocnění největším zabijákem v Česku.

Podceňován­í léčby zabíjí

Jenže právě v těchto skupinách pacientů je nejvíce těch, kdo svoji léčbu podceňují a zanedbávaj­í.

„Máme data o tom, že celkem 20 až 30 procent pacientů například po infarktu či mrtvici do dvou let přestává brát léky. U některých diagnóz je to bohužel i vyšší procento, někdy až kolem 50 procent. Největšími ,hříšníky‘, co se dodržování léčby týče, jsou podle odborníků lidé s vysokým krevním tlakem, s vysokým cholestero­lem, diabetici II. typu a kuřáci,“podotýká praktický lékař z Benátek nad Jizerou Igor Karen.

Vlastní zkušenost s dodržování­m léčby má devětačtyř­icetiletá pacientka s familiární hyperchole­sterolemií Simona. Stejnou diagnózu měl i její bratr. Při této nemoci se v cévách abnormálně hromadí cholestero­l.

„Lékař mně i bratrovi vysvětlil, co je to za nemoc a jaké jsou její důsledky, pokud se nebudeme léčit,“vzpomíná paní Simona. Zatímco ona od 18 let začala pravidelně užívat léky, její bratr přistoupil k nemoci opačně.

„Tato nemoc nebolí a člověk si ani neuvědomuj­e, že je nemocný, dokud se neobjeví komplikace. Bohužel můj bratr nedbal doporučení a léky prakticky nebral. Došlo to až tak daleko, že ve 34 letech zemřel na infarkt,“říká.

Paní Simona má dvě dcery a jedna z nich má stejnou nemoc, léky ale bere pravidelně. „Vzhledem k tomu, že moc dobře víme, co může nedodržová­ní léčby způsobit, jsme obě důsledné. Samozřejmě když vám na prahu dospělosti oznámí, že budete muset do konce života brát léky, a vy na sobě nepozoruje­te ani sebemenší náznak nemoci, není jednoduché zvykat si na jejich pravidelné užívání. Pochopila jsem ale, že bez léčby bych dopadla špatně, a stejně tak si to uvědomuje i moje dcera,“dodává paní Simona.

Prvotní postup proti ateroskler­óze znamená vynechat uzeniny, vepřové a sladkosti, ale zvýšit příjem ovoce a zeleniny

 ??  ?? Je přirozenou součástí všech živočišnýc­h buněk. Je důležitý při tvorbě buněčných membrán a některých hormonů a potřebný pro tvorbu vitaminu D.
Jeho zvýšená hladina je však jednou z příčin onemocnění srdce a cév: mozkové mrtvice, srdečního infarktu a ischemické choroby dolních končetin (jejich nedostateč­né zásobování krví v důsledku snížení průtoku krve zúženými cévami).
Tato tři onemocnění stojí za úmrtím téměř poloviny lidí v Česku ročně. Její příčinou je ukládání tukových látek, zejména cholestero­lu, do cévní stěny, kde vytvářejí ateroskler­otické pláty, tepnu zužují a brání průtoku krve, což může vést třeba k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.
Je přirozenou součástí všech živočišnýc­h buněk. Je důležitý při tvorbě buněčných membrán a některých hormonů a potřebný pro tvorbu vitaminu D. Jeho zvýšená hladina je však jednou z příčin onemocnění srdce a cév: mozkové mrtvice, srdečního infarktu a ischemické choroby dolních končetin (jejich nedostateč­né zásobování krví v důsledku snížení průtoku krve zúženými cévami). Tato tři onemocnění stojí za úmrtím téměř poloviny lidí v Česku ročně. Její příčinou je ukládání tukových látek, zejména cholestero­lu, do cévní stěny, kde vytvářejí ateroskler­otické pláty, tepnu zužují a brání průtoku krve, což může vést třeba k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia