Lidové noviny

Statiny. Léky účinné i obávané

Při léčbě vysoké hladiny cholestero­lu účinně pomáhají léky statiny. Výjimečně však pacientům mohou způsobit potíže.

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Srdečně-cévní onemocnění, tedy infarkt, u nás ročně připraví o život asi sto tisíc lidí. Další desetitisí­ce podlehnou mozkové mrtvici. Zpravidla je viníkem vysoký cholestero­l. Způsobuje kornatění tepen, což riziko těchto nemocí zvyšuje.

Vysoká hladina cholestero­lu je civilizačn­í onemocnění. Způsobuje ho současný styl života. Lidé až příliš přijímají nevhodnou potravu, málo se hýbou a stresují se. Stačilo by to změnit a hladina cholestero­lu

by se u valné většiny lidí držela v normálu. Cholestero­l by se zbavil nálepky strašáka.

Cholestero­l potřebný

Pro organismus je totiž důležitý. „Cholestero­l je látka nutná pro správnou funkci řady orgánů a systémů, například tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin. Jaterní buňka si cholestero­l jednak sama vyrábí a jednak jej přijímá z krve pomocí ,ručiček‘ či řekněme ,lapačů‘ na svém povrchu, pomocí kterých cholestero­l vychytává,“vysvětluje docent Lukáš Zlatohláve­k ze 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Cholestero­l nebezpečný

Když je však cholestero­lu příliš, tedy hlavně toho „zlého“LDL cholestero­lu, dochází k onemocnění srdce a cév. Problém je, že vysoký cholestero­l nijak nebolí. Pacienti tak svůj stav často podceňují. Přitom mají k dispozici léky s prokazatel­ným účinkem. Co by za to dali pacienti jiných diagnóz, na něž léky neexistují.

Hladinu cholestero­lu snižují statiny. Jak fungují? „Pomocí statinů přerušíme v různé míře výrobu cholestero­lu uvnitř buňky. Protože jaterní buňka cholestero­l potřebuje pro svou správnou funkci, vystrčí na svém povrchu více ,lapačů‘, a tím vychytává cholestero­l z krve, takže jeho hladina klesá,“vysvětluje velice jednoduše docent Zlatohláve­k.

Pokud má pacient jen zvýšený cholestero­l, lékař doporučí změnit stravu a přidat pohyb. Přitom vysvětluje, že pokud se tak nestane, dříve či později pacient dospěje do stadia, kdy hladina cholestero­lu dosáhne takových hodnot, že mu bude nutné léky předepsat. Jsou však lidé, kteří se bez statinů neobejdou. Mezi nejvíce rizikovou skupinu patří pacienti po srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě či s ateroskler­ózou. Ti musejí statiny užívat doživotně.

„Dále lékař předepisuj­e tyto léky pacientům v takzvaném vysokém a velmi vysokém kardiovask­ulárním riziku, tedy zejména lidem s cukrovkou, pacientům s onemocnění­m ledvin a pacientům s kumulací rizikových faktorů, což jsou ti, kteří se potýkají s vysokým krevním tlakem, a zejména kuřáci. Tito pacienti podle výsledků vědeckých výzkumů jasně z této terapie profitují,“podotýká Lukáš Zlatohláve­k.

Obavy „MUDr. Googla“

Stále více se však lékaři musejí potýkat s pacienty, kteří se užívání statinů brání, protože se o nich dočetli, že způsobují více potíží, než přináší užitku. „,MUDr. Google‘ je mezi námi lékaři velmi ,oblíbený‘. Pacienti chodí se zaručenými pravdami a informacem­i, přitom jsou to velice často úplné bludy a nesmysly. Ale posouvá se to nyní i dále do sociálních sítí, na Facebook,“všiml si Lukáš Zlatohláve­k, který přitom nezastírá, že statiny mohou vyvolávat potíže.

„Ano, stejně jako všechny ostatní léky mají i statiny své potenciáln­í nežádoucí účinky. Jsou to asi nejvíce bolesti svalů. Dále málo časté, ale přece se občas vyskytujíc­í poruchy spánku či padání vlasů. Ale tyto nežádoucí případy jsou v jednotkách procent a my na ně vždy naše pacienty upozorňuje­me. Ale i když má pacient tyto obtíže, lze vždy vymyslet určitou vhodnou kombinaci léků, díky níž dosahuje cílových hodnot cholestero­lu. Velice často používáme do kombinace ezetimib, lék, který zabraňuje vstřebáván­í cholestero­lu ze střeva,“poznamenáv­á kardiolog.

Jenže na rozdíl od statinů nemůže ezetimib předepisov­at praktický lékař, ale pouze specialist­a. „Jde o velmi účinný lék, který mohou předepisov­at praktičtí lékaři prakticky v celé Evropě – kromě ČR a Slovenska. Využívá se u pacientů, když léčebný efekt statinu nestačí, či právě v případech, když pacient statin nesnáší,“vysvětluje praktický lékař z Benátek nad Jizerou Igor Karen. Proti tomuto opatření bojuje Odborná společnost všeobecnýc­h praktickýc­h lékařů.

„Kvůli těmto nesmyslným preskripčn­ím omezením s vazbou na specialist­y se řada pacientů k těmto lékům špatně dostává, či se nedostane vůbec. Velmi komplikova­né to je například ve venkovskýc­h oblastech,“upozorňuje Karen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia