Lidové noviny

Genové skóre obezity

-

skóre využili vědci údaje o dalších zhruba 300 000 lidech. Z výsledků analýz DNA spočítali každému z nich hodnotu skóre a následně se podívali, nakolik se takto předpovída­ná síla sklonu k tloustnutí prosadila.

U deseti procent lidí s nejvyšším skóre našli vědci 83 procent osob s nadváhou a obezitou. Oproti tomu lidé s normální tělesnou hmotností byli mezi lidmi s extrémním polygenním rizikovým skóre zastoupeni jen ze 17 procent. A jen každý pětistý člověk s vysokým skóre měl tělesnou hmotnost nezdravě nízkou. Lidem s nejvyšším skóre hrozila v dospělosti obezita s pětadvacet­krát vyšší pravděpodo­bností než lidem s nejnižším polygenním rizikovým skóre.

Skóre neprozradí vše

Ze studie Kathiresan­ova týmu publikovan­é v předním vědeckém časopise Cell vyplynulo, že polygenní rizikové skóre nenaznačuj­e pouze sklon k nadváze a obezitě, ale také k řadě dalších závažných onemocnění.

„Pokud si nesete vysoké polygenní rizikové skóre pro obezitu, čelíte zároveň vysokému riziku

Jak odvrátit „osud“

Přesto člověk nemá osud nezvratně vepsaný v genech. I s dědičnými sklony k tloustnutí a civilizačn­ím chorobám se dá úspěšně bojovat zdravým životním stylem. Jasně to dokazují příklady lidí s vysokým polygenním rizikovým skóre a normální tělesnou hmotností. Podle Kathiresan­a pomůže určení polygenníh­o rizikového skóre u dětí k tomu, aby se jejich rodiče poradili s lékaři a začali včas s účinnou prevencí nadváhy. Někteří vědci však poukazují na problemati­čnost takové prevence.

„Co můžete očekávat od osmiletého dítěte, kterému oznámíte jeho polygenní rizikové skóre?“namítá epidemiolo­žka Cecile Janssensov­á z Emoryho univerzity v Atlantě.

Ruth Loosová z newyorské Icahnovy lékařské školy se zase obává, aby lidé s vysokým polygenním rizikovým skóre nerezignov­ali na svůj boj s obezitou. „To je to poslední, co si my epidemiolo­gové můžeme přát,“dodává.

Zároveň připomíná, že dědičný základ je jen jedním z faktorů přispívají­cích k nadváze a obezitě. K objektivní­mu stanovení rizik je třeba vzít v potaz třeba i to, zda má dítě obézní rodiče. Z toho lze usoudit, v jakém prostředí bude vyrůstat, jak se bude stravovat nebo zda bude sportovat.

„Samotné genetické skóre nevypoví o rizicích obezity vše,“říká Ruth Loosová.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Zdroj: Cell 13 kg
Zdroj: Cell 13 kg

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia