Lidové noviny

V čepici a na bicyklu

-

Pokud vyznavači pravdy a ústavnosti, jako například náš pan prezident Zeman, sledovali ukrajinské prezidents­ké volby, museli se cítit jako král Ludvík XV. ve filmu Fanfán Tulipán. Toho tam totiž „zradil nepřítel“, neboť učinil nečekané. Právě tak jako ona ukrajinská „banderovsk­o-fašistická junta“(moskevský termín).

Dovolila si ti totiž ve své proradnost­i uspořádat svobodné a demokratic­ké volby, kontrolova­né západními pozorovate­li. A obhájce prezidents­kého křesla, jehož preference od začátku kampaně silně klesaly, ani nenapadlo je vylepšit nějakým zahraniční­m dobrodružs­tvím, naopak. Prezident Porošenko porážku uznal, soupeři gratuloval, křeslo uvolnil. Jak se asi cítí ruský občan, pokud má ještě

sílu takové události sledovat, který už dvacet let žije v carství Putina a konce nevidět?

Už to by stačilo, aby stakan vodky (nebo nějakého lihového sajrajtu s okurčičkou) nechutnal jako jindy. Ovšem zrada banderovsk­o-fašistické junty jde ještě hlouběji. Od poslední neděle má totiž Ukrajina židovského premiéra i židovského prezidenta. To je v tomto prostoru úkaz tak fantastick­ý, jako kdyby například anglická královna přijela na dostihy v Ascotu v čepici a na bicyklu.

Je to několik týdnů, co se Hrad skrze svého mluvčáčka zle obořil na ministra zahraničí Petříčka, že tvrdě neprotesto­val v Kyjevě, když tamní vláda udělila status veteránů asi stovce devadesáti­letých staříků z UPA (Ukrajinská povstaleck­á armáda, nepřesně banderovci). A tento sympatický mladý kolohnát s tváří neviňátka odpověděl státnicky: to je věc Ukrajiny, sama se s tím musí vyrovnat! Volby ukázaly, že měl pravdu on, a nikoliv stálý čekatel na pozvání do Bílého domu. I na západní Ukrajině, baště to „banderismu“, dostal totiž mladý židovský prezidents­ký kandidát většinu.

Dva Židé v čele Ukrajiny vrhají i zvláštní světlo dovnitř visegrádsk­é čtyřky, v níž se i premiér Babiš cítí dobře. O Maďarsku s jeho antisemits­kou posedlostí Sorosem ani nemluvím.

Ale Polsko, nejsilnějš­í část uskupení! Urazilo se smrtelně, když úřadující ministr zahraničí Izraele řekl, že polské děti sají antisemiti­smus z mateřského prsu. Načež rozbilo konferenci V4 v Izraeli. Takřka současně se však v polských novinách, distribuov­aných i v polském parlamentu, objevil článek, jak poznat Žida na první pohled. Připomnělo mi to protektorá­tní Arijský boj. A o Velikonocí­ch se obnovila tradice bičování a upálení žida, zatím jen Jidáše. A český Hrad či premiér ani muk!

Seznam ukrajinský­ch problémů je dlouhý jako psí jazyk: oligarchov­é, korupce, ekonomika, životní úroveň. Troufám však, že první zásadní krok Ukrajina učinila a že si zaslouží veškerou podporu, kterou jí Evropa, tedy i my, může dát. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia