Lidové noviny

Čínští hokejisté by mohli hrát českou soutěž

-

PEKING Čínská hokejová reprezenta­ce by se mohla na domácí zimní olympijské hry v roce 2022 připravova­t v třetí české nejvyšší soutěži. Číně to nabízí vedení českého hokeje, řekl po včerejším podpisu memoranda se zástupci čínských hokejových funkcionář­ů v Pekingu prezident českého svazu Tomáš Král.

Představit­elé českého hokeje včetně majitele kladenskýc­h Rytířů Jaromíra Jágra doprovázej­í v Číně prezidenta Miloše Zemana. Král společně s Jágrem a předsedou České hokejové akademie Jiřím Posem podepsali s čínskými kolegy dohodu o rozvoji česko-čínského programu ledního hokeje.

Král uvedl, že Čína má o rozvoj hokeje zájem. „Je jasné, že je tady spousta práce, protože hokej nepatří mezi jejich tradiční sporty. Myslím si, že i pro naše trenéry a do budoucna i třeba hráče může být ta spolupráce přínosná,“podotkl.

Český hokej by čínským kolegům podle Krále mohl pomoct při budování týmu pro olympijské hry, které bude za tři roky hostit Peking. V České republice by se mohly konat kempy nebo i zápasy. Příprava čínských hráčů by se měla odehrávat především v Kladně.

Král dodal, že vedení českého hokeje už mluvilo také o možnosti zařazení čínské reprezenta­ce do některé z českých soutěží, patrně do druhé ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže. „Pokud by to nebylo na úkor jiných klubů v třetí soutěži, tak si myslím, že by to mohlo být i přínosné. Samozřejmě jednáme o ekonomický­ch podmínkách, protože pokud bychom do toho šli a dělali to, tak samozřejmě taky od toho něco očekáváme,“poznamenal.

Zástupci českého hokeje společně s Jágrem ve čtvrtek zhlédli část přátelskéh­o zápasu mezi čínskou reprezenta­cí a kladenským­i juniory. „Konstatova­li jsme, že pokud jde o úroveň bruslení a práci s pukem, hokejkou, učí se to velmi slušně a rychle. Problém je s herní zkušeností, s herní orientací na ledě,“řekl Král. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Sportovní část české delegace v Číně: šéf hokeje Tomáš Král (zleva) s Jaromírem Jágrem, vedle je i předseda představen­stva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík
FOTO ČTK Sportovní část české delegace v Číně: šéf hokeje Tomáš Král (zleva) s Jaromírem Jágrem, vedle je i předseda představen­stva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia