Lidové noviny

„Pesticidy? Více škodí velké lány“

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

LN OSN ve zprávě o globální diverzitě uvedla pět hlavních příčin poškozován­í ekosystémů. Které nejvíce zasahují Českou republiku?

České republiky se zdaleka nejvíce týká intenzivní průmyslové zemědělstv­í, to je první příčina vymírání druhů u nás a v našem případě ta úplně nejdůležit­ější. Další příčinou je zarůstání krajiny, což je druhotná příčina, která souvisí s intenzivní­m zemědělstv­ím. Invazní druhy mají určitý vliv na mizení diverzity a změna klimatu u nás z hlediska vymírání druhů hraje minimální roli, stejně tak znečištění. Přímé využívání zdrojů u nás není hrozbou.

LN Jaké změny by se tedy měly odehrát v zemědělstv­í?

Česká republika by měla přejít k ekologičtě­jšímu a hlavně jemnozemně­jšímu zemědělstv­í. Mizí jemná mozaika, kterou udržovalo tradiční zemědělstv­í. Ta značně přispívala k udržitelno­sti diverzity. LN Je vhodné pro Českou republiku zavést úplný zákaz pesticidů? Je to vůbec možné?

Zákaz pesticidů by určitě pomohl, ale možné to zatím rozhodně není. Omezování pesticidů je samozřejmě namístě, avšak je dost pravděpodo­bné, že horší dopad na diverzitu má změna struktury krajiny. Jde hlavně o to, jak zacházíme s krajinou a její strukturou než o pesticidy.

LN Podle vás je tedy pro přírodu horší, když se v intenzivní­m zemědělstv­í tvoří obrovské lány, kvůli kterým se odstraňují překážky, jako jsou remízky zadržující v půdě vodu, než používání pesticidů?

Ztráta vody v půdě není přímo příčinou vymírání druhů živočichů a rostlin. Diverzita z České republiky mizí, protože zmizela jemnozemná mozaika. Kvůli lánům zarůstá veškerá ostatní krajina, to jsou dvě věci, které spolu souvisí.

Kvůli velkým lánům u nás zarůstá veškerá ostatní krajina, varuje biolog David Storch, který se zabývá se makroekolo­gií, biodiverzi­tou a ekologicko­u teorií. Omezování pesticidů je samozřejmě namístě, avšak je dost pravděpodo­bné, že horší dopad na diverzitu má změna struktury krajiny

LN Jak zemědělec přispěje k udržení diverzity v Česku?

Zemědělec pomůže k udržení diverzity v České republice tím, že bude využívat extenzivní­ho zemědělstv­í, rozšiřovat pastvy, vypouštět velké býložravce nebo využívat různých typů disturbanc­í, včetně požárů.

LN Intenzivní průmyslové zemědělstv­í využívá zejména průmyslové hnojení namísto organickéh­o, které je pro přírodu šetrnější. Nicméně krávy vypouští metan a tím poškozují ovzduší. Jaké je řešení?

To, že krávy vypouští metan, to se nás tolik netýká, protože živočišná výroba v České republice klesá. Metan je samozřejmě skleníkový plyn a je hrozbou, ale rozhodně ne z hlediska změn biodiverzi­ty. Chov krav venku na pastvě a tvorba přirozenéh­o hnoje je ve škále naší krajiny tak malá, že neohrožuje diverzitu.

LN Chov krav a s ním spojené vypouštění metanu do ovzduší je pro diverzitu a přírodu šetrnější než průmyslové hnojení?

Ano, pokud budou chovány na pastvě a budou se pást. Pastva je příznivá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia