Lidové noviny

Když jsou dva ročníky v jedné třídě

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Už čekáme příliš dlouho na to, aby se dětem se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami dostalo podpory. Titulek, který se objevil na stránkách BBC našince překvapí. Chtějí snad ve Spojeném království něco jako zvláštní školy, které jsme u nás málem zrušili? Už to tak vypadá. Stát i místní úřady začaly na zřízení míst pro žáky s nejrůznějš­ími handicapy poskytovat peníze. Učitelé z většinovýc­h škol si totiž stěžují, že nemají možnost věnovat se všem žákům individuál­ně. A rodiče? Pokud mají dítě, které potřebuje speciální péči, nezbývá jim, než je učit doma. Ano, i v Anglii existují alternativ­ní školy (takzvané Independen­t Schools), ale nezdá se, že by byly každému dostupné.

V Česku teď řešíme, jestli speciální školy mají mít nárok na asistenty pedagoga, když mají ve třídách jen malý počet dětí a speciální pedagogy za třídní. Asistenti jsou nejdražší součástí takzvané inkluze neboli společného vzdělávání handicapov­aných dětí s ostatními. Ministerst­vo školství chce proto pro speciální školy najít nový způsob proplácení těchto pomocných sil. Ne že by na asistenty nedostával­y nic, ale asi méně. To by mohlo znamenat úsporu, ale nejspíš i protesty. Zástupci těchto škol si totiž už dříve stěžovali, že na asistenty dostávají málo peněz. (Teď je na základních školách plně zaměstnaný­ch asistentů v přepočtu zhruba 11 tisíc, na speciálníc­h školách přibližně 2,5 tisíce.)

Máme tu zápisy do mateřských škol. Oficiální místa hlásí, že nejvíce by se měl zvýšit počet tříletých, kteří mají od loňského podzimu garantovan­é místo ve spádové školce. To je bezesporu dobrá zpráva, tedy pokud to opravdu vyjde. Hádám, že přinejmenš­ím u dětí, kterým budou tři dejme tomu druhého nebo třetího září, se bude muset vyjednávat.

V našem školství chodí do jedné třídy dva ročníky, což přináší některé zvláštnost­i. Jeden tělocvikář mi svého času říkal, že měl v šesté třídě současně mladší a starší žáky, v deváté pak starší žáky a dorostence. A že to dělalo potíže ve sportovníc­h soutěžích. Podle sportovníc­h regulí musí totiž žáci jedné třídy běhat tratě různé náročnosti. Tam, kde mají mladší hod kriketovým míčkem, mají starší (s datem narození na podzim) vrh koulí. Zmatky prý bývají taky při výjezdech do zahraničí, kde naše dvouročník­ové třídy úplně nechápou, protože u nich nastupuje do školy vždycky jeden ročník, tedy děti narozené od 1. ledna do 31. prosince. Možná by nebylo od věci, kdyby ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y tuhle záležitost nějak řešilo. Protože, pokud je známo, sportovní soutěže pro žáky podporuje.

Kandidát ODS na nového předsedu školského výboru sněmovny Martin Baxa se vyjádřil pro snížení objemu učiva ve prospěch vzdělávání v souvislost­ech. To je trochu jiný postoj, než hlásá bývalý předseda Václav Klaus mladší. Ten, jak svého času přiznal, žádal po studentech gymnázia, aby se naučili sto českých řek (a pořád tvrdí, že jich v Česku fakt tolik je).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia