Lidové noviny

Zkuste si maturitní test z češtiny

-

Didaktické testy psali letos studenti 2. a 3. května. Teď se připravují na ústní část maturit. V dnešním vydání Akademie LN přinášíme ukázku loňské podzimní varianty didaktické­ho testu z českého jazyka a literatury z dílny Cermatu. Originál obsahoval 32 úloh, za něž mohli studenti získat 50 bodů. Aby uspěli, museli vše zvládnout minimálně na 44 %. Podobnou strukturu měly testy i letos. Při jejich řešení nebyly povoleny žádné pomůcky, pouze žáci vzdělávají­cí se dlouhodobě v zahraničí mohli využít překladový slovník. Další informace o jednotných státních maturitách jsou k dispozici na www.cermat.cz či www.novamaturi­ta.cz.

zem smrčin, žit a potoků a střech. Tak daleko, jak od tebe je ke mně, i blízko tak, já cítím její dech… Spi, s dětmi spi, ať oddych poskytne ti noc pod čelenkou vlhkých letních hvězd, ta zem, na niž jsme přivedli své děti, jež s tebou si ji budou věčně plést. I já zde zaslech v nočním šelestění,

*****

***** či měsíc pohladil mě skrze mříž? (J. Zahradníče­k, Pozdrav – ze sb. Čtyři léta)

9.

Ve které z následujíc­ích možností jsou v odpovídají­cím pořadí uvedeny oba verše, jež patří na vynechaná místa ( ***** ) v poslední sloce výchozího textu? (Rýmové schéma všech slok je stejné.)

A) jako když ve spánku se obracíš. / Bylo to bílých rukou zaúpění,

B) jak marně prosíš mě o odpuštění. / Bylo to bílých rukou zaúpění,

C) jako když ve spánku se obracíš. / Byla to trpká tíže slov, jež neslyšíš,

D) jak marně prosíš mě o odpuštění. / Byla to trpká tíže slov, jež neslyšíš,

10.

Které z následujíc­ích tvrzení nejlépe odpovídá výchozímu textu?

A) Lyrický subjekt prožívá během letní noci pocit odloučení. B) Lyrický subjekt obžalovává společnost, kvůli níž teď trpí ve vězení.

C) Lyrický subjekt přesvědčuj­e sám sebe, že bude z vězení brzy propuštěn.

D) Lyrický subjekt vzpomíná během letní noci na své dětství strávené v přírodě.

11.

Které z následujíc­ích tvrzení o výchozím textu je pravdivé? A) V první sloce je personifik­ována mříž.

B) V druhé sloce je personifik­ován spánek.

C) Alespoň v jedné sloce je personifik­ován měsíc.

D) Alespoň v jedné sloce je personifik­ováno okno.

12. Básně ze Zahradníčk­ovy sbírky Čtyři léta vznikaly v letech 1956 až 1960. Který z následujíc­ích autorů napsal v té době alespoň jedno literární dílo? A) Viktor Dyk B) Antonín Sova C) Otokar Březina D) František Hrubín

13.2 Věta obsahuje jeden přívlastek shodný, předmět stojí před podmětem.

13.3 Věta obsahuje jeden přívlastek neshodný, podmět stojí před předmětem.

13.4 Věta obsahuje jeden přívlastek neshodný, předmět stojí před podmětem.

A) Prodej zahrady prarodiče zatím odložili.

B) Malé děti si spolu zaujatě hrály na pískovišti.

C) Mladší bratr mě navštěvuje docela pravidelně.

D) Velmi dojemnou píseň kdysi dávno složila sestra.

E) Dopoledne žáci septimy dlouze diskutoval­i o maturitě.

F) Při sledování fotbalovéh­o zápasu bratranec hlasitě nadával.

14.

Seřaďte jednotlivé části textu (A–E) za sebou tak, aby byla dodržena textová návaznost: A) Takovou nuzotu jsem ale nečekala. Hliněná podlaha, jedna police, věšák, lavice, stůl. Joza si mého rozpoložen­í nevšiml, neboť věnoval pozornost jediné pozoruhodn­é věci v naší chatrči, kachlovým kamnům.

B) Pak šel bůhvíkam pro novou. Zavřela jsem oči a zápasila s třasem. Když jsem ho přemohla, ovládla mě lhostejnos­t. Všechno je v pořádku, všechno je, jak má být.

C) Pomalu jsme stoupali po pěšině. Osamělé stromy tvarem napovídaly, že nepatří k lesu, jenž se táhl v pozadí až k obloze. Po žádné vsi tady nebyla ani stopa. Rozpačitě jsem se rozhlížela. Zeptala jsem se Jozy, kde je zahrada.

D) Stály na nich dva hrnce. Jeden byl obrovský, asi na teplou vodu. Sedla jsem si ke stolu. Zděšení přecházelo v hysterii. Zítra se sem, do této rezidence, vdám. Můj budoucí pán vylil do obrovského hrnce vodu ze džberu, který stál v síni.

E) Mávl kolem sebe. Jabloně, švestka, višeň. Kus zryté, neobdělané země. V Želarech se neví, co je to plot. Vešla jsem do domu. Vnitřně jsem byla připravena na horské prostředí.

(K. Legátová, Jozova Hanule, upraveno)

15.

Ve které z následujíc­ích možností jsou všechna slova zapsána pravopisně správně?

A) sýpat bolestí, sychravý listopad, syrové maso

B) mírná vyvýšenina, bazén s výřivkou, úzký výběžek

C) přibývat na váze, bytelný nábytek, nerozbytné sklo

D) zlatá třpytka, žít v přepychu, nejmenší sudokopytn­ík

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Od roku 2010, kdy se v Česku konají jednotné státní maturity, se studenti vyjma ústního zkoušení a písemných prací z jazyků musí připravova­t i na didaktické testy z dílny Cermatu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Od roku 2010, kdy se v Česku konají jednotné státní maturity, se studenti vyjma ústního zkoušení a písemných prací z jazyků musí připravova­t i na didaktické testy z dílny Cermatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia