Lidové noviny

Drogy a já

-

Hlavně chlapi. Alkohol, nikotin, to jo, ale pilulky? Přece do sebe nebudu prát nějaký svinstvo, ošklíbají se i ti s cholestero­lem na osmičce a nespavostí na zbláznění. Prý se obávají závislosti. Ptávám se jich, jestli jim nedělá starosti závislost na elektřině.

Na prášku na spaní mi vždycky trochu vadilo, že si ho neužiju, protože většinou usnu. Jednou v Krkonoších se mi ale poštěstilo. Bylo krásné ráno a já se vydala na výlet ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní. Trochu mi vadilo, že jdu sama a nemám se o tu horskou nádheru s kým podělit (Zbláznila ses, po snídani hned do kopce?), ale člověk si může jednou za čas vyjít sám se sebou, ne? První stoupání jsem vyšla raz dva. Na rovince nad ním mi začalo být divné, že klikatím: musím se soustředit, abych šla rovně. Tak znovu… Ale teď už vážně… Nešlo to. Mrtvice! Blesklo mi a pomyslela jsem si, že není zas tak nepříjemná, jak se říká. Doklikatil­a jsem až do centra Janských Lázní, v cukrárně nakoupila krabici větrníků a v mátohách se vrátila zpět.

Mrtvici jsem zatajila, sladkosti jsme snědli po obědě. Odpoledne jsem všechny překvapila otázkou, kde se vzala na stole ta krabice od cukroví. Vysvětlili mi, že jsem ji přece přinesla já – a v jejich očích byla patrná starost. Ale to už ten prášek na spaní, co jsem si ráno zobla místo prášku na cholestero­l, pomalu přestával účinkovat, takže se všechno vysvětlilo.

Poučení? Když balíte na pár dní mimo domov, berte si pilulky v originální­ch krabičkách a rozhodně je nevymačkáv­ejte z platíček do minilahvič­ky od bé komplexu. Zvlášť pokud si pro případ, že v cizí posteli neusnete tak snadno, s sebou berete i stilnox.

Ale zpátky k těm drogám. Potřeboval­a bych poradce. Někoho, kdo by mi řekl, která by byla nejvhodněj­ší pro můj fenotyp, ano, i pro můj věk. Taky by mi měl aspoň v hrubých rysech vysvětlit, co můžu od užití očekávat. Protože kdyby měl celý efekt spočívat jen v tom, že budu šněrovat cestu zleva doprava a zapomenu, že jsem nakupovala v cukrárně větrníky, pak žádnou drogu nesháním. To už totiž znám z Krkonoš. RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia